Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De ska testas – här är hela listan

Regionerna i landet tar på sig ansvaret för att testa ännu fler för coronaviruset.
Socialminister Lena Hallengren (S).
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Finansregionsråd Irene Svenonius (M).
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nyckelpersoner som arbetar med insamling, sortering och utdelning av brev och paket för att upprätthålla posttjänster tillhör samhällsviktig verksamhet.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON / IBL
Nyckelpersoner som arbetar inom kommunal räddningstjänst inklusive deltidsanställda, sjöräddning, flygräddning, och övrig statlig räddningstjänst inom statlig och kommunal räddningstjänst räknas in i grupp 3.
Foto: Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Strategin för coronatester ändras.

Tidigare har sjuka, personer i riskgrupp och vårdpersonal testats.

Men nu kommer även personal med samhällsviktiga funktioner prioriteras.

Folkhälsomyndigheten har delat upp provtagning av det nya coronaviruset i fyra prioriteringsgrupper, där den första gruppen prioriteras först.

Grupp 1: Patienter som är i behov av inneliggande vård.

Grupp 2: Personal inom sjukvård och omsorg.

Grupp 3: Personal inom övrig samhällsviktig verksamhet.

Grupp 4: Övriga relevanta delar av samhället.

Hittills har grupp ett och två prioriterats – men nu ändras teststrategin.

Sveriges kommuner och regioner, SKR, meddelade under dagens pressträff att regionerna ska ha ansvar för testningen även av grupp tre, personal med samhällsviktiga funktioner.

Nyckelpersoner i olika yrkesroller

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, beskriver samhällsviktig verksamhet som: ”verksamheter som kan orsaka samhällsstörningar vid störningar i eller bortfall av verksamheten.” Det gäller även verksamheter som behövs för att hantera en pågående samhällsstörning.

MSB har sammanställt en prioriteringslista som ska hjälpa de som är ansvariga för att utföra tester i gruppen. Den ska även finnas som en vägledning för arbetsgivare eller uppdragsgivare om de vill se om deras verksamhet omfattas av möjligheten att testas för covid-19.

Listan innefattar nyckelpersoner i olika yrkesroller. Bland annat handlar det om personer som arbetar med styrning och övervakning, drift och underhåll och räddningstjänst av olika slag.

Här kan du läsa om hela listan. 

Det här är prioriteringsgrupp tre

Nyckelpersoner som arbetar med styrning och övervakning, felavhjälpande underhåll inom produktion, lagring, distribution av el, energigas, fasta och flytande bränslen eller fjärrvärme/fjärrkyla.


Nyckelpersoner inom infrastruktur för elektroniska kommunikationer som arbetar med nät och tjänsteövervakning/-styrning, incidenthantering och felanmälan och felavhjälpning för transmissionsnät och accessnät.


Nyckelpersoner som arbetar med drift och underhåll, styrning/övervakning, provtagning, för att upprätthålla produktion, lagring och distribution av dricksvatten och rening av avloppsvatten.


Nyckelpersoner som arbetar med trafikledning, sjötrafikinformationstjänst etc. för lufttrafik, sjöfart, järnväg och väg.


Nyckelpersoner som arbetar inom kommunal räddningstjänst inklusive deltidsanställda, sjöräddning, flygräddning, och övrig statlig räddningstjänst inom statlig och kommunal räddningstjänst.


Nyckelpersoner som arbetar inom alarmeringscentraler som betjänar räddningstjänst, polis, omsorg och/eller hälso- och sjukvård.


Nyckelpersoner inom kriminalvård och Migrationsverkets förvar.


Nyckelpersoner som arbetar med sjukvårdsmateriel tillverkning/import, leverans, av medicinsktekniska produkter inklusive grossistlager.


Chaufförer som arbetar med särskilda persontransporter, färdtjänst, riksfärdtjänst, sjukresor och skolskjuts.


Nyckelpersoner som arbetar med insamling, sortering och utdelning av brev och paket för att upprätthålla posttjänster.


Nyckelpersoner inom livsmedel som arbetar med grossistverksamhet, distributionscentraler för livsmedel och livsmedelstransporter. 


Källa: MSB

”Robust system för testning”

Enligt MSB bedöms 150 000–200 000 personer ingå i prioriteringsgrupp tre.

Emma Spaak, sektionschef hälso- och sjukvård på SKR, förklarar hur testningen ska utökas framöver. 

– Nu vill regionerna tydligt och gemensamt kommunicera att man tar ansvar för att man bygger upp för ändamålsenlig testning. Det råder inget tvivel om att man vill ta ansvar för det. Regionernas arbete syftar till att upprätta ett robust system för testning, säger Emma Spaak under tisdagens pressträff.

Regionerna ska testa grupp tre

Regeringens mål om 100 000 tester i veckan har inte uppnåtts. Förra veckan minskade tester för coronasmitta till 28 800 personer, vilket är ungefär 4 000 färre jämfört med föregående vecka.

– Jag hoppas och jag tror och vår ambition är att vi ska upp i det antal som vi talat om, 100 000 tester i landet, säger socialminister Lena Hallengren under pressträffen. 

Vidare säger Hallengren att det är regionernas ansvar att testa fler personer.

Men Irene Svenonius (M), finansregionråd i Stockholm, tycker att regeringen skyller ifrån sig.

– Det är beklagligt att vi på område efter område upplever att regeringen säger att det har varit någon annans ansvar, oavsett om det handlat om skyddsutrustning, läkemedel eller provtagning. Man pekar finger mot Sveriges 21 regioner, säger Svenonius till Svenska Dagbladet.

Svenonius menar att regionerna tagit sitt ansvar att testa de första två prioriteringsgrupperna, men att de sista två, inte legat på regionerna. Men att SKR nu själva valt att ta över ansvaret för provtagning för grupp tre, då staten inte klarat uppdraget, menar Svenonius.

– När vi nu ser att det inte har skett har Sveriges 21 regioner samfällt sagt att då tar vi över ansvaret från staten och löser även den uppgiften, säger Svenonius till SvD.

Från Region Stockholm meddelar man att provtagningskapaciteten nu är uppe i 40 000 per vecka.

Statsepidemiologen i SVT:s Aktuellt.
Sofia Stenlund Wretling från Region Sörmland förklarar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.