Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Heléne Fritzon blir S toppnamn till EU-valet

Socialdemokraterna skickar migrationsminister Heléne Fritzon till EU-parlamentet. Foto: Expressen TV
Namnen avslöjas vid en pressträff på Sveavägen 68 i Stockholm. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Miljöparitet skickar Alice Bah Kuhnke, Moderaterna Tomas Tobé och Kristdemokraterna Sara Skyttedal. 

De får nu sällskap av migrationsminister Heléne Fritzon som Socialdemokraterna presenterar som sitt toppnamn till Bryssel och EU-parlamentet.

– Jag är otroligt stolt och glad över att vara förstanamn på valsedeln, säger Fritzon.

Efter överenskommelsen mellan S, MP, C och L har fått grönt ljus väntas Stefan Löfven klara fredagens statsministeromröstning och en ny rödgrön regering kan tillträda redan på måndag.

Parallellt pågår partiernas förberedelser inför EU-valet i maj. Flera partier har redan annonserat sina kandidater. Miljöparitet skickar Alice Bah Kuhnke, Moderaterna Tomas Tobé och Kristdemokraterna Sara Skyttedal. 

På torsdagen stod det klart att Socialdemokraterna har utsett migrationsminister Heléne Fritzon som sitt toppnamn till EU. En enhällig partistyrelse stod bakom nomineringen.

Vid en presskonferens talade Fritzon behovet av att driva vidare Socialdemokraternas politik i Europaparlamentet och agera motvikt till högerextremism och exempelvis brexit.

– Europavalet är mer aktuellt än någonsin. Europa behöver Sverige och Sverige behöver Europa, det kommer ni höra mig säga många gånger under valrörelsen, säger hon.

Heléne Fritzon Socialdemokraternas toppnamn till EU

Vidare talar Heléne Fritzon om vikten av att vara en motor i EU:s jämställdhets- och klimatarbete. Fritzon utsågs till migrationsminister under sommaren 2017 när it-skandalen på Transportstyrelsen ledde till att Stefan Löfven bygge om i sin regering. 

Hon har sedan dess varit en företrädare för Socialdemokraternas stramare linje i migrationspolitiken. Innan Fritzon blev minister var hon kommunalråd i Kristianstad.

– Efter valet tackade jag ja till att kandidera till EU-parlamentet. Jag känner att jag har fått uträtta ett viktigt och ansvarsfullt arbete i regeringen och jag är stolt över att nu få företräda Sverige i Bryssel, säger Heléne Fritzon.

Hade du fått fortsätta som minister om du skulle vilja det?

– Jag kommer aldrig spekulera i det. När man tackar ja till ett nytt uppdrag gör man det med full kraft, och jag gör det även med glädje.

Socialdemokraterna gör alltid en något sämre valrörelse till Europaparlamentet än till riksdagsvalet och har 2014-2019 fem ledamöter i Europaparlamentet: Marita Ulvskog, Olle Ludvigsson, Jytte Guteland, Aleksander Gabelic och Anna Hedh.

Nomineringen till EU-valet har dröjt på grund av den utdragna regeringsbildningen och resten av listan ska presenteras samtidigt som partiets valstrategi i februari.