Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De ska göra arbetsplatser mer ”mensvänliga”

Antonia Simon, ordförande för Mensen, berättar om ”menscertifiering”. Foto: Privat
En av förhoppningarna är att bryta tabun kring mens. Foto: Colourbox/George Dolgikh

Är din arbetsplats mensvänlig?

Det är en fråga som organisationen Mensen nu ska fokusera på.

– På de flesta arbetsplatser finns det två sätt att prata om mens: antingen inte alls eller med en nedsättande jargong, säger ordföranden Antonia Simon.

Hur pratar vi om mens på arbetsplatser, egentligen? Eller pratar vi om det alls? Mensdebatten har diskuterats flitigt i veckan. 

Medieprofilerna och systrarna Hannah Widell och Amanda Schulman uppmärksammades tidigare i veckan när de i sin podcast sa att de planerade att införa ett exceldokument där anställda på företaget frivilligt får fylla i sin menscykel – för att chefer och kolleger ska se när någon behöver extra stöd eller förståelse.

Organisationen Mensen ska nu under ett års tid arbeta med att certifiera mensvänliga arbetsplatser. Antonia Simon, ordförande på organisationen, förklarar att projektet fokuserar på att sprida kunskap om mens och bryta tabun.

– Genom att ta fram konkreta åtgärder ska vi hjälpa arbetsplatser att anpassa sig efter olika menstruella behov, säger Antonia.

Antonia Simon vill bryta tabun kring mens. Foto: Pressbild

– Det är viktigt att alla, mensare och icke-mensare, känner sig trygga på sin arbetsplats. Det kan handla om den fysiska miljön, till exempel hur toaletterna ser ut, att arbetsplatsen ser till att det finns tillgång till mensskydd. Men det handlar givetvis också om den psykosociala miljön, att våga prata om sina mensbesvär med kolleger eller chefer och att detta fångas upp på rätt sätt.

Har fått statligt bidrag

Projektet är just nu uppstartsfasen. Antonia förklarar att det i dagsläget råder bristfällig kunskap kring mens.

– Och allt som är mensrelaterat, exempelvis PMS, endometrios eller mensskydd. På de flesta arbetsplatser finns det två sätt att prata om mens: antingen inte alls eller med en nedsättande jargong kring den menstruerande kroppen. Det vill vi ändra på.

https://www.instagram.com/p/BotARNGhVzz/?taken-by=mensen.se

Mensen fick nyligen 530 010 kronor i statligt bidrar för att utveckla metoder för mensvänligt arbetsklimat.

– Vi är naturligtvis glada för att en sådan institution som Jämställdhetsmyndigheten finns, där organisationer och föreningar som vi kan söka bidrag för att kunna förverkliga projekt som detta, säger Antonia Simon.

”Mens tystas ner”

Projektet har sedan det uppmärksammades mottagit kritik. Blekinge Läns tidning har bland annat kallat projektet för ”menstrams” och flera ledarsidor har gått hårt mot Jämställdhetsmyndighetens val att dela ut stödet.

I en debattartikel på SVT Opinion besvarar organisationen kritiken.

– Kritiken visar tydligt att mens fortfarande är tabu- och skambelagt, säger Antonia Simon.

– Mens tystas ner, skämtas bort, hemlighålls och anses vara privat och just där ligger problematiken. Eftersom mens och den menstruerande kroppen alltid har associerats med något negativt var det lättare att tysta ner och skämta bort det, vilket gör att vi är där vi befinner oss i dag kunskapsmässigt.

Hur gör man för att för att få sin arbetsplats menscertifierad?

– Projektet kommer hålla på i ett år och är ett pilotprojekt där vi samarbetar med en arbetsplats i Göteborg. Efter det hoppas vi kunna fortsätta menscertifiera fler arbetsplatser. Redan nu har vi flera intresserade, vilket känns väldigt kul.