Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De skulle avrätta Srebrenica-fångar

VAPENBRÖDER. Svenske Mihajlo Raznatovic (th) tillsammans med pappa Arkan, krigsförbrytare och ledare för hänsynslösa Tigrama. Fotot togs i september 1995, några månader efter massakern i Srebrenica. FN:s krigstribunal i Haag efterlyste Arkan för att ha mördat tusentals muslimer.
ZAGREB/STOCKHOLM. Den ökände krigsförbrytaren Arkans svenske son Michael var med i det fruktade förbandet Tigrarna under massakern i Srebrenica.
Michaels förband hade till uppgift att avrätta fångar från Srebrenica, säger Dejan Anastasijevic, journalist på tidningen Vreme i Belgrad.

FAKTA

Srebrenica-regionen ligger i östra Bosnien och beboddes till tre fjärdedelar av muslimer när kriget bröt ut 1992.
Attacker från bosnienserbisk milis fick de muslimska invånarna att fly till staden Srebrenica som snabbt ökade från 8 000 till 50 000 invånare.
När bosnienserbiska styrkor till sist ryckte fram i juli 1995 samlades flyende muslimer in och avrättades summariskt av bosnienserbiska trupper.
Enligt de senaste beräkningarna dödades 8 106 muslimer i massakrerna vid Srebrenica.

Michael flyttade 1992, 17 år gammal, från sin svenska mamma på västkusten till Belgrad, för att ansluta sig till pappa Zeljko Arkan Raznatovics egna paramilitära enhet Tigrarna. Han bytte sitt svenska namn Michael till det serbiska Mihajlo, gick i Tigrarnas egen militärskola och deltog sedan tillsammans med pappan i de flesta av Tigrarnas operationer under kriget på Balkan.

Svensk medborgare

Han är dock fortfarande svensk medborgare och skriven på en adress i Stockholm. - Mihajlo är en riktig kämpe. Även jag var sådan i hans ålder, sade Arkan stolt om sin svenske son.

8 000 avrättades

Massakern i Srebrenica är den värsta massakern i Europa sedan andra världskriget 8 000 män och unga pojkar blev avrättade, efter att ha tagits till fånga av serbiska styrkor. Nyligen visades under rättegången mot Slobodan Milosevic i FN:s krigstribunal i Haag video-upptagningar från en avrättning av sex muslimska män i Srebrenica. Förövarna har identifierats som medlemmar av polisförbandet Skorpionerna, ett underförband till Tigrarna. Men förutom Skorpionerna deltog även Supertigrarna den innersta kärnan av Arkans fruktade förband i mördandet i Srebrenica. En av Mihajlos underordnade berättade i en serbisk tidning, efter det att Arkan avrättats i en gangsteruppgörelse i Belgrad i januari 2000: Mihajlo tog själv fem muslimer till fånga. Han klädde av en av fångarna naken för att bli fotograferad i dennes uniform, sade han.

Enorm förmögenhet

Mihajlo utpekades som arvtagare till pappans enorma förmögenhet och alla trodde att han skulle ta över efter Arkan i Serbiens kriminella kretsar. Men sonen övertog aldrig pappans roll som maffiaboss. I dag lever han ett tillbakadraget liv och har enligt tidningen Vreme lagliga affärsförbindelser. Han driver en sushirestaurang i centrala Belgrad och äger flera affärer som säljer mobiltelefoner. Han har även spelat ishockey i Serbiens landslag. Fotnot: Expressen har förgäves sökt Mihajlo Raznatovic för en kommentar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!