President Obama och Mitch McConnell.
President Obama och Mitch McConnell.

De skyller fiaskot i superutskottet på varandra

Publicerad
Uppdaterad
Superutskottet misslyckades - ingen lösning på den amerikanska statsskulden kommer att läggas fram.
- Vi har nått slutsatsen att en tvåpartilösning inte är möjlig innan deadline, sa utskottets två viceordförande, demokratiske senatorn Patty Murray och republikanske representanthusledamoten Jeb Hensarling i ett gemensamt uttalande.
Nu skyller de båda sidorna på varandra.
Superutskottet bildades i höstas för att stoppa USA:s enorma budgetunderskott och statsskuld. Utskottet, som bestod av sex republikaner och sex demokrater, skulle innan den 23 november komma fram med ett gemensamt förslag om besparingar på 8,4 biljoner kronor (1,2 biljoner dollar). Annars skulle ett sparpaket som ingen av sidorna vill ha lösas ut.
- Efter månader av hårt arbete och intensiva överläggningar, har vi i dag kommit till slutsatsen att det inte kommer att vara möjligt att nå en tvåpartilösning före utskottets deadline, sa superutskottets två viceordförande, demokratiske senatorn Patty Murray och republikanske representanthusledamoten Jeb Hensarling i ett gemensamt uttalande.

Skyller på varandra

Direkt efter det väntade beskedet började de båda sidorna skylla på varandra. President Barack Obama säger att republikanerna i kongressen har avvisat ett balanserat försök att minska budgetunderskottet med ett paket som innehöll skattehöjningar för de allra rikaste.
- Trots att det finns en bred uppslutning kring ett sådant tillvägagångssätt är det fortfarande för många republikaner i kongressen som vägrar lyssna till uppmaningarna och vädjan om förnuft och kompromisser, sa han till reportrar strax efter beskedet från utskottet.
Senatens majoritetsledare, demokraten Harry Reid, gav också republikanerna skulden.
- Vi var beredda på en uppgörelse där smärtsamma neddragningar behövde göras, men där även miljonärer skulle betala sin beskärda del, men republikanerna kom aldrig nära att möta oss halvvägs, sa Reid enligt CNN.

Straffa "jobbskaparna"

Republikanerna hade inte riktigt samma syn på vad som hänt under förhandlingarna. Deras ledare i senaten är Mitch McConnell:
- En överenskommelse visade sig omöjlig eftersom Demokraterna vägrade acceptera några förslag som inte utökade storleken och omfattningen på staten eller straffade de som skapar jobben.
Att de inte skulle komma överens kommer inte som någon överraskning. Tonen i Washington är hårdare än någonsin och de båda sidorna vägrar vika från sina hjärtefrågor. Republikanerna godtar inte skattehöjningar i någon form – särskilt för de rika eftersom de anser att det straffar jobbskaparna och hindrar möjligheten att faktiskt skapa några jobb. Samtidigt är Demokraterna lika ståndaktiga när det gäller nedskärningar i välfärden – i synnerhet i sjukförsäkringssystemen medicare och medicaid.

Automatiska åtstramningar

Nu ska, enligt beslutet i höstas, ett annat sparpaket sjösättas automatiskt vid årsskiftet 2012-13. Det innehåller delar som båda sidor verkligen inte vill ha som nedskärningar i såväl försvaret som i socialförsäkringsprogram. Men genast började tal om förändringar även i det paketet – något som president Barack Obama inte vill höra talas om.
- Det enda sätt som dessa nedskärningar inte kommer genomföras är om kongressen trots allt kommer överens om ett program där underskottet minskas med åtminstone samma summa, 1,2 biljoner dollar, sa presidenten och utlovade ett veto mot alla förslag som innebär en urvattning av de automatiska åtstramningarna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag