Foto: Jens L'Estrade
 Foto: Jens L'Estrade

De ska släcka branden – men klarar inte röken

Publicerad

Strulet med de internationella släckningsplanen fortsätter.

Efter flera dagars förseningar kan planen inte arbeta på grund av moln och brandrök.

– Planen är på plats. Men däremot är vädret sämre och det gör att vi kommer få väldigt svårt att verka med de här flygplanen, säger Niklas Ekstrand, lokal flygchef vid Försvarsmakten.

Sverige har begärt internationell hjälp för att bekämpa jättebranden i Bergslagen.

Men hjälpinsatsen har stött på flertalet problem. De två italienska planen av typ CL 415 skulle ha anlänt redan under måndagen.

– Det är ett flygplan som är specialanpassade för att släcka skogsbränder. De startade tidigt i morse och beräknas komma efter lunchtid, sade stabschefen Per Hultman i måndags.

"Står kvar på marken"

Lite senare under dagen uppgav Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att planen beräknades anlända vid 17-tiden, men även den tiden sköts upp.

Planen ska sedan ha fastnat i Polen på grund av dåligt väder. Först på måndagen kunde de lyfta från Kastrup i Köpenhamn och anlända i Sverige vid 11-tiden på onsdagen.

Under tiden rekvirerades tre plan från Frankrike. De anlände under tisdagskvällen och skulle under morgonen ha påbörjat sin insats.

– Det är just nu för låg molnhöjd. Planen står kvar på marken och avvaktar bättre väder, sade flygplatschefen Mikael Nilsson vid klockan 9.30.

Dålig prognos

Klockan 13 ska Försvarsmakten hålla möte med de italienska och franska piloterna, och då göra en ny bedömning av väderläget.

Det motstridiga i att flygplan som bekämpar bränder inte kan arbeta på grund av moln och rök kommenterar Niklas Ekstrand, lokal flygchef vid Försvarsmakten:

– Det är klart att planen kan flyga, men de släpper stora mängder vatten och för att göra det krävs det att man har sikt, säger han.

Risken är annars att människor och byggnader skadas av de enorma vattenmängderna på 6-7 ton.

– Just nu kan de inte se marken. Det är moln uppifrån och rök nerifrån så det är ungefär som att flyga i ett mjölkglas. Vi kan inte riskera människoliv, säger Ekstrand.

Risk för hela dagen

Är inte piloterna vana att flyga över sådana förhållanden?

– Jo, absolut. Det är deras huvuduppgift. Men ser du inte det du ska bomba så gör du inte det, såvida man inte med all säkerhet kan säga att det inte finns personal eller byggnader i området, säger han.

Vid den senaste prognosen låg en molnfront över området. Räddningsledningen trodde att denna skulle passera österut, men nu rör den sig norrut, vilket gör att frontzonen är kvar över insatsområdet.

– Just nu ser vi ingen anmärkningsvärd förbättring. Det finns en risk att planen inte kan gå upp överhuvudtaget i dag, säger Niklas Ekstrand.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag