Ledamöterna i LO:s styrelse samlades på måndagen i ett extramöte för att diskutera om Wanja Lundby-Wedin kan sitta kvar som ordförande. Foto: Cornelia Norsström
Ledamöterna i LO:s styrelse samlades på måndagen i ett extramöte för att diskutera om Wanja Lundby-Wedin kan sitta kvar som ordförande. Foto: Cornelia Norsström

De ska avgöra Wanja Lundby-Wedins öde

Publicerad
Uppdaterad
Intresset för det extrainsatta mötet i LO:s styrelse är stort. Bortåt 40 journalister finns på plats, men ingen av ledamöterna svarade på några frågor.
I stället klev de in i LO-borgen - för att avgöra Wanja Lundby-Wedins öde?
Presskonferensen efteråt lär ge svaret.
På söndagen kallade LO:s ledning – ordförande Wanja Lundby-Wedin, vice ordförande Ulla Lindqvist och avtalssekreteraren Per Bardh – till ett extra telefonmöte.
Ledamöterna talades vid per telefon och man kom fram till att Wanja Lundby-Wedin skulle avsäga sig ett flertal styrelseuppdrag. Däribland hårt kritiserade AMF Pension, AFA Försäkring och Aftonbladet.

Avbröts i förtid

LO:s pressekreterare Joakim Jakobsson uppgav för Expressen.se att Wanja Lundby-Wedin själv hade funderat sig fram till ett beslut.
Men mötet avbröts i förtid.
I stället samlades styrelsen i Stockholm på måndagen, för att fortsätta det extrainkallade mötet.
Motiveringen:
- Vi vill sitta i samma rum och diskutera.

Hennes öde avgörs

När ledamöterna började samlades stod 35-40 journalister och fotografer utanför LO-borgen vid Norra Bantorget och väntade.
Ingen ville uttala sig på vägen in, trots att media flockas omkring dem.
Styrelsemötet pågår just nu – avgöras Wanja Lundby-Wedins framtid som LO-ordförande nu?
Efter mötet blir det presskonferens.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag