Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De stulna kungakronorna efterlyses internationellt

Jakten på de försvunna kungakronorna fortsätter genom en internationell efterlysning. 

Polisen tror att de två tjuvarna lämnade domkyrkan i Strängnäs på svarta cyklar för att sedan ta sjövägen – i motorbåt eller vattenskoter. 

Polisprofessorn Leif GW Persson är säker – det handlar om ett beställningsjobb. 

– Det här är en beställningsstöld, det är det nämligen nästan alltid, säger han till Aftonbladet.  

Det var vid lunchtid på tisdagen som två kungakronor och ett riksäpple stals från domkyrkan i Strängnäs. 

Christofer Lundgren, domprost i Strängnäs domkyrkoförsamling, säger att fyra medarbetare och uppskattningsvis 12-15 besökare var i kyrkan under stöldtillfället.

– Domkyrkan är stor. Det finns flera sidoutrymmen och de här regalierna visas upp i ett sidorum och så vitt jag vet så var ingen där, säger han. 

Föremålen, som är delar av Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier från 1611, förvarades i en säkerhetsmonter som var både låst och larmad. 

Flydde på cykel

Tjuvarna har sedan lämnat kyrkan på två svarta damcyklar som polisen tror kan ha varit stulna. De har tagit sig till vattnet en bit nedanför kyrkan men där tar spåren slut. Polisen är säker på att de flydde sjövägen, men de vet ännu inte hur. 

 – Vi pratade initialt om en mindre motorbåt, men i takt med att vi har pratat med flera kan vi inte utesluta att de har tagit en vattenskoter, säger Stefan Dangardt, presstalesperson vid polisen. 

Polisen inledde en stor sökinsats, både till sjöss och i luften med helikopter, men nu är den yttre spaningen avblåst. Avspärrningen kring kyrkan hävdes under onsdagseftermiddagen och nu väntar man på analyssvaren från teknikernas fynd.

"Ovanligt brott"

Trots att regalierna har ett högt ekonomiskt värde är föremålen svårsålda vilket i sin tur kan ge polisen ledtrådar om vem som ligger bakom stölden. 

– Det här är ett väldigt ovanligt brott. I våra register i Sverige och Europa så finns det personer som är kända för den här typen av brott och då vill vi rikta vår uppmärksamhet mot dem, säger Dangardt. 

Polisen har också valt att efterlysa föremålen internationellt.

Men polisprofessor Leif GW Persson säger till Aftonbladet att polisens uppgifter om att föremålen är svårsålda är en sanning med modifikation. 

– De har naturligtvis ett väldigt högt värde för de som vill ha dem, säger han till tidningen. 

GW Persson är helt säker på vad det handlar om för stöld – ett beställningsjobb. Han säger också att han tror att tjuvarna inte kommer smälta ner guldet, även om värdet är högt. Han uppskattar att vikten på två kungakronor och ett riksäpple är omkring något kilo. Han säger till Aftonbladet att för ett kilo guld får man uppskattningsvis en halv miljon. 

– Om man smälter ner dem är man dum i huvudet. Jag menar, antikvärdet på det – om man har en köpare – måste vara långt mycket mer än så.

Ingen hotades 

Strängnäs domkyrkoförsamling kommer nu att vidta åtgärder för att trygga säkerheten för de föremål som låg i samma monter som de föremål som stals. 

– Nu tar vi hand om det akuta men det är naturligtvis så att vi på sikt måste sätta oss ner och göra en förnyad genomgång av säkerheten av våra inventarier i kyrkan, säger domprost Christofer Lundgren.

Hur tjuvarna bar sig åt för att komma åt föremålen är ännu inte känt, dock har ingen varken hotats eller kommit till skada under stöldkuppen.

– Vi har varit mer oroliga för är att någon skulle tillgripa hot eller kidnappning av personal och på så vis tilltvinga sig larmkoder eller liknande. 


LÄS MER: Kungakronor från 1600-talet stulna från domkyrka 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.