Mersiha Damati, 25, frisör, Stockholm: Jag får en massa inbjudningar till olika grupper. Det är bara jobbigt. Folk snor bilder på mig och sätter upp på sina egna presentationer och använder dem som profilbilder när de spelar poker. Lavdim Salithi, 23, egen företagare, Stockholm: När kompisar lägger upp fula bilder på mig. Foto: Mikael Sjöberg
Mersiha Damati, 25, frisör, Stockholm: – Jag får en massa inbjudningar till olika grupper. Det är bara jobbigt. Folk snor bilder på mig och sätter upp på sina egna presentationer och använder dem som profilbilder när de spelar poker. Lavdim Salithi, 23, egen företagare, Stockholm: – När kompisar lägger upp fula bilder på mig.  Foto: Mikael Sjöberg

De tio dödssynderna på Facebook

Publicerad
Uppdaterad
Det är inte okej att lägga upp fula bilder på andra - eller att skriva deppiga statusmeddelanden.
Här är dödssynderna på Facebook.
- De får konsekvenser i det verkliga livet, säger kommunikationsexperten Magnus Wallin.
Det är lika irriterande med etikettsbrott på internet som det är i det verkliga livet. De amerikanska livsstilsajterna time.com och yourtango.com har satt upp olika regler att hålla sig till på Facebook.
– Facebook är en sajt som ligger nära din riktiga personlighet. Du kan vara vän med barndomskompisar och arbetskollegor på samma gång. De världarna kan krocka och därför är det viktigt att tänka på hur man beter sig på sajter, säger Magnus Wallin på Informedia.

Påverkar relationslivet

Nätlivet påverkar också vårt relationsliv. Det kan vara lättare att skriva ner sina känslor i ett meddelande än att prata med personen.
– Det är lättare att prata när man inte ser den andres reaktion. Då kan man uttrycka det man aldrig skulle våga annars. Ett samspel är närvaro med en annan människa. Den dimensionen fattas på internet, säger relationsexperten och psykoterapeuten Christina Hermanrud.

VETT OCH ETIKETT PÅ FACEBOOK
1 Ändra inte din relationstatus utan att fråga din partner. Håll fingrarna i styr hur osams ni än är.
2 Lägg inte upp pinsamma bilder på dina vänner. Han / hon kanske inte är bekväm med att hela vänkretsen kan se dem.
3 Skippa de gulliga smeknamnen på din partners vägg. Var diskret med vad du skriver på andras presentationer.
4 Stjäl inte andras Facebookvänner. Du ska själv ha en verklig relation med personen innan du skickar en vänförfrågan.
5 Starta inte hatgrupper. Håll privata intriger utanför nätet.
6 Bjud inte människor på dina ”events” om de bor utomlands eller i en avlägsen stad.
7 Rotera dina bilder rätt. Det kan vara irriterande att behöva fixa det själv när man tittar i dina foto-album.
8 Skicka inte en vänförfrågan till någon som du inte känner. Om du måste göra det, bifoga ett meddelande, typ ”hej jag är kusin med din sambo”.
9 Skippa de mystiska statusmeddelandena om din mentala process, typ ”önskar saker vore annorlunda” och ”jag startar om mitt liv”. Du låter ensam, intrigskapande och patetisk.
10 Om du kopplar din twitter till Facebook och dina statusmeddelanden plötsligt fylls med snabel-a och andra symboler kommer det bli irriterande för dina vänner.
Källa: time.com och yourtango.com


VAD BLIR DU IRRITERAD PÅ SOM ANDRA GÖR PÅ FACEBOOK?
Signhild Fröding, 22, jobbar på café, Södertälje:
– Alla meningslösa quiz som man får förfrågningar om.

Nikola Durkan, 19, studerande, Eskilstuna:
– Jag har inget att klaga på. Möjligen att många andra lägger så mycket tid på Facebook.

Rebecka Martinsson, 21, resenär, Gnesta:
– När folk lägger upp bilder på sina barn. De är för små för att säga ifrån!

Fredrick Federley, 30, riksdagsledamot, Stockholm:
– Om folk blir för privata i sina statusmeddelanden. Jag har inget intresse i om folk har sex. Jag tycker inte heller om när det pratas skit om folk i statusfälten.
Jessica Isaksson
Jessica Isaksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag