Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expressens David Baas vinner Stora journalistpriset

Expressens reporter David Baas.Foto: OLLE SPORRONG
David Baas efter segern.Foto: OLLE SPORRONG
Alla nominerade.
Efteråt samlades segrarna på scen.Foto: OLLE SPORRONG
David Baas i Budapest.Foto: SVEN LINDWALL
Foto: OLLE SPORRONG
1 / 7

På torsdagskvällen delades Stora Journalistpriset ut i fyra kategorier.

Expressens David Baas vann i kategorin Årets Röst – något juryn har motiverat på följande vis:

”Han låter sig inte tystas. Med en imponerande uthållighet jagar han rätt på anonyma hatare och möter dem öga mot öga när de avslöjas som odemokratiska makthavare.”

Övriga vinnare är Robert Barkman, Daniel Velasco, Jenny Svenberg Bunnel och Matilda Gustavsson.

I kväll gick den traditionsenliga ceremonin av stapeln på Bonniers Konsthall.

Jonas Bonnier, ordförande i juryn, höll i utdelningen och SVT-journalisten Jessika Gedin var programvärd. 

På scenen fanns också gästen  Rebecca Corbett, som leder The New York Times avdelning för grävande journalistik. Hon anses vara  en av tidningens mest ansedda och krävande redaktörer. 

Rebecca Corbett ledde gruppen av reportrar som avslöjade uppgifterna om filmproducenten Harvey Weinstein, som i sin tur innebar startskottet för metoo-rörelsen. 

Rebecca Corbett belönades med Pulitzer-priset för det arbetet.

Juryns verkställande ledamot Stefan Mehr har tidigare sagt att anser att priset är viktigare än någonsin.

– Både journalister och journalistiken som form hotas. Därför är det viktigt att lyfta fram god journalistik, säger han. 

Expressens David Baas vann

Expressens reporter David Baas vann i kategorin Årets Röst för sina avslöjanden om politiker som hatar anonymt på nätet. Så här motiverade juryn nomineringen:

”Han låter sig inte tystas. Med en imponerande uthållighet jagar han rätt på anonyma hatare och möter dem öga mot öga när de avslöjas som odemokratiska makthavare”.

Det var tredje gången David Baas nomineras till Stora Journalistpriset.

– Jag har aldrig varit rädd på mitt jobb och då har jag ändå haft knivnazister som springer efter mig. Man är så inställd på att göra jobbet att känslorna kanske kommer sedan. Man kan rent filosofiskt fråga sig vad som händer med en människa som varje vecka ska höra att man ska dö. Inte jättemycket kan jag konstatera, sade David Baas i samband med nomineringen.

David Baas efter segern.Foto: OLLE SPORRONG

Övriga vinnare

I kategorin Årets Berättare vann Robert Barkman och Daniel Velasco med P1-dokumentären ”Hästgården”.

Jenny Svenberg Bunnel, Aftonbladet, tog hem priset i kategorin Årets Förnyare för sin tecknade nyhetsjournalistik.

Matilda Gustavsson, DN, vann i kategorin Årets avslöjande för sitt avslöjande om Kulturprofilen.

 

Vinnarna samlades för en segerbild.Foto: OLLE SPORRONG

 

Här är de nominerade till de olika kategorerna

Nominerade i Årets Berättare:

• Robert Barkman och Daniel Velasco, Sveriges Radio, för P1-dokumentären ”Hästgården”. Juryns motivering: ”För en djupt drabbande dokumentär om skyddslösa barn, naiva vuxna och duperade journalister.”

 

• Kattis Ahlström, Niklas Källner, Lisa Jarenskog och Anna Jaktén, SVT, för avsnittet ”Pojken som lämnades kvar” i programmet ”Arvinge okänd”. Juryns motivering: ”För att de inom ramen för ett underhållningsprogram gör tung journalistik om de mörkaste kapitlen i vår historia.”

 

• Jessica Ziegerer, Jens Mikkelsen och Hussein El-Alawi, Sydsvenskan, för ”När ska mamma komma hem?” Juryns motivering: ”För att de låter en trafikolycka växa till en mångbottnad berättelse om ett fallerande myndighetssverige.”

 

Nominerade i Årets Förnyare:

• Erik Niva, Aftonbladet, för ”#Jag är...” Juryns motivering: ”För att han sätter en av vår tids största frågor, migration, i nytt ljus på fotbollsplanen och därmed förnyar sportjournalistiken, valjournalistiken och sig själv.”

 

• Jenny Svenberg Bunnel, Aftonbladet, för sin tecknade nyhetsjournalistik. Juryns motivering: ”Hon vitaliserar nyhets-journalistiken och vecklar ut berättelserna med ett eget tecknat formspråk som överraskar och berör. Det är innovativt och modigt.”

 

• Oskar Nyqvist, Ola Hjalmarsson, Fredrik Edgren och Linnea Heppling, SVT, för datajournalistik valet 2018. Juryns motivering: ”Med data som råvara och journalistiken som hantverk visualiserar de politikens komplexitet och gör den begriplig. Det är vackert.”

 

Nominerade i Årets Röst:

• David Baas, Expressen, för sina avslöjanden om politiker som hatar anonymt på nätet. Juryns motivering: ”Han låter sig inte tystas. Med en imponerande uthållighet jagar han rätt på anonyma hatare och möter dem öga mot öga när de avslöjas som odemokratiska makthavare.”

• Alexander Mahmoud, DN och frilans. Juryns motivering: ”Med sina berättelser – i både text och bild – om kropp, klass och Sveriges glömda terroroffer, öppnar han dörrar och når hjärtan som annars förblivit stängda.”

• Malin Andersson, Kristoffer Fransson och Aida Pourshahidi, SVT:s ”Lilla Aktuellt”. Juryns motivering: ”För att de så glasklart förklarar vad som händer i världen för Sveriges viktigaste publik.”

 

Nominerade i Årets Avslöjande:

• Kristina Lagerström, Linda Larsson Kakuli, Johan Zachrisson Winberg, Ola Westerberg, Sven Bergman, Joachim Dyfvermark, Fredrik Laurin och Karin Mattisson, SVT Nyheter, ”Uppdrag Granskning” och TT, för ”Paradisläckan”. Juryns motivering: ”Deras granskning av 13 miljoner läckta dokument visade hur storföretag och rika undviker skatt. Moral sattes i centrum och frågan som ekade i Sverige var: Vad fan får jag för pengarna?”

 

• Anna Gustafsson och Lisa Röstlund, DN, för granskningen av Nya Karolinska. Juryns motivering: ”Genom envist grävande blottade de ödesdigra beslut, bristande fakturahantering och jäv på ett av världens dyraste sjukhus.”

 

• Matilda Gustavsson, DN, för avslöjandet om Kulturprofilen. Juryns motivering:  ”Det blir inget pris i år. Genom 18 kvinnors vittnesmål avslöjade hon en uppburen mans övergrepp och en anrik svensk institution föll i bitar inför en hel värld.”

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.