Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De terroriserade
en hel stadsdel

<h2>21-åring</h2>Åtalas för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.<br>Tillsammans med sin tvillingbror en av "Lejonens" ledare.<br>Under våren 2013 inför rätta för mordförsök, vilket slutade i friande. Tidigare dömd till sluten ungdomsvård för bland annat misshandel, försök till stöld och våldsamt motstånd. Har erbjudits "samtalsprogram" men visat bristande motivation.
<h2>21-åring</h2>Åtalas för narkotikabrott och grovt vapenbrott.<br>Tillsammans med sin tvillingbror en av "Lejonens" ledare.<br>Dömd till skyddstillsyn för bland annat grov stöld, stöld, hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd och narkotikabrott. Har tidigare inte ansetts ha något vårdbehov, enligt Frivården.
<h2>24-åring</h2>Åtalas för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.<br>Tongivande medlem. Under våren 2013 inför rätta för mordförsök, vilket slutade i friande dom. Tidigare dömd till ungdomstjänst för bland annat rån, häleri, våld och hot mot tjänsteman.<br>Enligt Frivården inget särskilt vårdbehov förrän 2011, då han skadades av en hemmagjord sprängladdning och drabbades av posttraumatisk stress.
<h2>23-åring</h2>Åtalas för grovt vapenbrott och narkotikabrott.<br>Tongivande medlem.<br>Våren 2013 friad för mordförsök. Sedan 2011 vid flera tillfällen dömd till fängelse för bland annat stöld, grov stöld och narkotikasmuggling. Som tonåring placerad på HVB-hem. Har, enligt Frivården, svårt att "ta till sig och förstå vuxnas regler och gränssättning".
<h2>19-åring</h2>Åtalas för grovt narkotikabrott.<br>Tongivande medlem. Ska själv ha distribuerat kokain.<br>Under åtal för dopingsbrott och vapenbrott. Tidigare straffad för brott mot knivlagen.<br>Kontakt med socialtjänsten på grund av skolk. Bedöms av Frivården vara i behov av påverkansprogram med inriktning på förbättrad impulskontroll.
<h2>19-åring</h2>Åtalas för grovt narkotikabrott.<br>En av nätverkets narkotika-säljare.<br>Dömd 2012 för grovt narkotikabrott till tre månaders fängelse. Dessförinnan straffad för bland annat grov misshandel, förberedelse till rån, olaga tvång, olaga hot, utpressning och grov stöld. Saknar problembeteende och fungerar "välartat" i skolan, enligt Frivårdens utredning.
<h2>21-åring</h2>Åtalas för grovt narkotikabrott.<br>Var tidigare misstänkt för mordförsök i Tensta Centrum den 20 oktober 2013.<br>Tidigare dömd till fängelse för bland annat rån och olovlig körning.
<h2>21-åring</h2>Åtalas för narkotikabrott.<br>Tidigare dömd till ungdomstjänst efter upprepade stölder.
<h2>21-åring</h2>Åtalas för grovt narkotikabrott.<br>Tidigare ostraffad.
21-åring<br>Åtalas för grovt narkotikabrott.<br>Tidigare ostraffad.
1 / 11

Det kriminella gänget "Lejonen" från västra Stockholm terroriserade en hel stadsdel. Utpressning, stölder och narkotikahandel var deras levebröd, hot och väpnade attentat deras arbetsmetoder.

Efter en stor polisutredning väcks nu åtal mot 14 personer i gängets kärna.

- Förhoppningsvis har vi undanröjt ett stort samhällshot, säger kommissarie Stefan Edin.

"Lejonen" riskerar långa straff

21-åring

Åtalas för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Tillsammans med sin tvillingbror en av "Lejonens" ledare.

Under våren 2013 inför rätta för mordförsök, vilket slutade i friande. Tidigare dömd till sluten ungdomsvård för bland annat misshandel, försök till stöld och våldsamt motstånd. Har erbjudits "samtalsprogram" men visat bristande motivation.

21-åring

Åtalas för narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Tillsammans med sin tvillingbror en av "Lejonens" ledare.

Dömd till skyddstillsyn för bland annat grov stöld, stöld, hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd och narkotikabrott. Har tidigare inte ansetts ha något vårdbehov, enligt Frivården.

24-åring

Åtalas för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Tongivande medlem. Under våren 2013 inför rätta för mordförsök, vilket slutade i friande dom. Tidigare dömd till ungdomstjänst för bland annat rån, häleri, våld och hot mot tjänsteman.

Enligt Frivården inget särskilt vårdbehov förrän 2011, då han skadades av en hemmagjord sprängladdning och drabbades av posttraumatisk stress.

23-åring

Åtalas för grovt vapenbrott och narkotikabrott.

Tongivande medlem.

Våren 2013 friad för mordförsök. Sedan 2011 vid flera tillfällen dömd till fängelse för bland annat stöld, grov stöld och narkotikasmuggling. Som tonåring placerad på HVB-hem. Har, enligt Frivården, svårt att "ta till sig och förstå vuxnas regler och gränssättning".

19-åring

Åtalas för grovt narkotikabrott.

Tongivande medlem. Ska själv ha distribuerat kokain.

Under åtal för dopingsbrott och vapenbrott. Tidigare straffad för brott mot knivlagen.

Kontakt med socialtjänsten på grund av skolk. Bedöms av Frivården vara i behov av påverkansprogram med inriktning på förbättrad impulskontroll.

19-åring

Åtalas för grovt narkotikabrott.

En av nätverkets narkotika-säljare.

Dömd 2012 för grovt narkotikabrott till tre månaders fängelse. Dessförinnan straffad för bland annat grov misshandel, förberedelse till rån, olaga tvång, olaga hot, utpressning och grov stöld. Saknar problembeteende och fungerar "välartat" i skolan, enligt Frivårdens utredning.

21-åring

Åtalas för grovt narkotikabrott.

Var tidigare misstänkt för mordförsök i Tensta Centrum den 20 oktober 2013.

Tidigare dömd till fängelse för bland annat rån och olovlig körning.

21-åring

Åtalas för narkotikabrott.

Tidigare dömd till ungdomstjänst efter upprepade stölder.

21-åring

Åtalas för grovt narkotikabrott.

Tidigare ostraffad.

19-årig flickvän

Åtalas för grovt vapenbrott och narkotikabrott.

Erkänner delvis.

Tidigare ostraffad.

Listan över åtalspunkter som i dag lämnas in till Solna tingsrätt är lång.

Många rör olika former av grova narkotikabrott.

Men även grova vapenbrott, olaga hot och övergrepp i rättssak ingår i kammaråklagare Sara Nilssons stämningsansökan.

- Sammanlagt 14 personer kommer att åtalas. Elva av dem sitter häktade, berättar åklagaren, som sammanställt mer än 10 000 utredningssidor.

Så gott som samtliga åtalade knyts till den gruppering som kallar sig "Lejonen" och som Expressen har beskrivit i tidigare artiklar.

"Hänsynslöst våld"

- Vi ser dem mer som ett territoriellt nätverk än en kriminell organisation. Det finns ett ledarskap, men det är inte lika tydligt som inom exempelvis de kriminella mc-gängen, säger kommissarie Stefan Edin på Västerortspolisen.

Det är Edin som har lett den stora grupp spanare och utredare från olika enheter som förra hösten fick order om att göra allt för att stoppa "Lejonen".

Det som gjorde läget akut var att mängder av skottlossningar hade drabbat västra Stockholm. Våldet riktades inte enbart mot andra kriminella. Vid ett attentat mot ett gatukök i Tensta skadades en helt oskyldig man så allvarligt att läkarna tvingades amputera hans ena ben.

- Det var bara ett exempel på gängets extremt hänsynslösa våld. Vi insåg att vi stod inför ett allvarligt samhällshot, säger Stefan Edin.

Det hade börjat som ett kompisgäng fem-sex år tidigare. En grupp ton-årskillar i för-orten Hässelby som förenades av att vara nyinflyttade och i många fall uppvuxna i splittrade familjer.

Beväpnade sig

Till en början begick de inte mer brott än andra i sin ålder. Men på bara några år skulle bilden förändras. Ur gänget framträdde flera kriminella ledar-gestalter. Snatterier, stölder, bilkörning utan körkort, hot och misshandel fylldes på i tonåringarnas belastningsregister.

Varken socialförvaltningen eller, så småningom, Statens institutionsstyrelse och Kriminalvården lyckades vända utvecklingen - trots påkostade påverkansprogram. I stället eskalerade brottsligheten och drabbade lägenhetsinnehavare, villaägare och företagare. Ofta handlade det om inbrottsstölder, andra gånger om utpressning.

Det var när gänget kom i konflikt med andra grupperingar som "Lejonen" beväpnade sig. Hösten 2012 sköts en medlem ur brottsorganisationen Brödraskapet Wolfpack i magen och en annan knivskars svårt i ansiktet.

Några månader senare dök en ny fiende upp i grannförorten Tensta. Mellan maj och oktober 2013 misstänktes "Lejonen" ha gett sig in i området och öppnat eld minst sex gånger. Flera personer skottskadades men ingen dog.

Ett motiv kunde så småningom skönjas.

- Hypotesen var att det rörde sig om narkotikaaffärer. Som vi såg det ville man skydda sina marknadsandelar, säger kriminalinspektör Bertil Eliasson, på Västerortspolisens våldssektion.

Att "Lejonen" hade gett sig in i narkotikabranschen bekräftades när polisen fick tillstånd att avlyssna medlemmarnas telefoner. Från flera av mobilerna gjordes regelbundet sms-utskick till flera hundra mottagare. Budskapet var kodat men gick inte att missförstå. "Lejonen" hade stora mängder kokain till salu.

Polisens spanare följde gängmedlemmarna ut i natten. I olika bilar begav sig "Lejonen" in till centrala Stockholm, där de cirklade runt krogarna vid Stureplan och Södermalm.

200 knarkaffärer

Successivt byggde spanarna upp det som skulle bli ett av de största narkotikaärendena hittills i Sverige. Varken gängmedlemmarna eller deras kunder misstänkte att de övervakades.

- På några månader lyckades vi dokumentera över 200 narkotikaöverlåtelser, säger kammar-åklagare Sara Nilsson.

Till skillnad från andra narkotikaligor var "Lejonen" oförsiktiga. Ledande medlemmar hanterade själva de portionsförpackningarna som levererades ut till kunderna. Detta gav polisen ett guldläge. I stället för att kämpa med de svårutredda mordförsöken, där varken offer eller andra var beredda att vittna, samlade man så mycket bevis som möjligt mot var och en i grupperingen.

- Det var ett taktiskt beslut. Om man lyckas bevis att narkotikahandeln är välorganiserad är straffvärdet fortfarande högt, trots Högsta domstolens mildare praxis, kommenterar Sara Nilsson.

När tillslaget väl skedde i oktober ifjol beslagtogs både kokain och vapen. Men det mest värdefulla resultatet var ett annat, enligt polisen. Skottlossningarna i västra Stockholm upphörde.

- Vi har lagt ner mycket större resurser än i något annat narkotikaärende. Men samhällsnyttan kan inte bara räknas i antalet kilo narkotika. Genom att vi ingripit så massivt har vi förhoppningsvis sparat samhället mycket lidande i framtiden.

Rättegången mot "Lejonen" inleds i Stockholms tingsrätts säkerhetssal den 5 maj.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.