Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De skadades i arbetet – nekas stöd av försäkringskassan

Eva Järdeholm-Fernandes har lidit av svåra smärtor sedan hon blev påkörd i arbetet.
Margareta Sandberg fick underbenet amputerat efter en arbetsplatsolycka.
Foto: Privat
Margareta Sandberg fick underbenet amputerat efter en arbetsplatsolycka.
Foto: Privat

Eva Järdeholm-Fernandes blev påkörd i arbetet och sedan dess har hon lidit av svåra smärtor. 

Enligt läkaren är alla möjligheter till rehab utdömda. Trots det vill försäkringskassan att hon ska jobba.

Margareta Sandberg fick underbenet amputerat efter en arbetsplatsolycka och hennes läkare bedömer att hon kan jobba 50 procent – försäkringskassan säger 100 procent.

Arbetsförmedlingen slog i början av veckan larm om att man får människor till sig som egentligen är för sjuka för att söka jobb eller delta i arbetsförberedande insatser. 

Detta samtidigt som försäkringskassan avslår allt fler ansökningar om sjukpenning.  

I tio års tid körde Eva Järdeholm-Fernandes, 58, taxi i Stockholm. En januarikväll 2012 blev hennes taxi påkörd och hon skadade ryggen.

Trots att det gått många år sedan dess är hon fortfarande påverkad av olyckan. 

– Det eskalerade till flera skador och nu behöver jag rullator.

I tio års tid körde Eva Järdeholm-Fernandes, 58, taxi i Stockholm. En januarikväll 2012 blev hennes taxi påkörd och hon skadade ryggen.Trots att det gått många år sedan dess är hon fortfarande påverkad av olyckan.
Foto: Privat

Enligt ett utlåtande från en vårdcentral har Eva Järdeholm-Fernandes arbetsförmåga i flera års tid av medicinska skäl varit totalt nedsatt. Alla möjligheter till rehab, både medicinska och arbetslivsinriktad, bedöms vara utdömda, enligt läkaren. Sollentuna kommun har på grund av hennes skador beviljat henne möjlighet att använda en parkeringsplats för rörelsehindrade.


LÄS OCKSÅ: Annika Strandhäll: ”Rätt personer ska vara på rätt plats” 


Trots läkarens utlåtande slutade försäkringskassan bevilja hennes sjukersättning för fyra år sedan och hänvisar till lätta arbeten där hon inte behöver förflytta sig eller använda händerna.

– Sedan 2014 får jag noll kronor i månaden. Inte sjukpenning, inte sjukersättning och inte ens socialbidrag.

– Jag ville naturligtvis komma tillbaka till arbetslivet, vem vill leva så här? Men om jag inte klarar det, vad ska jag då göra?


LÄS OCKSÅ: Läkaren Gunnar: ”Många patienter blir mer stressade i stället” 


Fick amputera benet

Margareta Sandberg, 63, skadade benet i en olycka på sin arbetsplats i Huddinge 2005. Efter flera turer till läkare och ett flertal operationer som inte hjälpte blev Margareta sjukskriven på heltid i juli 2015 och ett år senare amputerades hennes underben. 

Efter att ha varit sjukskriven i två år fick Margareta beskedet från försäkringskassan att hon skulle börja jobba 100 procent.

– Hon raserade allt det jag hade byggt upp. Jag blev jättedeprimerad, säger Margareta.

Margareta Sandberg fick underbenet amputerat efter en arbetsplatsolycka. ”Jag mår skitdåligt”, säger hon.
Foto: Privat

Hon kunde inte jobba fram till januari, då började hon arbetsträna varannan dag och det gick bra. 

– Men jag måste få vila stumpen för det tar enormt att gå och köra bil med protesen, säger Margareta.

Men i dag måste hon jobba heltid för att kunna försörja sig.

– Jag mår skitdåligt. Jag förstår inte den här grejen att de tycker att det är bättre att jag är arbetslös och söker jobb. Det är ju ingen som kommer att anställa mig de här två åren som jag har kvar att jobba innan pension, säger Margareta och syftar på att hon skulle få ersättning om hon är arbetslös och söker jobb, men inte kan få 50 procent ersättning om hon fortsätter att arbeta 50 procent på sitt gamla jobb och är sjukskriven 50 procent.

Margareta Sandberg fick underbenet amputerat efter en arbetsplatsolycka.
Foto: Privat

Ska prövas mot hela arbetsmarknaden

Lars-Åke Brattlund, försäkringsdirektör och chef på avdelningen för sjukförsäkringen på försäkringskassan, förklarar att försäkringskassans uppgift är att bedöma huruvida man har rätt till sjukpenning eller inte utifrån givna försäkringsvillkor. I grunden handlar det om att man har en sjukdom och att man på grund av den har en nedsatt arbetsförmåga.  

När man har varit sjukskriven i mer än ett halvår ska arbetsförmågan prövas mot normalt förekommande arbeten på hela arbetsmarknaden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.