Jokarjo AB FAKTURERAT FÖR: 84 miljoner kronor. VD: Bert Karlsson. "Migrationsverket ringer mig på en söndag och vill ha boenden - jag står beredd och kan ordna detta på under ett dygn. Det finns ingen annan som kan göra det." Foto: Dragan MitrovicJokarjo AB FAKTURERAT FÖR: 84 miljoner kronor. VD: Bert Karlsson. "Migrationsverket ringer mig på en söndag och vill ha boenden - jag står beredd och kan ordna detta på under ett dygn. Det finns ingen annan som kan göra det." Foto: Dragan Mitrovic
Jokarjo AB
FAKTURERAT FÖR: 84 miljoner kronor.
VD: Bert Karlsson.
"Migrationsverket ringer mig på en söndag och vill ha boenden - jag står beredd och kan ordna detta på under ett dygn. Det finns ingen annan som kan göra det." Foto: Dragan Mitrovic
Attendo FAKTURERAT FÖR: 47 miljoner kronor vd: Henrik Borelius (bilden)Attendo FAKTURERAT FÖR: 47 miljoner kronor vd: Henrik Borelius (bilden)
Attendo
FAKTURERAT FÖR: 47 miljoner kronor
vd: Henrik Borelius (bilden)
Amfa Finans AB FAKTURERAT FÖR: 45,8 miljoner kronor VD: Michael Forsman (bilden)Amfa Finans AB FAKTURERAT FÖR: 45,8 miljoner kronor VD: Michael Forsman (bilden)
Amfa Finans AB
FAKTURERAT FÖR: 45,8 miljoner kronor
VD: Michael Forsman (bilden)
Kulthammar AB FAKTURERAT FÖR 34 miljoner kronor. VD: Leif Ivan Karlsson. (bilden) Leif-Ivan Karlsson, vd, Kulthammar AB "Vi gör det för en god sak, men vi räknar med att få en vinst, annars hade vi inte gjort det. Det är mycket jobb. Men det är kul och inspirerande. Jag känner att vi gör samhällsnytta. Så länge vi går på plus är vi nöjda."Kulthammar AB FAKTURERAT FÖR 34 miljoner kronor. VD: Leif Ivan Karlsson. (bilden) Leif-Ivan Karlsson, vd, Kulthammar AB "Vi gör det för en god sak, men vi räknar med att få en vinst, annars hade vi inte gjort det. Det är mycket jobb. Men det är kul och inspirerande. Jag känner att vi gör samhällsnytta. Så länge vi går på plus är vi nöjda."
Kulthammar AB
FAKTURERAT FÖR 34 miljoner kronor.
VD: Leif Ivan Karlsson. (bilden)
Leif-Ivan Karlsson, vd, Kulthammar AB
"Vi gör det för en god sak, men vi räknar med att få en vinst, annars hade vi inte gjort det. Det är mycket jobb. Men det är kul och inspirerande. Jag känner att vi gör samhällsnytta. Så länge vi går på plus är vi nöjda."

De tjänar mest på flyktingvågen

Publicerad

Största vinnarna på flyktingvågen: Attendos vd Henrik Borelius, Amfa Finans och förre skivbolagsdirektören Bert Karlsson.

Karlsson dominerar och kan efter en kraftig expansion den senaste tiden nu varje dag skicka en räkning på 829 000 kronor till Migrationsverket för tillfälliga flyktingboende.

Han nöjer sig inte med det - för att göra större vinst har han skaffat ett centralkök i Lidköping och räknar med att ta hem fler kontrakt efter att ha skaffat fler boenden.

På tisdagen presenterade Migrationsverket en ny flyktingprognos där man nu räknar med att 95 000 flyktingar kommer till Sverige under 2015, men det kan bli fler.

- Ja, det kan till och med bli 105 000 personer, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Bert Karlsson som startade sin flyktingverksamhet tidigt har anpassat sin organisation till den nya situationen och expanderar nu stort vecka för vecka. Han hyr nya möjliga flyktingboenden över hela Sverige hela tiden för att kunna tjäna pengar på flyktingvågen.

- Jag blir kontaktad flera gånger varje dag av mäklare som vill att jag hyr nya anläggningar, säger flyktingdirektören.

Karlsson har nu kontrakt med Migrationsverket om att driva 29 flyktinganläggningar.

19 boenden har redan öppnats efter att kontrakten har skrivits och enligt Migrationsverket finns nu 2 764 flyktingar i Karlssons boenden.

300 kronor per person

I snitt betalar Migrations- verket 300 kronor per person och dag till Karlsson och de andra flyktingentreprenörerna.

Det innebär att Karlsson nu efter de senaste veckornas utbyggnad av flyktingplatser kan fakturera 829 000 kronor per dag.

Han nöjer sig inte med det. Migrationsverket kommer snart göra en ny upphandling av flyktingboende och Karlsson har därför skaffat nya lokaler. Han hoppas gå från 29 till 54 kontrakt för flyktingboende.

- I nästa upphandling kommer jag att ansöka om ytterligare 15 anläggningar. Jag kan starta hur många som helst, säger han.

Via sina barns bolag Jokarjo AB styr han sin flyktingorganisation. Totalt arbetar hundratals personer för Jokarjo och nyligen köpte han en fiskfabrik där han ska laga mat till sina egna anläggningar - och till andra flyktingförläggningar. På så vis kan han sänka kostnaderna i verksamheten.

- Jag har köpt en fiskfabrik i Lidköping. Här kan vi laga 20 000 mål mat per dag. Nu håller vi på med att utbilda personal här, säger Bert Karlsson.

Migrationsverket har, under perioden januari till oktober, betalat ut totalt 379 miljoner kronor till de tio största aktörerna på marknaden.

I snitt fakturerar bolagen Migrationsverket med 300 kronor per dag per flykting - detta inkluderar då både mat och boende.

1,5 miljarder kronor

Enligt Fredrik Bengtsson står de tio största aktörerna för 30 procent av marknaden för tillfälliga asylboenden.

- Den kommer att uppgå till totalt 1,5 miljarder kronor för 2014, säger Fredrik Bengtsson.

Jokarjo AB är störst och har fram till oktober fått 84 miljoner kronor i intäkter - det innebär att de står för 22 procent av faktureringen från de tio största bolagen.

Näst störst på marknaden är vårdkoncernen Attendo med vd Henrik Borelius. Han var rådgivare åt den förra regeringen i frågor om välfärdsföretagande och har tjänat hundratals miljoner på sina klipp när Attendo sålts och köpts av riskkapitalbolag.

"Jag står beredd"

Bert Karlsson har ingen förståelse för de som tycker att han skor sig på utsatta människor.

- Migrationsverket ringer mig på en söndag och vill ha boenden - jag står beredd och kan ordna detta på under ett dygn. Det finns ingen annan som kan göra det, säger han.

Skulle kunna sänka priserna

Han säger också att han skulle kunna sänka priserna ännu mer om kontraktstiderna med Migrationsverket skulle bli längre.

Som det nu är kontraktstiden 3-6 månader och det innebär stora risker tycker han.

- Ge oss längre kontraktstider så skulle jag kunna sänka priserna med 10-15 procent.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag