De terrordömdas liv i säkerhetsfängelset

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mounir Dhahri, 49Tunisisk medborgare.Utpekad som drivande i terrorplanerna mot Jyllands-Posten.Sitter på Saltviksanstalten.Har mordhotat medfångar.
Omar Abdalla Aboelazm, 34Svensk medborgare.Sitter på Saltviksanstalten.Har varnats för arbetsvägran.
Sahbi Zalouti, 41Svensk medborgare.Bodde i den lägenhet i Järfälla som Säpo buggade.Sitter på Kumlaanstalten.Har mordhotat medfångar.
Munir Awad, 34Svensk medborgareSitter på Saltviksanstalten.Har varit i konflikt med medfångar.Gripen två gånger tidigare i utlandet misstänkt för terrorbrott men frisläppt.
Målet. Jyllands-Postens lokaler i Köpenhamn var måltavlan för attacken, och planen var att döda så många som möjligt.
Foto: Lasse Svensson
Fängelset. Tre av de fyra terroristerna sitter på Saltviksanstalten i Härnösand. Anstalten har säkerhetsklass 1, den högsta säkerhetsnivån.
Foto: Stefan Söderström
Sahbi Zalouti följde inte med till Köpenhamn. Han greps i Stockholm
Foto: Stefan Söderström
Attacken mot Charlie Hebdo då tolv personer dog i januari i år påminde om den planerade attacken.
Foto: Charlie Hebdo / Handout / Epa / Tt
1 / 9

De fyra terrorister med svenskanknytning som greps när de tänkte attackera Jyllands-Posten avtjänar nu sina straff i svenska fängelser.

Expressen kan avslöja att tiden bakom galler har kantats av konflikter, mordhot och isoleringsstraff.

Om knappt fem år kan de vara ute.

- De är naturligtvis farliga, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Förra helgens terrorattentat i Köpenhamn är inte de första som riktats mot mål i den danska huvudstaden. I två av Sveriges mest välbevakade fängelser sitter nu de fyra män från Stockholmstrakten som år 2010 planerade att mörda så många de kunde på Jyllands-Posten.

Det skulle bli en hämndattack för tidningens publicering av Muhammedkarikatyrerna. Men svensk och dansk säkerhetspolis var dem på spåren och kunde gripa dem innan de hann utföra attentatet.

Domen mot de fyra jihad-terroristerna föll i juni 2012 i Glostrups tingsrätt i Danmark. Tolv års fängelse för förberedelse till terrorbrott blev straffet för den tunisiske medborgaren Mounir Dhahri, 49, och de svenska medborgarna Sahbi Zalouti, 41, Munir Awad, 34 och Omar Abdalla Aboelazm, 34.

Magnus Ranstorp som är terrorismforskare vid Försvarshögskolan satt med vid rättegången.

- De var fyra mycket olika personligheter. Dhahri framstod som något av en gängledare och verkade mest seriös och fokuserad. Zalouti verkade mer nervös och gick fram och tillbaka i rättssalen i pauserna. Awad satt helt tyst under hela rättegången och Aboelazm sade inte mycket, säger Magnus Ranstorp.

Sitter på Saltviksanstalten

Männen överfördes till Sverige för att avtjäna sina straff. Alla fyra placerades på Saltviksanstalten i Härnösand. Saltvik håller säkerhetsklass 1, som är den högsta nivån av säkerhet, och är en av tre anstalter i landet som dessutom har särskilda säkerhetsavdelningar.

Mounir Dhahri pekades av åklagaren ut som den mest pådrivande i attentatsplanerna. Han sitter på Saltvik sedan den 21 december 2012.

Dhahri har flera gånger ansökt om att flyttas till en annan anstalt. Han tycker att han behandlas illa på Saltvik och vill komma närmare Stockholm, där han har två döttrar. Men Kriminalvården har sagt nej varje gång.

"Utifrån det behov av skydd som föreligger och med beaktande av de höga risker för rymning eller fritagning, hot och våld samt annan allvarlig misskötsamhet som bedöms föreligga under verkställigheten kan annan lämplig plats inte anvisas", står det i det senaste avslagsbeslutet som fattades för två veckor sedan.

Enligt Kriminalvården har Dhahri misskött sig tre gånger under sin fängelsevistelse. Så sent som i december fick han en varning för att ha hotat en medfånge. "Jag ska knulla dig" och "Jag svär jag ska döda dig vid Allah" var två av de hotelser som personalen uppfattade. I förhör har Dhahri sagt att den andre fången hade "provocerat honom via gester under ett par dagar".

Några veckor senare tyckte Dhahri att en fångvårdare knackade för hårt på hans celldörr och ska då ha sagt: "Jag svär vid inshallah (om Gud vill, Expressens anmärkning) att ni ska dö en plågsam död".

Ansökt om besökstillstånd

Dhahri har flera gånger ansökt om att få besökstillstånd och telefontillstånd för den kvinnliga danska advokat som försvarade honom när han satt häktad. Dhahri hävdar att hon numera är hans fästmö och att de ska gifta sig. I ett mejl till Expressen avvisar försvarsadvokaten bestämt att hon skulle ha någon relation till sin tidigare klient.

Kriminalvården säger nej till både besök och telefonsamtal. Ett besök kan "äventyra säkerheten i anstalten på ett sätt som inte kan avhjälpas genom att de kontrolleras, motverka (Dhahris) anpassning i samhället eller på annat sätt vara till skada för (advokaten) eller någon annan", enligt det senaste avslagsbeslutet från den 30 januari i år.

Flyttades från Saltvik

Sahbi Zalouti flyttades i höstas från Saltvik till Hall av "klientkonstellationsskäl". Saltviksanstalten uppgav att man inte längre kunde hålla de intagna åtskilda på det sätt man ville. Zalouti hade då bland annat hotat att "spräcka skallen och slita ut strupen" på en annan intagen.

Men problemen fortsatte under Zaloutis tid på Hall. I december fick han en varning efter att vårdare sett honom försöka gnugga en disktrasa i ansiktet på en annan fånge på avdelningen. Några veckor senare kallade han personal för nazister och könsord genom den stängda celldörren.

Efter att Zalouti även knuffat en annan fånge i det gemensamma köket sattes han i isoleringscell, och den 9 januari beslutade Kriminalvården att han skulle flyttas till Kumlaanstalten.

Munir Awad var den ende som överklagade sin dom. I januari 2013 fastställdes domen mot honom i högre instans och i juni samma år fördes han över till Sverige efter en tid i danskt fängelse. Sedan september 2013 sitter han på Saltvik.

Han har fått ta emot besök från bland andra sin fru och parets barn.

Satt i isoleringscell

I somras sattes Awad i isoleringscell under en dryg vecka efter att han uppträtt hotfullt under möten med de intagna. "Det är bara att komma och ta för sig", ska han ha sagt till två medfångar.

I förhören efteråt uppgav han att situationen hade blivit omöjlig på avdelningen på grund av sammansättningen av fångar: "Alla sitter där för att de är hotade av invandrare enligt (Awad) och eftersom (Awad) uppger att han är invandrare, muslim och dömd för terrorbrott så blir det problem". Munir Awad har ansökt om att bli förflyttad på grund av "konstellationen av intagna på avdelningen" men fått nej.

Även Omar Abdalla Aboelazm har ansökt om att flyttas från Saltvik för att komma närmare sin familj och för att han känner sig motarbetad av personalen men fått avslag.

Tre fall av misskötsamhet finns registrerade för Aboelazm. Bland annat fick han en varning den 12 februari för att ha vägrat delta i den dagliga sysselsättningen.

Kan friges 2018

De fyra männen kan friges villkorligt tidigast den 29 december 2018.

- De är naturligtvis farliga. Säpo kommer sannolikt att ha span på dem, men de kan ju inte hållas under konstant övervakning. Det blir en avvägning, säger Magnus Ranstorp.

Kan inspirera andra

Dömda terrorbrottslingar kan också få en status i vissa kretsar som bidrar till att inspirera andra. Det säger Magnus Norell som är forskare vid The Washington Institute for Near East Policy.

- De som utförde de aktuella terrordåden i Paris och Köpenhamn framhålls redan som martyrer, liksom IS-krigare som återvänt från Syrien och Irak. Det kan mycket väl gälla för dem som sitter i fängelse för terrorbrott.

Expressen har utan framgång sökt de fyra dömda terroristerna för kommentarer.

Så stoppade Säpo attacken mot Jyllands-posten

I november 2010 fick Säpo uppgifter om att två män i Stockholm, Mounir Dhahri och Sahbi Zalouti, planerade ett terrorattentat i närtid. De sattes under konstant övervakning.

Genom telefonavlyssning och buggning av Zaloutis lägenhet fick man veta att målet var en dansk tidning.

Under de följande veckorna rekryterades ytterligare två personer, Munir Awad och Omar Abdalla Aboelazm, till terrorgruppen.

Den 28 december reste de i hyrbil från Stockholm mot Danmark. Säpo släppte i väg dem för att kunna samla tillräckligt starka bevis.

Dagen därpå greps Dhahri, Awad och Aboelazm av dansk polis i en lägenhet utanför Köpenhamn. Zalouti, som hoppat av bilen i Jönköping, greps i Stockholm.

Terroristernas plan hade varit att ta sig i Jyllands-Postens lokaler och döda så många de kunde som hämnd för tidningens publicering av Muhammedkarikatyrerna.

Alla fyra dömdes av en dansk domstol till tolv års fängelse för förberedelse till terrorbrott.

Attacken mot Charlie Hebdo då tolv personer dog i januari i år påminde om den planerade attacken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.