Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"De skyr inga medel
för att jaga fildelare"

Maria Ferm, MP. Foto: Nils Petter Nilsson

All information om vem du har ringt, mejlat och när du har surfat lagras redan i dag.

I dag röstade riskdagen dessutom igenom ett nytt lagförslag som innebär att vem som helst kan övervakas - trots att personen inte är misstänkt för något brott.

- Regeringen skyr inga medel för att jaga en hel generation fildelare, sa Maria Ferm (MP) i riksdagsdebatten inför omröstningen.

Lagförslaget

* Hemlig teleavlyssning och hemlig teleövervakning ska i fortsättningen benämnas hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation och hemlig övervakning av elektronisk kommunikation.

* Det blir under vissa förutsättningar möjligt att använda hemlig övervakning av elektronisk kommunikation vid förundersökningar utan att någon är skäligen misstänkt för brott.

* Åklagare får möjligheter att i vissa brådskande fall fatta tillfälliga beslut om hemlig övervakning av elektronisk kommunikation.

* Det införs en ny lag om inhämtning av uppgifter om elektronisk kommunikation i polismyndigheternas och Tullverkets underrättelseverksamhet. Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden ska utöva tillsyn över denna inhämtning.

* De brottsbekämpande myndigheterna får möjlighet att inhämta platsinformation från en mobiltelefon, även om telefonen vid det aktuella tillfället inte varit uppkopplad för kommunikation.

* Polisen får utökade möjligheter att hämta elektronisk platsinformation från exempelvis en mobil för efterforskningar av försvunna personer.

* De brottsbekämpande myndigheterna får en utökad tillgång till abonnemangsuppgifter.

* De nya lagarna föreslås börja gälla den 1 juli 2012.

Är det rätt att polisen ska kunna läsa dina mejl utan brottsmisstanke?

Sedan den 1 maj gäller det så kallade Datalagringsdirektivet i Sverige. Det innebär att operatörer måste lagra uppgifter om telefoni, meddelandehantering och internetåtkomst i sex månader.

Direktivet röstades igenom i riksdagen i mars och blev omdiskuterat.

Behöver inte vara brottsmisstänkt

I dag torsdagen behandlade riksdagen återigen frågan. Där här gången beslutade politikerna hur polisen ska få tillgång till informationen. I dag krävs det att det finns en skälig misstanke mot en person för att polisen ska kunna få rätt av en domstol att få avlyssna en telefon eller ta del av lagrad datatrafik.

Men med det nya förslaget till lagstiftning som röstades igenom i dag och som ska börja gälla från den 1 juli behöver man inte ens vara brottsmisstänkt för att polisen ska få tillgång till informationen.

Polisen välkomnar beslutet.

- Det är en väldigt bra förändring som gör det möjligt för polisen att utreda brott på internet som drabbar enskilda individer, säger Paul Pintér, som är nationell polissamordnare för immaterialrättsliga brott, till TT.

Men Miljöpartiet och Vänsterpartiet har en annan uppfattning.

- Regeringen skyr inga medel för att jaga en hel generation fildelare, sa Maria Ferm (MP) i riksdagsdebatten på torsdagen.

Bakom beslutet står socialdemokraterna och de borgerliga partierna.

- Det handlar om att lösa grova brott mot enskilda personer. Det kan handla om hot, förföljelse, förtal eller vuxna som söker upp unga i sexuellt syfte, säger Ewa Thalén Finné (M).

Riksdagsbeslutet innebär också att möjligheten till hemlig övervakning av elektronisk kommunikation vidgas. Beslut ska fattas av domstol, men åklagare får rätt att i vissa fall fatta tillfälliga beslut.

Övervakning för underrättelseverksamhet får polisen och tullverket fatta beslut om själva. Det blir också möjligt för polis och brottsbekämpande myndigheter att utföra hemlig övervakning utan att det finns en skäligen misstänkt person.

Röstar nej

Folkpartisten Mathias Sundin röstade tvärtemot sitt eget parti nej till förslaget i riksdagen.

- Nu när staten har sett till att all information från vår privata kommunikation lagras tycker jag att det är rimligt att höja ribban för när staten ska få tillgång till den informationen. Men man höjer inte ribban, utan man sänker den. Förutom att det lagras mycket mer blir det lättare att få tag i den för polis och andra myndigheter, säger Mathias Sundin.

Polisen anser att det nya lagförslaget kan förebygga, förhindra eller upptäcka allvarlig brottslig verksamhet.

- Det kan vara bra att polisen kan hålla koll på mc-gäng, men att du och jag och alla andra som inte är med i mc-gäng ska lyda under samma villkor blir för mig konstigt, säger Mathias Sundin.

Sverigedemokraterna stöder lagändringarna i stort, men vill inte att det ska gälla just immaterialrättsliga brott,

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.