De skulle dö av hans bomb

basketkillen som blev sveriges förste IS-bombareDe som kände Taimour Abdulwahab under hans uppväxt i Tranås på 90-talet minns en utåtriktad kille som spelade basket och gillade skolan. Men sedan han flyttat till England efter gymnasiet drogs han allt mer mot en extrem tolkning av islam. Han reste flera gånger till Mellanöstern, och i sitt avskedsmeddelande erkänner han att han "åkte dit för jihad".
Foto: Handout/ Scanpix

Sören Filipsson tyckte att mannen som kom gående in på Drottninggatan såg skum ut.

- Min första tanke var "tjyvjävel", säger han.

Då anade han inte att han såg in i ögonen på den första självmordsbombaren på svensk mark.

Expressen möter några av dem som skulle ha dött om Taimour Abdulwahab hade lyckats med sitt terrorattentat.

Sören och Eva-Karin Filipsson står i korsningen Drottninggatan-Bryggargatan i centrala Stockholm.

Just här var de också en den där lördagseftermiddagen i december 2010.

Tillsammans tittar vi på övervakningsfilmen som visar hur Taimour Abdulwahab passerar mindre än en meter från dem minuten innan bomben exploderar.

- Det kommer tillbaka. När man ser oss och ser honom komma upp och gå tillbaka igen och sen explosionen och folk som springer och röken - det sitter fast någonstans i bakhuvudet, säger Sören Filipsson.

Hustrun Eva-Karin Filipsson fortsätter:

- Att en människa kan välja att göra det här. Han var benägen att offra sitt eget liv, mitt i julruschen, bland barnfamiljer. Helt ofattbart, man förstår det inte.

Foto: Säkerhetspolisen, Handout
"Strax efter klockan 12 den 11 december 2010 kör Taimour Abdulwahab från Tranås där hans föräldrar bor. På väg norrut stannar han vid en bensinmack i Herrbeta. Övervakningskamerorna visar att han är rund om magen under jackan. Troligen bär han bomben redan här."

Allvarligaste hotet

Våldsbejakande islamism är i dag det allvarligaste terrorhotet mot Sverige, enligt Säpo. Vinterns terrordåd i Paris och Köpenhamn påminner om att hotet när som helst kan bli verklighet.

Samtidigt växer oron kring de mestadels yngre män som reser till Syrien och Irak och slåss för Islamiska staten, för att återvända till Sverige med ännu mer radikala åsikter än tidigare och nya färdigheter i terror och krigföring.

För fyra år sedan var hemvändande IS-krigare ett okänt fenomen. Men i den ljudfil som Taimour Abdulwahab skickade till bland andra TT och Säpo kort före dådet identifierar han sig med terrororganisationen som senare har blivit ökänd världen över för sin oöverträffade brutalitet:

"Nu har Islamiska staten uppfyllt vad de har lovat er. Vi finns nu här i Europa och i Sverige, vi är en verklighet, inget påhitt", säger han på inspelningen.

Bilden före attacken. Runt hörnet, mitt i julruschen, kommer den förste svenske IS-bombaren Taimour Abdulwahab. Eva-Karin och Sören Filipsson mötte honom öga mot öga, sekunder före bomben smällde. "Att han var benägen att offra sitt eget liv, mitt i julruschen. Man förstår det inte", säger Eva-Karin.

Terrorn kom nära

Sprängningen på Bryggargatan och attentatsförsöket mot tidningen Jyllands-Posten i Köpenhamn några veckor senare innebar en brytpunkt i svenska myndigheters syn på terrorhotet från islamistisk extremism. Det menar Magnus Ranstorp som är terrorismforskare vid Försvarshögskolan.

- Då kom terrorn plötsligt nära, enormt nära. Medvetenheten om riskerna ökade. Men det verkliga uppvaknandet kom först förra sommaren, vid utropandet av Islamiska staten i Irak och Syrien, säger han.

Basketkillen som blev sveriges förste IS-bombare

De som kände Taimour Abdulwahab under hans uppväxt i Tranås på 90-talet minns en utåtriktad kille som spelade basket och gillade skolan. Men sedan han flyttat till England efter gymnasiet drogs han allt mer mot en extrem tolkning av islam. Han reste flera gånger till Mellanöstern, och i sitt avskedsmeddelande erkänner han att han "åkte dit för jihad".

Sören och Eva-Karin Filipsson hade rest från hemorten Mjölby till Stockholm för att julhandla med familjen den där lördagen 2010. De stod på Drottninggatan och väntade på sin son som tittade på skor inne i en butik.

- Just då dyker det upp en person ifrån korsningen här nere som jag tycker ser väldigt skum ut. Min första tanke var "tjyvjävel", för han hade någonting innanför jackan, säger Sören Filipsson.

På övervakningsfilmen syns Taimour Abdulwahab gå fram och tillbaka mellan Bryggargatan och Drottninggatan flera gånger.


"Efter en felkörning parkerar han klockan 16.15 vid korsningen Olof Palmes gata-Drottninggatan i centrala Stockholm. Han skickar ett mejl med en ljudfil till bland andra TT och Säpo där han förklarar sitt motiv: "Tack vare Lars Vilks och hans målningar av profeten Muhammed, fred vare över honom, och era soldater i Afghanistan och er tystnad på allt detta så ska era barn, döttrar, bröder och systrar dö lika som våra bröder och systrar och barn dö"."

Tappar en sak

Enligt Säpo försöker han troligen rätta till sprängladdningarna på hans kropp som inte löser ut. Omkring 40 sekunder innan bomben detonerar möter självmordsbombaren Sören Filipsson.

- Precis när jag möter honom så tappar han en sak som åker i väg ett par meter. Så han tar ett par steg och tar upp den saken och vänder tillbaka ner på Bryggargatan igen. Han står vid ett stuprör och fibblar lite grann med rockslaget, som om han håller på med något innanför jackan.

Hur nära var han dig?

- Max en meter. Vi möttes ju.

Sören Filipsson följde efter sin familj, som hade gått vidare till nästa skobutik några meter ner längs Drottninggatan.

- Och hinner bara in, så säger min fru: "Titta här vilka snygga skor!" Då smäller det. Och jag säger: "Det var den där jäveln." Jag kopplade ihop det direkt, säger Sören.

"Jag var rädd i stunden, men det var först långt efteråt man fattade hur illa det kunde gå" säger Tova Wahlberg Ahlstedt.

Ute på gatan rådde panik.

- Folk rusar åt alla håll. Ljussken och fruktansvärt med rök. Det är nästan så man känner doften i dag igen.

Hittade bombrester i jackan

Samtidigt som bomben exploderade kom systrarna Tova Wahlberg Ahlstedt och Rebecka Walhberg gående in i korsningen.

- Det small till, jättehögt. Jag har aldrig hört ett så högt ljud. Vi fattade inte vad som hände men blev jätterädda, säger Tova Wahlberg Ahlstedt.

Systrarna syns springa förbi i röken alldeles framför övervakningskameran, sekunderna efter explosionen. De klarade sig utan fysiska skador, men när de kom hem hittade Tova Wahlberg Ahlstedt i sin jacka en av de metallkulor som kom flygande från Abdulwahabs bombbälte när han sprängde sig.

Det tog ett tag innan de verkligen förstod vad de hade varit med om.

- Man kunde ha dött. Men det var inget man tänkte på just då. Jag ville bara hem, säger Rebecka Wahlberg.

- Det gick inte att ta in. Jag var rädd i stunden, men det var först långt efteråt man fattade hur illa det hade kunnat gå säger Tova Wahlberg Ahlstedt.

Mannen som hade bestämt sig för att försöka mörda Tova och Rebecca, Sören och Eva-Karin och alla andra oskyldiga män, kvinnor och barn som råkade befinna sig där just då, var en helt okänd 28-åring från Tranås.


Foto: Stefan Söderström
"Abdulwahab sätter sin bil i brand. På passagerarsätet hittas senare en bomb som aldrig utlöstes. I bilen återfinns också en walkie talkie, liknande den som återfanns nära gärningsmannens kropp. Säpo tror att bilbranden skulle locka till sig civila och räddningstjänst, varpå Abdulwahab skulle fjärrutlösa bilbomben. När folk sprang ifrån bilen skulle de mötas av självmordsbombaren när han sprängde sig."

Skulle bli naprapat

Taimour Abdulwahab föddes i Irak och kom till Sverige med sin familj i början av 90-talet.

- Man tänkte inte på att han hade en annan bakgrund än många andra. Han var precis som vem som helst, sa en person som kände honom under uppväxtåren till Expressen dagarna efter sprängningen.

Året efter studenten flyttade han till England för att studera till naprapat i Luton utanför London. Och det var i England som förvandlingen skedde, enligt släktingar och gamla skolkamrater.

"Det small till, jättehögt. Jag har aldrig hört ett så högt ljud. Vi fattade inte vad som hände men blev jätterädda", säger Tova Wahlberg AhlstedtHär syns hon och systern Rebecka springa förbi i röken alldeles framför övervakningskameran, sekunderna efter explosionen.

Luton är ett känt centrum för islamistisk extremism. År 2007 sprängde säkerhetspolisen en terrorcell i staden, och männen bakom terrordådet i London 2005 hade kopplingar till Luton. I en moské mötte Abdulwahab en imam som väckte hans intresse för en fundamentalistisk tolkning av islam.

År 2005 flyttade han tillbaka till Sverige. Men enligt släkt och vänner trivdes han inte, och efter bara ett halvår flyttade han tillbaka till England. Därefter skymtades han bara av och till hos släkten i Tranås.

Men den 19 november 2010 kom han till föräldrahemmet för ett längre besök.

Var ingen amatör

Tre veckor senare körde han från Tranås mot Stockholm i en vit Audi med planen att bli Sveriges första självmordsbombare. Men attentatet misslyckades fullkomligt. Vid 17-tiden på eftermiddagen låg han livlös på Bryggargatan utan att ha tagit med sig en enda människa i döden.

Men misslyckandet till trots var Abdulwahab ingen amatör. Det menar terrorismforskaren Peder Hyllengren.

- Snarare var hans bombkonstruktion översofistikerad. Till stor del var det tur att det gick så väl som det gjorde, säger han.

Terrorismforskaren Magnus Ranstorp är av samma åsikt.

- Den tekniskt avancerade konstruktionen väcker frågan om han fick hjälp, säger han.

Den frågan är fortfarande obesvarad.

I Skottland dömdes Nasserdine Menni år 2012 till sju års fängelse för att ha finansierat Abdulwahabs terrorism. Förra året förkortades Mennis straff till tre års fängelse och han frigavs.

Abdulwahabs änka Mona Thwany publicerade kort efter dådet hans testamente på parets gemensamma Youtube-konto. I en intervju med en engelsk journalist förnekade hon all kännedom om makens planer och tog avstånd från terrorism. Hon greps av engelsk polis i september 2011 men åtalades aldrig.

Foto: Swedish Police
"På ryggen bär Abdulwahab dels en tryckkokare med 4-5 kilo explosiva ämnen, dels sex aluminiumflaskor med totalt 5-6 kilo sprängämnen. På magen har han en tryckkokare med 4-5 kilo sprängmedel och nio pollenpressar med knappt ett halvkilo explosiva ämnen totalt. Bombutrustningen är huvudsakligen inköpt i Tranås."


Utbildades i Irak

I januari 2011 hävdade en irakisk officer i tv-kanalen al-Arabiya att fångar från al-Qaida hade sagt att Taimour Abdulwahab hade fått lära sig hur man gör en sprängladdning i staden Mosul i Irak.

- Den irakiska kopplingen är väldigt intressant. Var det här något han hittade på själv, eller blev han instruerad av en organisation att genomföra ett attentat? säger Magnus Ranstorp.

Åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström som ledde förundersökningen säger sig inte känna till uppgifterna om ett träningsläger i Mosul.

- Vårt fokus var att se om Abdulwahab hade några medgärningsmän i Sverige. Det är en resursfråga också. Vi måste alltid fråga oss vad vi kan räkna med att få ut om vi vidtar en viss åtgärd, säger hon.

Även Abdulhawabs telefonkontakter dagen för bombdådet pekar mot Irak. Vid 15.30-tiden blev han uppringd två gånger av ett irakiskt telefonnummer.

I mars 2012 begärde Agnetha Hilding Qvarnström information från irakiska myndigheter om telefonnumrets abonnent. Men svaret dröjde. Efter upprepade förfrågningar återkallade åklagaren sin begäran om rättslig hjälp i januari 2014.


"På grund av en glappkontakt detonerar bara en mindre del av spräng- laddningarna när Abdulwahab står på den lilla tvärgatan till drottninggatan: Bryggargatan. Bara självmordsbombaren dör. Enligt Säpo hade bomberna kunnat döda många fler om allt gått enligt plan."


Förundersökningen nedlagd

Då kom helt oväntat ett svar från Irak om vem telefonnumret tillhör. Personen bodde i en stad som då nyligen hade fallit i händerna på IS. Hilding Qvarnström valde att inte gå vidare.

- Man får ställa förväntat resultat i relation till den risk det hade inneburit för de poliser som skulle åka dit, säger hon.

I höstas lade hon ner förundersökningen om bombdådet. "Efter en samlad bedömning av allt material som inhämtats och analyserats har åklagaren inte kunnat fastställa att någon ytterligare person i Sverige varit inblandad i gärningen", fastslog hon i nedläggningsbeslutet.

- Med den kunskap vi har i dag är inte ensamma terrorister något konstigt - man behöver bara titta på det som hände i Köpenhamn nyligen. Det är inte osannolikt att han gjorde detta på egen hand, säger hon.

- Men förundersökningen går alltid att återuppta om det skulle komma nya uppgifter, som exempelvis pekar på att det finns medgärningsmän.

Det har gått mer än fyra år sedan sprängningen på Bryggargatan, men hos dem som var där satte händelsen spår som sitter kvar än i dag.

- Man vet att det kan hända så fort. Så jag tror att man har blivit ganska mycket försiktigare, omedvetet kanske, säger Eva-Karin Filipsson.

- Jag kan vara lite rädd ibland när jag är på tunnelbanan. Man vill inte vara instängd bland så mycket folk om något skulle hända. Jag kan också tycka att det är obehagligt om man ser att någon har lämnat en väska någonstans, säger Tova Wahlberg Ahlstedt.

Expressen granskar: IS I SVERIGE

28/9: Expressen publicerar namn och bild på 21 svenskar som strider eller har dött för IS. Krigarnas lön är krigsbytet, och där ingår bland annat tillfånga-tagna kvinnor som utnyttjas som sexslavar.

14/12: Expressen avslöjar att Mikael Skråmo, 29, från Göteborg tog med sig hela familjen till Syrien för att tjäna IS. Han var tidigare en omtyckt person som spelade och sjöng i ett band.

8/1: Expressen rapporterar om terrorattentatet mot Charlie Hebdo i Paris. Senare attackeras också en judisk butik i staden. Totalt dog 19 personer, inklusive gärningsmännen, i attackerna och efterspelet.

16/1: Expressen skriver om mardrömshelgen i Köpenhamn. En ensam terrorist attackerade först ett kulturhus där konstnären Lars Vilks befann sig och försökte sedan angripa en judisk konfirmation. Han mördade två personer innan han sköts till döds av polis.

26/2: Expressen berättar att de fyra män som greps när de försökte storma tidningen Jyllands-Posten i Köpenhamn 2010 sitter i svenska säkerhetsfängelser. Tiden bakom galler har kantats av mordhot mot medfångar, konflikter och isoleringsstraff.

03:43

00:27

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.