Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De svenska männen som köper sex i Thailand

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Förra året reste fler än 400 000 svenskar till svenskparadiset Thailand. Men medan barnfamiljer främst lockas av Phuket och Ko Samui föredrar många ensamma män att åka till Pattaya. Här, på "Walking street", finns allt att köpa under de färgglada neonskyltarna.
Foto: Cornelia Nordström

"Sex är bäst för den som får" skrålar en medelålders man i ärmlöst linne. 

Det har börjat skymma i Pattaya och svenskarna har samlats på svenskhotellet för att spela tärning. Snart ska de ut i thailandsnatten -  där allt är till salu. 

- Det är som en godisbutik, alla unga snygga tjejer, säger Roger, 55.

Prostituerade Jane, 34, drömmer om ett annat liv – och någon att leva med.
Foto: Foto: Cornelia Nordström
Hotellägaren Lennart "Lelle" Axén är öppen med att han köpt sex: "Men det är inte prostitution, den som har mest pengar betalar".
Foto: Foto: Cornelia Nordström
Pattaya vore en död stad utan sexhandeln. Därför blundar polisen, säger journalisten Boonlua Chatree.
Foto: Foto: Cornelia Nordström

Solen har gått ner, men det är fortfarande runt 30 fuktiga grader på den thailändska turistorten. Staden börjar vakna upp från dvalan och strandbesökarna sakteligen förflytta sig mot barerna. Där, utanför klubbarna, väntar vackra kvinnor klädda i korta kjolar och avslöjande linnen. Trots deras hårda sminkning och utmanande blickar ser många yngre ut än 18 år i neonskenet på "Walking street". Inne på barerna är klädkoden ännu mer liberal. Flickorna på podiet har på sig små vita stringtrosor och en nummerlapp som förenklar för köparna att peka ut vem de vill ha med sig hem. Med långsamma rörelser och trött uppsyn ålar de sig längs de stålstänger som står uppställda på scenen. I sofforna runtom sitter männen, flera av dem med västerländskt utseende, flankerade av bartjejerna som serverar dem dricka och allt annat de lustar efter. Kvällen har precis börjat, men många har redan hittat vad de letar efter. Utanför syns åldrade armar runt midjorna på lika slanka som unga tjejer. Nästan lika vanligt förekommande är killgäng i 30-årsåldern i sällskap med thailändskor. 

 Vi möter ett svenskt par i vimlet. 

 - Vi har hört så mycket om Pattaya att vi var tvungna att komma hit och kolla. Det är som en cirkus, säger en svensk kvinna innan hon går vidare med pojkvännen.

 Två 21-åriga killar från norra Sverige lockades också hit av ryktet om staden. Men besöket blev en chock. 

 - Vi tycker att det är äckligt här och ska försöka åka vidare så snart som möjligt. Vi gick till den här baren för att tjejerna är minst avklädda här, säger den ene, med kepsen på sned och en öl i handen.

 Trots att prostituton är olagligt i Thailand råder det ingen tvekan om att de flesta kvinnor på "Walking Street" är till salu. Och att polisen blundar för sexhandeln.

 - De sker öppet, polisen känner till allt. Men utan prostitutionen vore Pattaya en död stad, säger kriminalreportern Boonlua Chatree på Pattaya Mail. 

"Tre fjärdedelar använder kondom"

 En bieffekt av den blomstrande sexhandeln är ett livslångt minne: hiv. Majoriteten av svenska män som smittas utomlands får viruset just i Thailand, enligt Smittskyddsinstitutet. Statistiken lockade läkarstudenterna Marco Manieri, 37, och Hampus Svensson, 27, från Lunds universitet till Pattaya. Via ett frågeformulär har de undersökt svenska mäns sexvanor vid sexköp. Resultatet är nedslående. Var fjärde hoppar över kondomen, berättar Marco Manieri.

 Standardpriset för sex är 1000 baht  -  knappt 230 kronor. Om tjejen jobbar på en go-go-bar och är snygg brukar priset gå upp med en tusing. Gatan Soi 6, som i folkmun kallas "Aids alley", erbjuder oftast lägre priser -  och det minst fördömande klientelet.

 De flesta klubbar har teman, några erbjuder skolflickor med sidotofsar, en annan femme fatales  i långklänningar och sammetshandskar. På nyöppnade "Alcatraz" är arbetsuniformen en minimal fångvaktardräkt med tillhörande sheriffbricka. Nigerianskor, ryskor och lady-boys trängs medlokala tjejer. Alla smakpreferenser tillgodoses för att garantera att ingen ska gå tillbaka till hotellet tomhänt.

 - Det är som en godisbutik, alla unga snygga tjejer, säger Roger, 55, från Västsverige som semestrar i Pattaya.

I sju år

 Han är en av många svenska män som börjar fredagskvällen på fyndigt namngivna golfhotellet Scandalic. Här är den thailändska menyn uppblandad med köttbullar och väggarna utsmyckade med svenska flaggan och bilder på det svenska kungaparet. Före detta datakonsulten Lennart "Lelle" Axén, 46 -  en reslig tatuerad man med ett guldigt tand-smycke i form av ett snabel-a -  äger Scandalic tillsammans med fästmön Ulrika. Han går oftast att hitta på uteserveringen med en cigg i ena handen och en öl i den andra. Och det är runt honom som gästerna samlas. Efter sju år känner han till allt som staden har att erbjuda och hymlar inte med att han både gett -  och fått -  pengar för sex.

 -  Den som kommer först betalar, brukar jag säga, säger Lelle med ett flin.

 Samtliga av hans baranställda går att "lösa ut" för kvällen mot en baravgift, men han fixar aldrig tjejer åt gästerna. 

 - Det behövs inte. Det är bara att gå ut på gatan, säger Lelle. Många av besökarna är stammisar som kommer för att snacka skit eller köpa en dosa snus när förrådet börjat sina.

 - Ingen frågar vem du är eller vad du jobbar med. Oftast presenterar du dig bara med förnamnet, säger Lelle.

 Sällskapet är blandat. Någon är pensionär, en annan egenföretagare, en tredje jobbar

 på flygbolag. Från bordet bredvid blir vi rekommenderade dagens lunch av en före detta Outlawsmedlem. Han har kvar mc-klubbens karakteristiska "En procent"-tatuering, men

 det kriminella livet är bakom honom. Han har nyligen flyttat till Pattaya, men håller sig

 borta från såväl kvinnor som alkohol. Det är han inte ensam om.

 - Ingen kan anklaga mig för att ha gjort något annat än att spela golf, säger

 en vältränad man i medelåldern, och pekar på bonnabrännan vid handlederna.


"Det är inte bara sex"

 Men de svenska männen som inte köper sex i Pattaya är i minoritet.

 - Jag brukar ha 14-dagars förhållanden när jag är här, säger Roger.

 Han är öppen med att han betalar kvinnorna.

 - Jag skulle inte kunna tänka mig att köpa sex på Malmskillnadsgatan. Det är annorlunda här. Det handlar inte om en halvtimma och sen är det bra. Tar du med

 dig en tjej så är hon fortfarande där när du vaknar. Det är inte bara sex, säger han.

 Samtidigt måste man vara ärlig och tala om för kvinnorna "hur läget är".  Att det handlar om en semesterflört. På frågan hur många förhållanden han haft under sin tid i Thailand börjar Roger skratta.

 - Hur många händer har du att räkna på?

 Även om de flesta svenska turisterna träffar en thailändska eller fler under

 semestern - mot betalning - är det fel att klassa det som prostitution, menar Lelle. Han kallar det dricks.

 - Här betalar man för sex av samma anledning som man bjuder någon som hjälpt

 en byta vinterdäck på middag.

 - Det är likadant i Sverige, det är bara att där kallas de drinkhoror, säger en

 annan man.


Bjuder på rundor av lakritsshots

 I takt med att kvällen övergår i natt börjar uteserveringen fyllas. När restaurangdelen stänger flyttar festen till hotellbaren en dörr bort. Så fort alla slagit sig ner vid bordet börjar det traditionsenliga tärningsspelet och i takt med att förlorarna bjuder på rundor av lakritsshots höjs stämningen ytterligare.

 - Sex är bäst för den som får, skriker en man i ärmlöst linne, varje gång han slår en sexa.

 Några väljer att gå när de får höra att Expressen ska skriva om svenska män som köper sex. De är trötta på "skitartiklar" om Pattaya som gör det svårt att öppet erkänna att man åker till semesterdestinationen. Andra vill gärna - anonymt - ge sin bild av orten.

 Anders, 49, från en stad i Mellansverige är ensamstående med tonårsbarn. Det är hans tredje besök.

 - Jag är här för alla vänliga människor. Allt är välordnat. Om man glömmer mobilen på baren kommer någon springande med den. Buddhister vet du. Jag gillar buddhister.

 Han bor ovanför baren, i ett av Scandalics åtta rum. Det är hans andra semestervecka men än är hemresan inte bokad. Det är lågsäsong i hans bransch och han kan därför stanna till april. Medan han tar några klunkar rom och cola och Modern Talking: "Only love breaks a heart, brother Louie, Louie, Louie.

 Only love's paradise. Oh shes only looking trough me..." pumpar i högtalarna berättar Anders hur hur han ser på sexköp. Han kallar sig själv för "butterfly", en som går från blomma till blomma. I snitt träffar han två thailändskor i veckan.

 - Innan jag åker ner brukar jag tänka, jävlar, jävlar vad jag ska träffa tjejer. Men när man har gått på några go-go barer. Ja, man blir mätt.


"Man känner ju av vibbsen"

 Det handlar inte bara om sex, menar Anders. Helst ska man kunna umgås och prata om gemensamma intressen som under en vanlig dejt.

 - Men en gång gick jag till ett sådant massageställe för att jag kom på att jag aldrig fått en helkroppsmassage med en happy ending. Alltså en massage där det ska gå för en, oavsett om det är runka, suga eller knulla. Så jag gick in och frågade vem som ville ha mig, och det var en som ville, säger Anders.

 - Då sa jag till henne att jag ville ha allt.

 Han träffar oftast kvinnorna på olika barer runt om i Pattaya. Om det slår gnistor löser han ut henne för kvällen.

 - Man måste ha en relation. Det finns de som säger "jag satte på en brud som var så ung att jag nästan skämdes", men jag funkar inte så, säger Anders.

 - Bara för att tjejerna tar betalt behöver inte det betyda att de inte tycker att det är skönt. Jag skulle tycka att det var jävligt skönt om jag fick betalt. Jag vet inte hur de tänker, man ser ju en del otroligt vackra tjejer som går med otroligt fula och rika gamla gubbar. Och nu menar inte jag att jag är särskilt vacker, någon snygging. Men jag vill ha tjejer som tycker om mig.

 Man känner ju av vibbsen, säger Anders.


"Jag gör det här för pengarna"

 Även för Roger är personkemin viktig. Och att kvinnan är myndig.

 - Ungdom är skönhet. Jag är 55 och jag letar inte efter en 55-årig thailändska.

 Under palmerna på strandpromenaden några hundra meter från Scandalic, står rader av unga kvinnor och män och väntar på kunder. 20-åriga Paeng, en späd och vacker tjej i kort jeanskjol, är en av stadens 10000-tals sexarbetare. I likhet med många andra av sina kollegor är hon redan mamma.

 - Jag gör det här för pengarna. Jag tjänar mer här än på andra jobb, säger

 Paeng.

 Morföräldrarna tar hand om den 15-månader gamla dottern i hembyn Khon Kaen i norra Thailand och varje månad skickar Paeng runt 1 700 kronor som hon tjänat på att sälja sin kropp. Hon lever ihop med barnets pappa, en servitör i Pattaya. Han vet vad hon jobbar med och en dag kanske Paeng berättar för dottern.

 - Jag hoppas att hon kommer att förstå att jag gjorde detta för hennes skull.

 En bit bort står Jane, 34. Även hon har ett litet barn, men pappan är ute ur bilden. Hon har blivit misshandlad några gånger av torskarna. En man låste in henne i en garderob, men Jane lyckades fly.

 - Jag behöver pengar för att hjälpa min familj, mina föräldrar, syskon och min

 dotter, säger hon.


Vill gifta sig

 Men hon har ett skäl till för sitt yrkesval: Hon hoppas kunna hitta en västerländsk man att gifta sig med.

 - Min vän är gift med en man från England. Hon lever ett bra liv, säger Jane.

 Under hela samtalet ler hon brett med den välsminkande munnen. Men ögonen är

 blanka. Hon ställer gärna upp och poserar förföriskt för kameran lutad mot en palm, men ansiktet får inte synas, säger Jane med ett leende. Samtidigt försöker hon blinka bort tårarna.

 - Jag vill gifta mig med någon som tar hand om mig.

 Svenskar hör till hennes stamkunder.

 - Svenska män är ofta artiga. De bjuder på middag och skjuter in stolen och håller upp dörrar. Det känns så fint, säger hon.


Fotnot: Anders och Roger heter egentligen något annat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.