De tre teorierna: Det kan ha utlöst biverkningarna

Forskaren Farshid Jalalvand förklarar: Viruspartiklar i blodbanan.
Ulla Wändel Liminga.
Foto: JEANETTE HÄGGLUND / LÄKEMEDELSVERKET
Astra Zenecas vaccin utreds efter larm om sällsynta, men allvarliga biverkningar.
Foto: SOPA IMAGES / GUSTAVO VALIENTE / SOPA IMAGES/S SIPA USA

Astra Zenecas vaccin utreds efter larm om sällsynta, men allvarliga biverkningar. 

Experterna arbetar nu med tre olika teorier – som rör allt i från genetiska samband till handhavandefel vid vaccinationstillfället. 

– Det finns även andra teorier, som man försöker vrida och vända på, säger Ulla Wändel Liminga på Läkemedelsverket. 

Folkhälsomyndigheten meddelade på torsdagen att vaccineringen med Astra Zenecas vaccin återupptas – för personer över 65 år. Vaccinet är fortsatt satt på paus för yngre personer. 

Orsaken är de larm om misstänkta biverkningar som inrapporterats efter vaccineringar. Ett 20-tal miljoner personer har fått vaccinet, och drygt 20 fall med allvarliga symtom så som blodproppar, lågt antal blodplättar i kombination med blödningar. 

Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, har kommit fram till att vaccinets förtjänster överväger riskerna och gett fortsatt vaccinering grönt ljust. Men EMA:s säkerhetskommitté, PRAC, detaljstuderar tillgänglig information för de patienter som drabbats av de specifika symtomen. Och frågan om vad som kan ha orsakat tillstånden – disseminerad intravasal koagulation, respektive cerebral venös sinustrombos – gäckar fortfarande experterna. 

För trots att det rör sig om ytterst få fall, så återfinns det en överrepresentation av tillstånden bland vaccinerade personer under 50 år.  

Experter undersöker larmen

PRAC har knutit flera experter till sig i utredningsarbetet och undersöker nu flera av de teorier som rapporterats in. 

EMA:s säkerhetskommitté knyter flera experter på bland annat blodsjukdomar till en grupp som fortsätter att granska de fall som rapporterats in. 

Ulla Wändel Liminga, vetenskaplig ledare för läkemedelssäkerhet vid Läkemedelsverket och Sveriges representant i kommittén, berättar på Folkhälsomyndighetens pressträff att man undersöker flera teorier. Däribland tittar man på den danska teorin om att vaccininjektioner getts i blodkärl i stället för som brukligt i muskeln – vilket kan ha resulterat i reaktionerna. 

– Det är en hypotes som har framförts och som man också tittar vidare på. Men det finns flera andra hypoteser som man går igenom, säger hon.  

Flera teorier

Ulla Wändel Liminga betonar att den typen av handhavandefel vid vaccinationer är ovanliga, och att vaccinatörer har tydliga instruktioner för hur injektionen ska genomföras. Hon ser därför inte något behov av utökad information till dem. 

– Det står tydligt att det ska ges i muskeln, där känner vi oss tillräckligt trygga med att vården har kunskap, säger hon.

I Norge hävdar en forskare sig vara säker på att det bara är vaccinet som har utlöst de allvarliga biverkningarna, något som VG rapporterat om. Teorin är att det handlar om en immunologisk reaktion. 

– Det har också förts fram från andra håll att det skulle vara immunologisk reaktion, som liknar heparininducerad trombocytopeni. Det är ett ovanligt tillstånd, som kan inträffa när man använder läkemedel som heter heparin, säger Ulla Wändel Liminga.

En tredje teori rör om det skulle finnas en genetisk koppling mellan dem som drabbats.  

– Man försöker vända på alla mer eller mindre troliga förklaringar, för att se hur nära man kan komma. 

Sverige återupptar vaccineringen med Astra Zeneca för personer över 65.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.