Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De slog larm om kränkningar – poliskollegerna hämnades

Larmade om sextrakasserier – blev utfrysta och anmälda, hör dem berätta i TV4:s ”Kalla Fakta”.
Anna Lundgren.
Foto: Kalla fakta
Sahar.
Foto: Kalla fakta

Anna och Sahar slog larm om sexism och sexuella trakasserier inom polismyndigheten.

Båda anser att kollegerna hämnades på dem efter det:

– Polisen står ju för att jobba efter lag och det har man inte gjort i det här fallet, man har valt att straffa mig, säger Anna Lundgren i ”Kalla fakta”.

I och med polisens Metoo-upprop Nödvärn 2017 framkom många vittnesmål om hur kvinnliga anställda blivit utsatta för bland annat sextrakasserier och sexism av manliga kolleger.

– Metoo och Nödvärn var en bra ögonöppnare och ett bra startskott på att intensifiera arbetet med likabehandling, sade polismyndighetens HR-chef Tomas Rosenberg till TV4 i oktober 2018.

Men i november förra året kom en rapport från polisförbundet där var femte kvinna inom polisen uppgav att det förekommit trakasserier inom polismyndigheten efter Metoo. Mer än var fjärde kvinna ansåg också att det inte går att framföra kritik utan risk för konsekvenser.

”Kalla fakta” har pratat med två personer som upplevt trakasserier inom polisen efter Metoo-uppropet.

”Hade inte stöd från några chefer överhuvudtaget”

Under en julfest för poliser i Bollnäs genomfördes ett uppträdande som Söderhamnspolisen Anna upplevde som kränkande. Hon skrev ett Facebook-inlägg om det inträffade, men när hon kom in på jobbet nästa vecka hälsade många inte på henne, två kolleger skällde ut henne och stämningen var tryckt.

– Det jag kände från första början var att jag inte hade stöd från några chefer överhuvudtaget, säger Anna.

När hon återvände hem från en resa hade hon fått två brev från socialtjänsten med orosanmälan om hennes barn. I en anmälan undertecknad av en gruppchef vid Söderhamnspolisen påstods bilar med narkotikapåverkade ungdomar ha stoppats på väg från Annas hus, men i polisens händelserapport och anmälningar från det aktuella datumet nämns inga sådana aktiviteter. 

Anna ringde sin närmaste chef för att få en förklaring och han tog då upp hennes Facebook-inlägg om julfesten.

– Du måste ha förståelse hur andra kolleger kanske var sårade när man lägger ut det på Facebook, säger chefen i samtalet som Anna spelade in.

Anna har nu lämnat polisyrket.

– Det känns jätteledsamt att lämna ett jobb som jag faktiskt trivs med och gör väldigt bra, säger Anna i ”Kalla fakta”.

Anna Lundgren blev utfryst av kollegerna.
Foto: Phil Poysti/Kalla fakta TV4

Uppmanades att sluta prata om kollegans beteende

En annan som drabbats är Sahar som var civilanställd på polisen i Stockholm. En manlig kollega började komma med ovälkomna kommentarer och närmanden.

– Han kunde vända sig till mig och säga ”jag kunde inte sluta stirra på dig” och ”jag skulle bara vilja kyssa dig”, säger Sahar.

När kollegan fick veta att Sahar letade lägenhet sade han att hon kunde få flytta hem till honom så de kunde bada jacuzzi tillsammans.

Sahar berättade för sin chef om sina egna upplevelser av den manlige kollegan. Därefter fick hon en kallelse till ett möte med hela avdelningen. Där uppmanade Sahars chef alla att sluta prata om den manlige kollegans beteende.

När den manlige kollegan anmäldes togs både han och Sahars chef ur tjänst. Därefter började Sahar känna sig utfryst på jobbet.

Förundersökningen mot kollegan lades senare ner och Sahars chef återinträdde i tjänst. Då blev Sahar själv polisanmäld misstänkt för urkundsförfalskning och olovlig körning. Det preciserades inte i anmälan exakt vad anklagelserna handlade om eller när de skulle ha skett. Hon valde till slut att säga upp sig.

– Jag ser det här som ett led i all annan form av repressalier som funnits till att få mig att sluta på arbetet, säger Sahar.

Sahar sextrakasserades av en manlig kollega.
Foto: Phil Poysti/Kalla fakta TV4

”Fruktansvärt illa hanterat av alla chefer”

De polischefer som ”Kalla fakta” har kontaktat har inte velat kommentera incidenterna närmare.

– Fruktansvärt illa hanterat av alla chefer som varit inblandade i det, det är närmast pinsamt. När man utifrån tittar på det där så ser det ju ut som att chefer har haft en aktiv roll när det gäller att utsätta henne för en del av de repressalier man utsätter henne för för att hon slog larm om vad hon uppfattade som kränkande, säger Gunno Gunnmo, före detta länspolismästare i Stockholm.

”Kalla fakta” sänds måndag 8 februari klockan 20 i TV4 och klockan 06 i TV4 Play/C More.

Se mer:
Kalla Fakta avslöjar: SEB har lånat ut till Europas största utsläppare

SEB har lovat att ställa sig bakom Parisavtalet. Trots detta har banken lånat ut miljarder till några av Europas största utsläppare av koldioxid, enligt en granskning av TV4:s ”Kalla Fakta”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.