Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De som blev kvar – när evakueringarna slutade

Magda Gad: ”Finns inget hopp hos människorna överhuvudtaget”
Buss med personer som ska evakueras från Kabul. Det är inte samma buss som evakuerade personer från Sveriges ambassad.
Foto: KHWAJA TAWFIQ SEDIQI / AP TT NYHETSBYRÅN
Bild tagen utanför Kabuls flygplats på fredagen.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Fatima, från Stockholmsområdet, och hennes familj lyckades inte ta sig på bussarna i kaoset vid den svenska ambassaden i onsdags.

Tolkarna Sayed och Abdul blev inte kontaktade förrän efter att planen slutat gå. De tvingas byta boende varje dag i rädsla för talibanerna.

Här är de som blev kvar i Afghanistan.

På fredagen gav utrikesminister Ann Linde beskedet att den svenska evakueringsinsatsen är avslutad. 

Över 1 100 personer har flugits från Kabul – inklusive svenskar, lokalanställda och deras familjer.

Men alla kom inte med. Fatima och hennes familj, som bor i Stockholmsområdet, försökte att ta sig på de bussar som tog personer från Sveriges ambassad till flygplatsen på onsdagen.

– Meddelandet från UD måste ha spridit sig, för det var väldigt mycket folk där. Vissa hade med sig kopierade meddelanden från UD, andra hade andra papper. Det var inte bara personer med svenska pass som var där.

”Folk lämnade sina bilar”

Det blev snabbt kaotiskt, enligt Fatima.

– Vi blev indelade i tre grupper. Vi väntade jättelänge och plötsligt började alla springa åt ett annat håll. Och 600 meter bort stod det tre bussar mitt på gatan. De blev helt påhoppade från alla håll, och vi kom inte med.

Bild inifrån buss som evakuerade personer från Sveriges ambassad.

Enligt Fatima försökte även personer från gatan att ta sig på bussarna.

– Folk på gatan undrade vad som hände vid bussarna. När de fick höra att den skulle till flygplatsen började folk lämna sina bilar och allting för att klämma sig på. Det blev ett väldigt konstigt läge.

Enligt uppgifter till Expressen var det fyra bussar som skickades från ambassaden till flygplatsen. En person ska också ha fallit av en av bussarna mitt i farten och enligt tolkar som Expressen pratat med var kontrollen vid bussarna ”obefintlig”.

Fatima och hennes familj har också åkt till flygplatsen flera gånger, och hann precis åka därifrån före terrorattacken på torsdagen.

– När vi kom dit på torsdagsmorgonen var det många människor där. Soldaterna skickade tårgas så vi började springa mot bilen. Och precis när vi kom hem exploderade det.

– Vi hörde den första explosionen hemifrån. På kvällen skedde en explosion ganska nära vårt hus. Huset skakade till lite av det.

Abdul gömmer sig

Även flera tolkar lämnades kvar när det sista evakueringsplanet lyfte. Bland andra Abdul, som Expressen tidigare intervjuat. Han arbetade åt den svenska militära insatsen 2008–2010. Därefter har han levt under hot från talibanerna – ett hot som blivit akut sedan de tagit över landet.

Förra gången Expressen talade med Abdul befann han sig långt från sin fru och sina barn. Nu gömmer sig hela familjen tillsammans.

– De är också i fara. Vi byter tillhåll hela tiden. Vi sover någon natt hos en släkting och sedan någon natt på vandrarhem, säger han.

Det är ett dyrt sätt att leva, och Abduls pengar är snart slut. Men att återvända hem är inget alternativ.

Blev kontaktad på fredagen

Talibanernas underrättelsetjänst söker nu särskilt efter tolkar och andra personer som arbetat åt den internationella militära insatsen Isaf, enligt Abdul. 

Flygplatsen i Kabul.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Han säger att han inte blivit kontaktad av svenska myndigheter förrän på fredagen, då han fick ett mejl från ambassaden. Mejlet upplyste om att evakueringen nu är avslutad men att Sverige arbetar på att hitta en lösning för tolkarna.

Tolken Sayed, som också jobbat åt den svenska militären, kom heller inte med på någon flighterna. Han fick först reda på de avslutade evakueringarna av Expressen, senare på kvällen fick han besked från Sveriges ambassad.

Likt Abdul byter Sayed och hans familj bostad varje natt.

– Vi kan inte bo på hotell. Om vi gör det, hittar talibanerna oss. Min fru gråter och gråter. Vi är väldigt rädda.

Abdul säger att han är mycket tacksam över det arbete som den svenska kampanjen Tolkarna har gjort för honom och hans kolleger. Men han är besviken på svenska staten.

– Vi arbetade sida vid sida med svenskarna, axel mot axel. Jag var med vid sammanstötningar med talibanerna. Men trots det jag har gjort för dem har de inte gjort något för mig.

Många har evakuerats med buss till flygplatsen i Kabul.
Foto: KHWAJA TAWFIQ SEDIQI / AP TT NYHETSBYRÅN

”Tror inte någon kan hjälpa oss”

Även Fatima är kritisk till hur evakueringen sköttes.

– Det var väldigt fel att bussarna stod helt offentligt. Även meddelandet skickades helt offentligt till alla på svensklistan. Jag tror att många tog med sig andra personer än de på listan.

Hon och hennes familj bor nu i en lägenhet i Kabul, och de går bara ut när de måste handla mat. Hon hoppas att det antingen börjar komma reguljära flyg efter att USA lämnat, eller att de kan ta sig ut via någon av Afghanistans gränser.

– Men vi vet inte hur talibanerna ska hantera flygplatsen. Vi har gett upp på UD. Vi tror inte att någon kommer att hjälpa oss.

Utrikesdepartementet bekräftar att obehöriga personer fanns på uppsamlingsplatsen.

”I samband med en av UD arrangerad transport till Kabuls flygplats den 25 augusti fanns flera obehöriga personer på uppsamlingsplatsen vilket ledde till att ordnad inpassering på transporten inte gick att genomföra. Vi konstaterar återigen att evakueringsarbetet har genomförts under extremt svåra förhållanden.”

Fatima och Sayed är fingerade namn. 

Under torsdagen inträffade en explosion vid flygplatsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.