"Varje missbrukare jag träffat har först fått diagnoser som stress och utbrändhet", berättar Martin Sjöberg. "Jag skyllde min frånvaro på magsår - bara ännu ett bevis för hur hårt jag jobbade", säger Fredrik Ljung. Tillsammans utbildar de chefer om det dolda missbruket.
"Varje missbrukare jag träffat har först fått diagnoser som stress och utbrändhet", berättar Martin Sjöberg. "Jag skyllde min frånvaro på magsår - bara ännu ett bevis för hur hårt jag jobbade", säger Fredrik Ljung. Tillsammans utbildar de chefer om det dolda missbruket.

De tog heroin på kontoret

Publicerad
Uppdaterad
Narkomaner - med slips och portfölj.
Rekryteraren Martin Sjöberg, 36, och finansanalytikern Fredrik Ljung, 31, var tunga missbrukare.
- Vi kostade våra arbetsgivare miljontals kronor, säger de.
Dagens missbrukare ser annorlunda ut än förr, menar Martin Sjöberg och Fredrik Ljung: - Vi är välvårdade, har vänner, bostad, utbildning. Vi arbetar ofta hårt och är skickliga på att dölja vårt missbruk. Finansanalytikern Fredrik, med civilekonomexamen från Handels, var ständigt solbränd, med ny bil, Armanikostymer, flickvän och lägenhet i Stockholms innerstad. - Jag kunde fatta vilda beslut som rörde mångmiljonbelopp, för att jag var hög, och hade bråttom till Stureplan efter mer droger, säger han.

Allt rasade ihop

Efter fyra år av blandmissbruk - alkohol, lugnande läkemedel samt amfetamin och kokain - rasade Fredrik ihop, med skulder och kraschat privatliv. - Jag gick till min chef och bekände allt. Han tog det personligt, att jag lurat honom. Fredrik förlorade jobbet. Rekryteraren Martin Sjöberg, civilekonom och beteendevetare, orsakade en brand på kontoret där han jobbade i Bryssel. Han tuppade av när han rökte heroin. - Min chef tog på sig ansvaret, sa att jag jobbat för hårt. När jag spräckte en kundkontakt kostade det miljoner - men jag fick bara en dunk i ryggen: sånt händer.

Dolt missbruk

Martin har varit drogfri i fem år nu. Fredrik i tre. I dag jobbar de på företaget Checkpoint med att utbilda chefer om det dolda missbruket inom näringslivet. Missbruket inom jurist-, konsult- och finansbranschen är en tickande bomb, hävdar de. - Tio till femton procent av näringslivsfolket runt Stureplan i Stockholm är missbrukare. Här jobbar folk som söker kickar, man presterar under press, har fria arbetstider. Ulric Hermansson, socionom och medicine doktor på Karolinska institutet, forskar om droger inom arbetslivet: - De socialt välanpassade narkomanerna är troligen en större grupp än de socialt utslagna. Missbruket har troligen spridit sig till andra grupper och yrken - där beroendet är lättare att dölja: "Jag har jobb och lägenhet, alltså är jag ingen knarkare."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag