Gick mot strömmen. Linneas vänner Mikaela Kristoffersson och Caroline Körköö vägrade falla för smutskastningen mot Linnea. "Det var så många som vände henne ryggen. Även de som varit hennes nära kompisar, berättar Mikaela Kristoffersson. Enligt Linneas vänner ville Bjästaskolan tysta ned våldtäkten. "Det var ingen på skolan som ville säga något", säger Mikaela Kristoffersson. Foto: Jonas Forsberg
Gick mot strömmen. Linneas vänner Mikaela Kristoffersson och Caroline Körköö vägrade falla för smutskastningen mot Linnea. "Det var så många som vände henne ryggen. Även de som varit hennes nära kompisar, berättar Mikaela Kristoffersson. Enligt Linneas vänner ville Bjästaskolan tysta ned våldtäkten. "Det var ingen på skolan som ville säga något", säger Mikaela Kristoffersson.  Foto: Jonas Forsberg

"De skulle tystas ner"

Publicerad
Uppdaterad
BJÄSTA. Till och med de vuxna svek - men de här tonårstjejerna vågade stå emot grupptrycket.
Nu berättar Linneas vänner om våldtäkten och förföljelsen det senaste året.
- Hon ville inte gå ensam i skolans korridorer till slut, säger kompisen Mikaela Kristoffersson, 15.
I höstas började Linnea i en ny skola. Hon bor nu 50 mil från Bjästa - på tryggt avstånd från mobbarna och den grova hetsjakt som pågått sedan hon anmälde att hon blivit våldtagen på en skoltoalett i mars förra året.
Trots att både tingsrätt och hovrätt har fällt pojken för våldtäkten har många valt att ta hans parti - och i stället fördömt Linnea.
- De har sagt att hon ljugit, att hon anmält för att få pengar i skadestånd. Men hon skulle aldrig göra det, hon är ingen person som ljuger, säger Mikaela Kristoffersson, 15.

"Hon verkar må bra"

För bara några veckor sedan hälsade hon på Linnea på den ort där hon numera går i skolan.
- Hon verkar må bra där. Hon blir behandlad som en vanlig människa. Hon kan gå på stan och bara vara, säger Mikaela.
Hon och kompisen Caroline Körkkö, 16, vädjar till ansvariga politiker i Örnsköldsvik att hjälpa Linnea så hon kan fortsätta gå i skolan på annan ort.
- Tänk på vad hon gått igenom, säger de och tillägger:
- För egen del vill vi så klart att hon ska komma tillbaka. Det går så långt mellan gångerna som vi ses nu och det blir så korta stunder. Men eftersom hon mår bäst där nere och känner att hon inte vill bo här måste hon få hjälp att vara kvar.

Hård smutskastning

Det är inte många som vågat ta Linneas parti. Smutskastningskampanjerna som bland annat drivits via Facebook och på bloggar har varit hård och skoningslös.
- Det var så många som vände henne ryggen. Även de som varit hennes nära kompisar, berättar Mikaela Kristoffersson.
Hon och Caroline Körkkö har vägrat följa strömmen - de har fortsatt stå på Linneas sida.
- Jag har skrivit om det på min blogg, om hur fel det är att smutskasta ett brottsoffer, berättar Caroline.

Besvikna på skolan

Både hon och Mikaela är positiva till den uppmärksamhet som Linnea fått de senaste dagarna. Främst för att de tycker att så många agerat fel - inte minst i skolan.
- Det var som att det som hänt skulle tystas ner. Folk undrade ju vad som hänt men man fick inte fråga, det var ingen på skolan som ville säga något, säger Mikaela.
Caroline tillägger:
- Inget blir ju bättre av att man inte pratar om det. I stället spreds det rykten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag