VAPENBRÖDER. Svenske Mihajlo Raznatovic (th) tillsammans med pappa Arkan, krigsförbrytare och ledare för hänsynslösa Tigrama. Fotot togs i september 1995, några månader efter massakern i Srebrenica. FN:s krigstribunal i Haag efterlyste Arkan för att ha mördat tusentals muslimer.
VAPENBRÖDER. Svenske Mihajlo Raznatovic (th) tillsammans med pappa Arkan, krigsförbrytare och ledare för hänsynslösa Tigrama. Fotot togs i september 1995, några månader efter massakern i Srebrenica. FN:s krigstribunal i Haag efterlyste Arkan för att ha mördat tusentals muslimer.

De skulle avrätta Srebrenica-fångar

Publicerad
Uppdaterad
ZAGREB/STOCKHOLM. Den ökände krigsförbrytaren Arkans svenske son Michael var med i det fruktade förbandet Tigrarna under massakern i Srebrenica.
Michaels förband hade till uppgift att avrätta fångar från Srebrenica, säger Dejan Anastasijevic, journalist på tidningen Vreme i Belgrad.
Michael flyttade 1992, 17 år gammal, från sin svenska mamma på västkusten till Belgrad, för att ansluta sig till pappa Zeljko Arkan Raznatovics egna paramilitära enhet Tigrarna. Han bytte sitt svenska namn Michael till det serbiska Mihajlo, gick i Tigrarnas egen militärskola och deltog sedan tillsammans med pappan i de flesta av Tigrarnas operationer under kriget på Balkan.

Svensk medborgare

Han är dock fortfarande svensk medborgare och skriven på en adress i Stockholm. - Mihajlo är en riktig kämpe. Även jag var sådan i hans ålder, sade Arkan stolt om sin svenske son.

8 000 avrättades

Massakern i Srebrenica är den värsta massakern i Europa sedan andra världskriget 8 000 män och unga pojkar blev avrättade, efter att ha tagits till fånga av serbiska styrkor. Nyligen visades under rättegången mot Slobodan Milosevic i FN:s krigstribunal i Haag video-upptagningar från en avrättning av sex muslimska män i Srebrenica. Förövarna har identifierats som medlemmar av polisförbandet Skorpionerna, ett underförband till Tigrarna. Men förutom Skorpionerna deltog även Supertigrarna den innersta kärnan av Arkans fruktade förband i mördandet i Srebrenica. En av Mihajlos underordnade berättade i en serbisk tidning, efter det att Arkan avrättats i en gangsteruppgörelse i Belgrad i januari 2000: Mihajlo tog själv fem muslimer till fånga. Han klädde av en av fångarna naken för att bli fotograferad i dennes uniform, sade han.

Enorm förmögenhet

Mihajlo utpekades som arvtagare till pappans enorma förmögenhet och alla trodde att han skulle ta över efter Arkan i Serbiens kriminella kretsar. Men sonen övertog aldrig pappans roll som maffiaboss. I dag lever han ett tillbakadraget liv och har enligt tidningen Vreme lagliga affärsförbindelser. Han driver en sushirestaurang i centrala Belgrad och äger flera affärer som säljer mobiltelefoner. Han har även spelat ishockey i Serbiens landslag. Fotnot: Expressen har förgäves sökt Mihajlo Raznatovic för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag