Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De tio viktigaste sakerna Donald Trump har gjort

Donald Trump tillträdde som USA:s president för ett år sedan. Här är sakerna han har och inte har gjort sedan dess.
Foto: RON SACHS/POOL/CNP / RON SACHS/POOL/CNP/STARTRAKSPHOT STARTRAKS PHOTO

LONDON. Det har gått ett år sedan Donald Trump svors in som president.

Det har knappt varit en lugn stund sedan dess.

Men vad är de viktigaste sakerna han gjort?

Expressen listar.

1. Fullsatt HD och högervridning av domarkåren

De nio domarna i USA:s Högsta domstol sitter på livstid, och det är USA:s president som nominerar nya domare. Det är ett av de viktigaste besluten en amerikansk president fattar. Donald Trumps utsåg Neil Gorsuch till ny HD-domare och det blev snabbt godkänt av senaten. HD hade bara haft åtta domare sedan den konservativa domaren Antonin Scalia avled i mars 2016. Men Trump har också utsett många konservativa domare till federala domstolar. Det kommer att påverka USA under lång tid framöver.

2. IS besegrat i Irak och Syrien:

Nej, detta är inget som Donald Trump ensam kan ta åt sig äran för, långt därifrån. Men 2017 blev året då IS slutligen tappade kontrollen över sitt kalifat. Och USA spelade en viktig roll. Amerikanskt flyg, artilleri och specialförband gav avgörande stöd vid slagen om bland annat Mosul och Raqqa. Trump gav sina generaler ökad frihet att fatta de beslut på fältet de ansåg nödvändiga.

Medlemmar från Syriska demokratiska styrkorna (SDF) åker genom Raqqa för att fira stadens befrielse från IS.
Foto: ASMAA WAGUIH / POLARIS POLARIS IMAGES

3. Börsrekord och låg arbetslöshet:

Donald Trump har avreglerat i massor och avskaffat eller skjutit upp över 900 regleringar som Barack Obama infört. Han har inte minst fattat beslut som gynnar olje- och gasindustrin och gett klartecken till byggandet av exempelvis ett par kontroversiella pipelines. Ekonomin och börsen har reagerat mycket positivt. New York index har aldrig stått så högt som nu. Arbetslösheten är också lägre än på länge, 4,1 procent.

4. Hejdå till Paris-fördraget:

USA kontra världen. Trump meddelade i juni att USA tänker dra sig ut ur det internationella klimatavtalet. USA hade där lovat att minska utsläppen av växthusgaser. Men Trump tvivlar på att människan ligger bakom klimatförändringarna och vill inte lägga begränsningar på det amerikanska näringslivet. USA hade i somras sällskap av bara Nicaragua och Syrien som motståndare till Paris-avtalet. Sedan dess har även dessa två länder skrivit på.

I juni förra året meddelade Trump att USA drar sig ur Parisavtalet.
Foto: REX/SHUTTERSTOCK / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

5. Till Jerusalem:

Tre amerikanska presidenter hade tidigare lovat att flytta USA:s ambassad till Jerusalem och erkänna staden som Israels huvudstad. Donald Trump lovade det också i sin valkampanj. I december höll han sitt ord. Även här gick USA under Trump emot så gott som hela världen (utom Israel förstås). De palestinska ledarna säger att de inget förtroende längre har för USA. En del oroligheter bröt ut, men det blev inte den explosion av våld som en del förutsett.

6. Upptrappad konflikt med Nordkorea:

Barack Obama talade om strategiskt tålamod med Nordkorea. President Donald Trumps tålamod är slut och det gjorde han tydligt under 2017. Det blev ett år då Nordkorea demonstrerade att de nu har långdistansrobotar som kan nå USA och de detonerade sin första vätebomb. Trump trappade upp sin retorik och hotade att radera ut Nordkorea. Det spända läget fortsätter 2018.

Läget mellan USA och Nordkorea har under det gångna året blivit allt mer spänt. På bild: Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.
Foto: BALKIS PRESS/ABACA / BALKIS PRESS/ABACA STELLA PICTURES

7. Största skattereformen på 30 år:

Strax före jul röstade kongressen igenom den mest omfattande skattereformen sedan Ronald Reagans dagar på 1980-talet. Bolagsskatten sänktes från 35 till 21 procent och de flesta amerikanska löntagare får en skattesänkning. Det gynnar främst de med höga  inkomster. Det var det första stora beslutet som kongressen tagit under Donald Trump. Ekonomin går bra, och reformen tros höja temperaturen än mer.


LÄS MER: Trumps skattereform hotar svenska jobb 8. Ingen mur men minskad illegal invandring:

Donald Trump har ännu inte börjat bygga sin utlovade mur mot Mexiko, men hans tuffa ord har haft effekt bara de. Betydligt färre försökte ta sig över gränsen illegalt under 2017 jämfört med året innan. Trump vann också en delseger i HD när hans reseförbud för medborgare från åtta länder - sex av dem med främst muslimsk befolkning - tills vidare ska gälla. Reseförbudet prövas för tillfället i lägre instanser. Även antalet flyktingar till USA har minskat en hel del under Trump.

I San Diego, USA, har man börjat ta fram prototyper på hur en eventuell mur mot Mexiko skulle kunna se ut. Man har dock inte tagit det första spadtaget än.
Foto: ELLIOTT SPAGAT / AP TT NYHETSBYRÅN

9. Kursändring i Afghanistan:

Donald Trump ville egentligen att USA helt skulle dra sig ur Afghanistan men han ändrade sig efter att ha lyssnat på generalerna. I stället beslutade han att höja truppnärvaron med några tusen soldater. Trump medgav i sitt tal till nationen att han i hela sitt liv hört att saker och ting ser annorlunda ut i Vita huset. USA har varit i Afghanistan sedan 2001, den längsta konflikten i landets historia.


10. Sparkade FBI-chefen:

Detta kan visa sig vara det mest ödesdigra beslut som Donald Trump fattade under sitt första år. Han sparkade FBI-chefen James Comey i maj. Men det ledde i stället till att en speciell utredare tillsattes, Robert Mueller, som nu gräver och gräver kring misstankar att Trump-kampanjen hade samröre med Ryssland. Men Mueller kan även hitta annat som kan stå Trump dyrt.

Tidigare FBI-chefen James Comey fick sparken i maj.
Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN


Och några saker som han inte gjort:


1. Ännu ingen skymt av muren:

Donald Trump lovade bygga en mur mot Mexiko och att Mexiko skulle betala. Glöm det, har Mexiko sagt. Inte heller den amerikanska kongressen verkar alltför förtjust. Men Vita huset väntas inom kort lägga in en begäran till kongressen om att fördubbla den nuvarande sträckan av stängsel, mur och andra hinder som finns vid gränsen. Notan väntas bli 18 miljarder dollar.


LÄS MER: Trump visar – så här kan muren se ut 2. Obamacare haltar på:

Trump lovade att snabbt riva upp och ersätta Barack Obamas sjukvårdsreform med något annat. Men försöken körde fast i kongressen. Trump och den av republikanerna kontrollerade kongressen har dock urholkat viktiga delar av Obamacare, som det obligatoriska kravet på att teckna en sjukförsäkring. Men än haltar reformen på.

Ett av Trumps första löften var att göra sig av med Barack Obamas sjukvårdsreform Obamacare – något som inte skett än.
Foto: ALEX BRANDON / AP

3. Fortsatt okontrollerbar:

Det har varit ett kaotiskt första år i Vita huset med väldigt hög personalomsättning. Flera av Trumps närmaste medarbetare har fått sparken eller avgått. Det blev bättre när John Kelly tog över som stabschef men Trump har gång på gång visat att helst litar på sina egna instinkter och agerar därefter. De instinkterna hjälpte honom att bli vald, men fungerar ibland sämre i Vita huset.


4. Ingen populär president:

Donald Trump hade rekordlåg popularitetsnivå när han tillträdde som president den 20 januari i fjol. Det har inte sett bättre ut därefter. Tvärtom. Han är den enda presidenten i modern tid som exempelvis aldrig varit över 50 procent i popularitet under sitt första år. Trump får dock fortsatt godkänt av de flesta av de väljare som röstade på honom.

Protester efter att Trump enligt uppgifter ska ha kallat flera länder för "skithålsländer".
Foto: DAMON HIGGINS / AP TT NYHETSBYRÅN

5. Inga hårda tag mot Kina

Gång på gång under valkampanjen beskyllde Trump Kina för att lura USA och bland annat manipulera sin valuta. Han lovade att han formellt skulle anklaga Kina för valutamanipulation på en gång om han blev vald. Det har inte skett. Trump har i stället försökt få Kina att utöva större påtryckningar på Nordkorea och valt att ligga lågt med kritiken mot landet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.