Linda slogs blodig av våldtäktsmännen.
Linda slogs blodig av våldtäktsmännen.

"De slog och slog"

Publicerad

Med blodet forsande från såren i huvudet såg Linda, 18, hur fyra eller fem män släpade i väg hennes jämnåriga kompis Jenny.
Båda flickorna misshandlades brutalt innan Jenny våldtogs.
De slog med en batong i huvudet, jag var säker på att de ville döda mig, säger Linda till Expressen.

Denna artikel publicerades 2005. 

På spårvagnshållplatsen vid Friskväderstorget i Göteborg träffade Linda och Jenny våldtäktsmännen. Det var nyårsafton och de var på väg till en fest. Männen sa att de skulle åt samma håll. – De verkade helt normala då, så vi gjorde sällskap, berättar Jenny. De tog in på en gångväg som löper genom ett skogsområde. Plötsligt förändrades männen helt. – De drog oss åt olika håll, någon slet fram en fjäderbatong. De slog mig i huvudet... på kroppen... När jag skrek slog de ännu mer, säger Linda. Även Jenny slogs till marken. Hon fick ta emot både slag och sparkar i ansiktet, tills hon till slut förlorade medvetandet. – Jag vaknade till och märkte att de slet av mig byxorna, jag skrek och fick ett slag till och svimmade av. – Nästa gång jag vaknade så... så höll de på att våldta mig.

"Det rann blod"

Samtidigt kämpade Linda för sitt liv. – Jag tänkte att jag överlever inte ett slag till i huvudet, så jag låg helt stilla, andades knappt, säger hon. När männen lämnade Linda och försvann bort till sina kamrater – som samtidigt våldtog Jenny – lyckades hon fly. – Jag fick panik. Jag sprang med båda händerna på huvudet, för det rann så mycket blod. Hon stoppade en bilförare, som larmade ambulansen. Efter våldtäkten vaknade Jenny till och tog sig, trots sina svåra skador, till ett bostadsområde, där hon mötte ett äldre par.

Vill att bilderna visas

Nu vill de berätta – för att ge andra utsatta kvinnor mod att polisanmäla övergrepp. Linda vill också att bilderna som togs av henne efter överfallet publiceras i Expressen, för att visa hur brutalt våldet mot kvinnor kan vara. I torsdags framträdde Jenny och Linda även i TV3:s "Efterlyst". – Självklart hoppas vi att någon lämnar tips som gör att de här männen kan gripas. Så länge de är fria kommer jag alltid att vara rädd, säger Linda.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag