De startade grupp för svarta hbtq-personer

Kompisarna Juliet Atto, Justine Balagade, Grace Jobe och Samuel Girma startade en egen grupp för svarta på nätet.
Foto: Michaela Hasanovic
Gänget delar många upplevelser – och vill hjälpa andra.
Foto: Michaela Hasanovic
I somras deltog Black Coffee hbtq i Prideparaden som den första svarta separatistiska gruppen någonsin.
Foto: Michaela Hasanovic

Kompisarna Grace Jobe, Samuel Girma, Justine Balagade och Juliet Atto tröttnade på den vita hbtq-rörelsen och bestämde sig för att starta en plattform för svarta på nätet.

– Vi tillhör en dubbelminoritet, både som svarta men också på grund av vår sexuella läggning, säger Justine.

Grace Jobe, 29, Samuel Girma, 28, Justine Balagade, 24, och Juliet Atto, 22, har tillsammans startat en grupp på Facebook för personer som är svarta – och hbtq. De var alla medlemmar i en separatistisk grupp för afrikansvenskar, Black Coffee, när de insåg att det fanns behov av att skapa en utbrytargrupp för hbtq-personer. När Expressen träffar gänget bakom gruppen är de i full färd med att äta söndagsmiddag och försöka fösa ut fyra glada barn ur köket och in i vardagsrummet.

De är ett tight gäng som avslutar varandras meningar. Det står snabbt klart att de delar många upplevelser – och att de vill hjälpa andra.

– Vi ville skapa ett tryggare sammanhang för de personer som är hbtq, säger Samuel, som är en av de som är administratör för Facebook-gruppen som fått namnet Black Coffee hbtq, som har 60 medlemmar.

– Vi ville skapa en plattform och organisera oss, säger Justine, som menar att många svarta hbtq-personer kan känna sig ganska ensamma.

Svårt att vara svart i vit hbtq-rörelse

I somras deltog Black Coffee hbtq i Prideparaden som den första svarta separatistiska gruppen någonsin. Med sig hade de folk från det stora forumet, Black Coffee, som stöttade och peppade dem. Totalt var de ungefär 50 personer som tillsammans marscherade. De fyra initiativtagarna till Facebook-gruppen lyser upp när vi pratar om det.

– Pride ska vara inkluderande, men att vara svart hbtq-person i den ganska vita hbtq-rörelsen som Pride är, är ganska svårt. Det här gången blev det tydligt för mig hur stolt jag är över att vara en del av den svarta hbtq-rörelsen. För första gången kände jag trygghet på riktigt, säger Samuel, som själv är queer. Det gör även Juliet, men identifierar sig som bisexuell.

– För oss innebär "queer" att vara normbrytande, både vad gäller könsnormer men också relationer. Få svarta kallar sig queer, därför blir det viktigt för oss att göra det. Det finns en föreställning om att queers ser ut på ett visst sätt, och vi passar inte in eftersom vi är svarta, säger Grace.

Tillhör en dubbelminoritet

Anledningen till att det kan vara tufft att vara svart hbtq-person beror på strukturell rasism, enligt gänget bakom Black Coffee hbtq.

– Vi tillhör dessutom en dubbelminoritet. Först blir vi utsatta för rasism på grund av vår svarta hud och sen diskriminering för att vi inte passar in i heteronormen, säger Justine och menar att deras grupp på Facebook därför är extra viktig.

– I den gruppen slipper vi all form av rasism och sexism, den är vår frizon, inflikar Grace.

Men att driva en separatistisk plattform är inte alltid enkelt.

– Många är jättekränkta över att inte få vara med. Det uppstår en del fejkkonton som försöker gå med. Folk inser inte att det inte är en plats för dem, säger Grace.

– Man hör ofta "Vi är alla människor, varför ska ni börja dela upp er?" och det kommer alltid från vita, priviligerade personer, säger Samuel.

"Folk är jättetacksamma"

Men överlag funkar det väldigt bra. De personer som gruppen är till för är väldigt glada, menar Grace.

– Folk är jättetacksamma. Det märks att ett sådant här initiativ har varit efterlängtat. Många skriver typ "Shit, jag trodde jag var ensam", säger hon.

Särskilt viktigt är det för personer som bor i mindre städer, enligt Juliet, som själv är från Västerås.

– Jag var den enda svarta ungen. För mig var det verkligen ett wow-moment att hitta fler som mig själv, säger hon och lyfter hur viktigt internet har varit för gruppens arbete.

– Vi hade inte kunnat göra det här utan internet, vi älskar internet. I dag har i princip alla i Sverige tillgång till internet och det blir väldigt lätt att kommunicera. På nätet har jag lärt mig mer än jag lärde mig i skolan, säger Grace samtidigt som de andra nickar igenkännande.

Möter mycket fördomar 

Förhoppningen för Grace, Juliet, Samuel och Justine är att fortsätta skapa en plattform där svarta hbtq-personer kan känna sig trygga. Men också att motverka de fördomar som finns mot personer som de själva.

– Jag är öppen med min läggning och min mamma är väldigt förstående. Det blir andra människor helt chockade över. Fast de blir också chockade över att hon har körkort, säger Juliet och skrattar.

– Det finns mycket fördomar mot svarta och svart kultur, det är väldigt tröttsamt, säger Justine.

Detta är hbtq

■ Hbtq står för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queera.

■ Hbtq-rörelsen kämpar för att minska diskrimineringen av hbtq-personer i Sverige och världen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.