Alice Bah Kuhnke. Foto: Christian ÖrnbergAlice Bah Kuhnke. Foto: Christian Örnberg
Alice Bah Kuhnke. Foto: Christian Örnberg
Gustav Fridolin. Foto: Bobbo Lauhage / KAMERAPRESS.SE/IBL KAMERAPRESS BILDBYRÅN SVERIGEGustav Fridolin. Foto: Bobbo Lauhage / KAMERAPRESS.SE/IBL KAMERAPRESS BILDBYRÅN SVERIGE
Gustav Fridolin. Foto: Bobbo Lauhage / KAMERAPRESS.SE/IBL KAMERAPRESS BILDBYRÅN SVERIGE

De slog till mot Pride – framför ministrarna

Publicerad

Högerextrema rörelsen Nordisk Ungdom slog till mot lördagens Prideparad alldeles intill två ministrar - och lyckades stoppa tåget medan fullt tumult utbröt.

– De bröt in i tåget 30 meter ifrån Alice Bah Kuhnke och Gustav Fridolin, säger Bernt Månsson, MP, som blev vittne till aktionen.

Lördagens Prideparad blev inte så fredlig som arrangörerna och deltagarna hoppats. Vid 16-tiden bröt ett 15-tal yngre män från högerextrema rörelsen Nordisk Ungdom rakt in i tåget för att genomföra en aktion.

De klev rakt in i tåget i utrymmet som fanns mellan den grupp som tillhörde Miljöpartiet och en annan som tågade under namnet Regnbågskurderna.

– Jag såg dem i ögonvrån. Jag såg hur de klev ut i gatan och vecklade ut en banderoll. På den stod "Värna kärnfamiljen" bredvid en överkorsad Pridesymbol. De ropade slagord, säger Bernt Månsson som är lokalpolitiker för MP i Nynäshamn.

 

LÄS MER: Högerextrema gick in i Prideparaden

 

MP-gruppen bestod av ett hundratal personer. I den främre klungan gick utbildningsminister Gustav Fridolin och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. De hade sitt personliga livvaktsskydd.

På Säpo vill man inte kommentera huruvida den högerextrema aktionen utgjorde ett hot mot ministrarna.

– Stockholmspolisen ansvarade för ordningen under paraden, säger Mark Vadasz på Säpos presstjänst.

Felix König är pressekreterare hos Alice Bah Kuhnke, och gick själv med i MP-gruppen under paraden.

– Det var flera i vårt ekipage som såg att det blev tumult, säger han och fortsätter:

– Hon såg det inte i den stunden, men jag såg det. Hon gick i främre delen, jag gick längre bak.

"En slump att vi var där"

Han tror inte aktionen ska kopplas till MP, utan att det var en slump att den skedde just när ministrarna passerade.

– Det kändes som att när vi kom dit till platsen så hade de (Nordisk Ungdom, reds anm.) inte stått där länge utan precis kommit. Det var en slump att vi råkade vara där just då, säger Felix König.

Uppfattade Alice Bah Kuhnke vad som skedde?

– Det blev aldrig något spänt läge för henne, men när jag vände mig bakåt såg jag att det hände grejer, säger Felix König.

Hanna Hessling är pressekreterare hos utbildningsminister Gustav Fridolin. Hon vill överhuvud taget inte kommentera incidenten.

– Jag hänvisar alla frågor till polisen, säger hon.

Polisen: Vi avlägsnade personer

I Stockholmspolisens händelserapport står att "ett 15-tal motdemonstranter agerar våldsamt på platsen". På Expressens film från händelsen syns hur några poliser jagar in motdemonstranterna på en sidogata.

– Det framgår inte exakt vad vi har gjort, men man har avlägsnat personerna från platsen, säger Anders Mattsson, vakthavande vid regionledningscentralen.

Var inbrytningen ett hot mot ministrarna?

– Det har jag ingen kännedom om, säger Anders Mattsson.

17 personer avlägsnades och tio avvisades under Prideparaden, enligt polisen.

– I stort sett har det gått ganska lugnt till, säger Anders Mattsson.

"Har förtroende för polisen"

Evelina Kogsta, presschef på Stockholm Pride som arrangerar paraden, ger en kommentar via mejl:

"Om det under paraden sker ordningsstörningar så blir det i huvudsak en fråga för polisen. Vi har förtroende för hur polisen hanterat uppkomma situationer i Prideparader genom åren. Vidare hänvisar vi alla frågor om ordningsstörningar till polisen."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag