Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De slog fem flugor i en smäll med Alice Munro

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Peter Morrison

Med sitt val av Nobelpristagare i år lyckas Svenska Akademien slå fem flugor i en smäll.

*En kvinna jämnar ut den sneda könsbalansen en aning bland pristagarna.

*Den första kanadensiska författaren i prisets historia.

*Den första författaren på 20 år från den nordamerikanska kontinenten.

*En författare som ägnat hela sitt verk åt novellkonsten.

*Det för en bredare mest populära priset på många år.

Jag hade nästa gett upp hoppet om Alice Munro, som fyllde 82 tidigare i år. Men liksom i fallet med Doris Lessing, som var 88 när hon fick priset 2007, beslöt sig Akademien klokt nog att inte låta döden sålla bland kandidaterna. Munro är dessutom i allra högsta grad still going strong. Så sent som i fjol kom hennes fjortonde novellsamling "Dear life", på svenska i år med titeln "Brinnande livet", då också en av hennes tidigare samlingar "Tiggarflickan" (1978) är under utgivning.

Munros noveller, som i de flesta fall utspelar sig i mindre städer i den kanadensiska landsorten, kan tyckas likna varandra, åtminstone till formatet – de är som regel cirka 30 sidor långa. 14 novellsamlingar med cirka tio berättelser i vardera motsvarar ungefär 140 romanuppslag. Munros noveller är nämligen, vilket vi kommer att få höra i alla presentationer, som romaner i miniatyr. De lyckas med några utvalda episoder och målande, precis detaljer sammanfatta hela människoliv. Personerna kommer vanligen från lägre medelklassen eller befinner sig på resa uppåt eller neråt över klassgränserna.

Munro har genom åren varit rätt förtegen om sitt eget liv. I "Dear life" förmedlar hon dock några brottstycken från sin uppväxt som dotter till en mindre framgångsrik rävfarmare i Ontario. Några fler självbiografiska glimtar kommer vi inte att få av henne, meddelar hon. Det är bara att hoppas att de inte innebär att hon tänker sätta punkt för gott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.