Göran Lagrot, sd-politiker i Göteborg, säger att en "kompis" använt hans telefon för att skänka pengar till nazister. Sd-nämndemannen Jan Kassberg fördömde förra året en vänsterextrem attack mot hans hem i Gävle. Samtidigt gav han stöd till nazistorganisationer. Nu ska han uteslutas från partiet. Foto: Expo, Nick Blackmon (Gefle Dagblad), Ulf Karlsson
Göran Lagrot, sd-politiker i Göteborg, säger att en "kompis" använt hans telefon för att skänka pengar till nazister. Sd-nämndemannen Jan Kassberg fördömde förra året en vänsterextrem attack mot hans hem i Gävle. Samtidigt gav han stöd till nazistorganisationer. Nu ska han uteslutas från partiet. Foto: Expo, Nick Blackmon (Gefle Dagblad), Ulf Karlsson

De stöder nazister

Publicerad
Uppdaterad
Sverigedemokraterna påstår att de kämpar hårt för att tvätta bort sin rasiststämpel och bli ett rumsrent parti.
Men Expressen kan i dag avslöja att flera sverige-
demokratiska politiker aktivt stöder våldsamma nazistorganisationer.
- Det är ju inte så bra, säger partiledaren Jimmie Åkesson, 28.
Expressen kan i samarbete med tidningen Expo visa att flera sverigedemokratiska politiker aktivt stöder några av de mest våldsamma nazistiska organisationerna.
Till exempel visar telefonlistor att sverigedemokraten Göran Lagrot, 57, ersättare till den förre partiledaren Mikael Jansson i Göteborgs kommunfullmäktige, vid 21 tillfällen förra året har skänkt pengar via sms till Svenska motståndsrörelsen.
– Jag har lånat ut mina telefoner till en kompis så det är inte jag som skänkt pengarna, säger Göran Lagrot.
Pengarna kommer från dina abonnemang och det har pågått mellan april och december – du måste känna till donationerna?
– Visst, visst. Men jag har ingen inblandning i vad mina kompisar gör, säger Lagrot.

Fördömde attack

I Gävle gick den sverigedemokratiska nämndemannen Jan Kassberg, 52, förra året ut och fördömde en vänster-
extrem attack mot hans hem. Stenar märkta AFA hade slängts in genom ett fönster.
Samtidigt har Kassberg själv skänkt pengar till de våldsamma nazistorganisationerna Info14 och Svenska motståndsrörelsen.
– Jag har inte skänkt några pengar så jag vet inte var de uppgifterna kommer ifrån, säger han när Expressen konfronterar honom.
När partiledningen frågar Kassberg får de ett annat svar. I ett mejl till Expressen skriver sverigedemokraternas presssekreterare Mattias Karlsson att Jan Kassberg bekräftat uppgifterna.
Kassberg ska nu uteslutas ur partiet.
– Jag har inga kommentarer till det, säger Kassberg.
I Orsa kommun har Karin Svensson, 58, blivit något av sverigedemokraternas ansikte utåt. Postinbetalningar visar att hon har gjort beställningar från Nationalsocialistisk front.
– Det var bara en vanlig bok, en roman. Jag minns inte vad den heter, säger Karin Svensson, och tillägger att hon tar avstånd från deras politik.

Medlem i NSF

Peter Söderholm, 34, kandiderade för Sverigedemokraterna i Gävle kommun i senaste valet. Samtidigt betalade han medlemsavgiften till Nationalsocialistisk front, NSF.
Vilken grupp sympatiserade du mest med?
– NSF, säger Peter Söderholm, och tillägger att han nu lämnat all politik bakom sig.

FOTNOT: Läs mer om sd-politikernas stöd till nazistorganisationerna i nästa nummer av Expo.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag