Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De största hoten mot mänskligheten

Du löper ungefär fem gånger så stor risk att dö i en global katastrof än i en bilolycka.

I alla fall om du är amerikan och tror på en ny rapport som magasinet The Atlantic tagit del av.

Men vilka är de största hoten mot mänskligheten?

 1. 1. En dyster världsbild

  I filmen 2012 går mänskligheten under. Spoiler: En liten spillra överlever på jättelika skepp - arker – som byggts i hemlighet.Foto: Sony pictures
  Sannolikhetslära
  Kärnvapenkrig, klimatförändringar och pandemier som dödar miljontals.
  Dessa är några av de största hoten mot vår civilisation – och temat i många undergångsfilmer. Men till skillnad från till exempel zombies och sjömonster är detta riktiga hot – och finns hela tiden med i beräkningarna hos världens ledare. Magasinet The Atlantic rapporterar om en rapport från brittiska Global challenges foundation, som grundades av finansmannen László Szombatfalvy 2012.
  Stiftelsens målsättning är att öka kunskapen om de största hoten mot mänskligheten och påskynda tillkomsten av globala krafter som är starka nog att hantera dessa. I sin årliga rapport går stiftelsen igenom de största hoten – sådana som skulle kunna slå ut 10 procent av jordens befolkning eller mer – och rekommenderar att vi förbättrar åtgärderna för att möta dem.
  Stiftelsen konstaterar att den genomsnittlige amerikanen löper mer än fem gånger (!) så stor risk att dö i en stor världsomspännande katastrof än att omkomma i en bilolycka.
  Det finns lögn, förbannad lögn och statistik brukar man säga.
  Men statistiskt är det kanske inte så konstigt. En på 9395 amerikaner dör varje år i en bilolycka. Det innebär att genomsnittsamerikanen varje år löper 0,01 procents risk att råka ut för detta. Men utslaget på en hel livstid ökar förstås siffran rejält – då omkommer en på 120 amerikaner i en bilrelaterad olycka.
  Risken för att vår civilisation – eller delar av mänskligheten – går under i en klimatkatastrof eller i ett kärnvapenkrig är faktiskt högre. I alla fall om man får tro rapporten som uppskattar sannolikheten för det till 9,5 procent över de kommande 100 åren. Uppgiften hämtas från en annan rapport, Sternrapporten, som skrevs på uppdrag av den brittiske finansministern 2006 och har mötts av en hel del kritik eftersom den sägs måla upp en alltför dyster världsbild.
  Hur hög eller låg sannolikhetssiffran egentligen är kan man förmodligen argumentera om i en evighet. Men det är knappast en överdrift att säga att den ökat rejält i modern tid.
 2. 2. Öppnade portföljen med avfyrningskoder

  Rysslands dåvarande president Boris Jeltsin lät hämta avfyrningskoderna. Foto: AP
  Kärnvapenkrig
  Global challanges foundation-stiftelsen tror att klimatförändringar och risken för kärnvapenkrig utgör de allra största hoten – med bred marginal.
  När det gäller det sistnämnda, så nämner rapporten de tillfällen då mänskligheten stod på randen till ett kärnvapenkrig. Även om de flesta av dessa kriser skedde under det kalla kriget inträffade en händelse under 1990-talet, ett årtionde som brukar betraktas som relativt lugnt och fredligt.
  1995 tog det ryska försvarssystemet fel på en norsk väderraket och identifierade den i stället som ett potentiellt kärnvapenangrepp. Dåvarande presidenten Boris Jeltsin lät hämta fram kärnvapenarsenalens avfyrningskoder och satt med den fruktade portföljen öppen framför sig. Som tur är bestämde sig ändå de ryska ledarna för att det handlade om ett falskt alarm.
 3. 3. Kan superstormar skapas?

  Satellitbild på orkanen Dean 2007.Foto: AP
  Klimathotet
  Klimatförändringar utgör alldeles speciella och kanske ännu oöverskådliga risker, enligt den nya rapporten.
  Vissa forskare föreslår nu att den globala uppvärmningen i slutet av detta århundrade skulle kunna skapa förödande så kallade superstormar, lika stora som kontinenter.
  Enligt stiftelsen är även mer konservativa förutsägelser och klimatmodeller som accepterats av FN djupt oroande – och detta även om världens länder kraftigt minskar sina utsläpp.
  Tiden kommer att utvisa hur mycket temperaturen kommer att öka – och hur mycket global uppvärmning vi egentligen klarar av i slutändan.
 4. 4. Ett nytt utbrott i Yellowstone

  Under marken i Yellowstone finns ett stort hot.Foto: Elisabet Axås
  Supervulkaner och asteroider
  Alla hot går inte att skylla på människan.
  Under oss, i jordens heta magmakammare, byggs det upp enorma tryck.
  Och ovanför våra huvuden, någonstans ute i rymden, svischar asteroider fram.
  Hela tiden finns det en risk att en så kallad supervulkan får ett utbrott eller att en större asteroid kraschar mot jorden.
  Båda alternativen skulle ställa till med fruktansvärd förödelse vid krater- eller nerslagsplatsens ground zero. Men de skulle också skicka upp aska i atmosfären och hindra det livsviktiga solljuset från att tränga ner till oss på jorden (många forskare anser att kärnvapenkrig skulle få liknande konsekvenser).
  Tur då att det är mycket sällsynt med jättelika vulkanutbrott. Och vi övervakar potentiella kandidater. Inget tyder på att ett utbrott är nära förestående även om de flesta experter är övertygande om att en ny eruption kommer att inträffa i Yellowstone i USA någon gång i framtiden.
  Vi riktar även våra teleskop ut mot rymden för att upptäcka hotfulla asteroider. Frågan är vad vi gör när vi väl hittar en...
  Lyckligtvis är även risken att träffas av en stor asteroid mycket liten.
 5. 5. Naturens värsta hot: Pandemier

  Pest orsakas av bakterien Yersinia pestis.Foto: Wikimedia commons
  Pandemier
  Av alla naturliga hot mot mänskligheten utgör pandemier det allra största, enligt rapporten.
  Bara två händelser de senaste tvåtusen åren kan klassas som naturliga globala katastrofer. I båda fallen handlar det om pesten.
  Åren 541-542 e.Kr. slog "Justianska pesten" till. Mellan 25 och 33 miljoner människor omkom – det motsvarar mellan 13 och 17 procent av jordens dåvarande totala befolkning. 800 år senare var det dags igen. Utbrottet av "Digerdöden" på 1340-talet dödade mer än 10 procent av jordens befolkning.
  Ingen händelse under 1900-talet kommer upp i liknande siffror, inte ens de båda världskrigen. I första världskriget dödades omkring en procent av planetens befolkning och i det andra ungefär tre procent.
  Bara "spanska sjukan" som härjade mellan 1918 och 1920 kommer i närheten. Influensan dödade mellan 2,5 och 5 procent av jordens människor. Enligt stiftelsen skulle man eventuellt kunna räkna första världskriget och "Spanska sjukan" som en och samma katastrofala händelse. Men inte ens då kommer man upp i pestutbrottens siffror.
 6. 6. Syntetisk biologi och artificiell intelligens

  I filmen "The matrix" har maskiner – styrda av en artificiell intelligens – förslavat mänskligheten.
  Övriga risker
  Rapporten utforskar även andra riskområden som till exempel syntetisk biologi som löper amok eller en fientligt inställd allseende artificiell intelligens som inte tycker att mänskligheten har så mycket att komma med längre. Men dessa hot ska enligt rapporten mer ses som fiktiva.
  Rapporten påpekar dock att utvecklingen går snabbt – och utfärdar en varning. Vi var länge tämligen omedvetna om många av de saker som vi i dag upplever som stora hot. Till exempel 40 år innan den första atombomben exploderade var det inte många som kunde förutsäga kraften hos nukleära massförstörelsevapen.
  Och efter andra världskriget var det nog få som såg klimatet – eller bioteknik och artificiell intelligens – som några hot alls.
  Källor: The Atlantic, Daily Mail.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.