De omfattande bränderna fortsätter i Kalifornien. Foto: David Pardo / AP TT NYHETSBYRÅNDe omfattande bränderna fortsätter i Kalifornien. Foto: David Pardo / AP TT NYHETSBYRÅN
De omfattande bränderna fortsätter i Kalifornien. Foto: David Pardo / AP TT NYHETSBYRÅN
Omkring 34 500 hem har blivit evakuerade. Foto: James Quigg / AP TT NYHETSBYRÅNOmkring 34 500 hem har blivit evakuerade. Foto: James Quigg / AP TT NYHETSBYRÅN
Omkring 34 500 hem har blivit evakuerade. Foto: James Quigg / AP TT NYHETSBYRÅN
Hittills har 82 000 boende räddats efter bränderna. Foto: Alex Gallardo / AP TT NYHETSBYRÅNHittills har 82 000 boende räddats efter bränderna. Foto: Alex Gallardo / AP TT NYHETSBYRÅN
Hittills har 82 000 boende räddats efter bränderna.  Foto: Alex Gallardo / AP TT NYHETSBYRÅN

De svåra bränderna
fortsätter i Kalifornien

Publicerad

De omfattande bränderna i Kalifornien fortsätter att sprida sig och är ännu inte under kontroll.

Hittills har 82 000 boende räddats från och omkring 34 500 hem har blivit evakuerade.

Katastroftillstånd utlystes i delstaten under tisdagen.

Under onsdagen fortsatte den omfattande branden, vid namnet Blue Cut fire, att sprida sig.

Den uppges nu täcka ett område så stort som 10 000 hektar, skriver the New York Times.

Sent på onsdagskvällen lokal tid hade man fortfarande inte lyckats kontrollera branden.

– Det kommer att vara många familjer som inte kommer hem till någonting, säger Mark Hartwig, brandchef i området, till the New York Times.

Fler bränder i delstaten

Trots de omfattande bränderna har brandsäsongen varit ovanligt lugn, enligt experter, som menar att delstaten har haft ungefär en fjärdedel färre bränder än normalt.

Förutom den mest omfattande branden Blue Cut fire rasar även tre andra bränder i området.

Två av dem, som går under namnet Clayton fire och Chimney fire, startade i lördags, medan den tredje har pågått så länge som två månader.

Enligt Los Angeles Times omfattar Clayton fire hittills ett område på lite mer än 1500 hektar och Chimney fire ett område på 3200 hektar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag