Foto: Ellinor Collin
 Foto: Ellinor Collin

De sov alla i en säng

Publicerad
Uppdaterad
Täcken, kuddar och mys! Ardis, 5, och Seida, 3, älskar familjesängen.
- Våra barn får sova med oss så länge de vill, säger mamman Jorun Modén, 36.
Författaren Jorun Modéns och skådespelaren Kola Krauzes döttrar tycker inte att det är jobbigt att gå och sova. Två stora madrasser ligger tätt intill varandra på sovrumsgolvet.
- Visst har vi det mysigt, ler Ardis och sprattlar runt i sin pappas knä. När hon var några månader gav föräldrarna bort spjälsängen som de köpt. Ardis verkade inte tycka om den.
- Då var jag rädd för mörker, säger hon och spänner ögonen i sin mamma.
- Jag vet inte, men du skrek och var arg i alla fall, svarar Jorun Modén som skrivit boken "Nära föräldrar".

Magkänsla

Jorun visste inte hur hon skulle tolka dotterns skrik, lärde hon sig att sova eller gav hon upp sina försök att kommunicera? För vem visste egentligen sanningen om hennes dotter - alla sömnmetodsexperter?
- Vi beslöt oss snabbt för att gå på vår magkänsla med våra döttrar. Inga andra djur lär sina barn sovträning, säger Jorun Modén.

Märktes direkt

Fördelarna märktes direkt. Vaknade Ardis mitt i natten fanns trösten alldeles intill. De behövde aldrig säga "godnatt" och stänga dörren.
- Vi lever i en separationskultur där det är bra att vara självständig. Men det är viktigt att bygga upp en närhet till sitt barn. Varje förälder måste fråga sig vad samhället säger och sedan vad de själva tycker, säger Kola Krauze, 34.
Jessica Isaksson
Jessica Isaksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag