De ska lära av Obama

Publicerad
Uppdaterad
När Barack Obama kröns till presidentkandidat är den svenska politikertoppen där - för att lära inför riksdagsvalet.
På plats finns Mona Sahlin, Andreas Carlgren, Cecilia Malmström och Per Schlingmann.
Barack Obama, som utses till demokraternas presidentkandidat på partikonventet nästa vecka, har revolutionerat det amerikanska valarbetet, bland annat genom sin närvaro på nätet.
Nu åker svenska politiker till konventet för att lära sig hur man gör.
Alla svenska riksdagspartier utom vänsterpartiet och miljöpartiet skickar officiella representanter, enligt Ekot.
Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin är en av de som kommer att vara där.
– Obama är en väldigt spännande och annorlunda politiker. Jag tänker framför allt på hur han har förnyat hur man jobbar med politik i USA och jag hoppas verkligen att det också blir ändring i praktiken om han blir president, säger Mona Sahlin till Ekot.

Satsar på nätet

Socialdemokraterna har redan lärt sig av Barack Obama.
– Han har framför allt tror jag gett oss idéer om hur man kan ha direkta kontakter med väljarna och medarbetarna i en kampanj via nätet. Där tycker jag att vi fortfarande är lite amatörer i europeisk politik, säger Mona Sahlin till Ekot.
Från regeringen åker miljöminister Andreas Carlgren och EU-minister Cecilia Malmström.
Från centern skickas partisekreterare Anders Flanking, medan moderaterna skickar sin motsvarighet, partisekreterare Per Schlingmann.
Per Schlingmann berättar för Ekot hur moderaterna redan planerar inför riksdagsvalet och EU-parlamentsvalet efter Obama-modell:
– Vi kommer att jobba mycket mer aktivt och investera rätt mycket både tid och pengar och resurser nu på att skapa plattformar för hur människor kan bli mer aktiva via nätet, säger Per Schlingmann.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag