Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"De siktade mot mig och bröt min hand"

Rånarna stormade guldbutiken klädda i byggkläder. "Vi insåg inte direkt att de var rånare. När de började skrika förstod vi att det var ett rån", säger ägaren.

Ägaren förstod först inte att männen som stegade in i guldbutiken sekunder senare skulle dra vapen.

När de började skrika försökte han hindra dem.

I tumultet som uppstod drog en av rånarna upp automatvapnet - och siktade mot honom.

- De bröt min handled, säger ägaren till Expressen.

Samtidigt vidhåller ett vittne att rånarna aldrig avfyrade några skott mot poliserna utanför.

FAKTA

Expressen i går om guldrånet

3 frågetecken kring rånet

Vilka sköt?

På de dramatiska filmsekvenserna hörs hur flera tunga skott avlossas. Men vem eller vilka som skjuter är oklart. Ett ögonvittne som Expressen talat med är övertygad om att rånarna aldrig avfyrade några skott. Polisen vill inte kommentera de uppgifterna, men säger att styrkan agerat korrekt.

- Min bedömning är att de agerat korrekt utifrån förutsättningarna och tyvärr tvingats skjuta. Det är naturligtvis det sista man vill göra, säger polismästare Patrik Ungsäter.

Hur stort var bytet?

Under det våldsamma rånet fick gärningsmännen med sig byte, som de stoppade ned i väskor. Men vad de fick med sig och till vilket värde är ännu okänt. Expressen har pratat med ägaren till butiken - och han kan inte svara på det.

- Vi vet inte hur mycket de har tagit, säger han.

Polisen vägrar kommentera detaljer kring bytet och det är okänt om det har återfunnits eller om det har dumpats av på något annat ställe.

Var vapnet en replika?

Ett av vapnen, en automatkarbin av modellen kalasjnikov, blev kvar på platsen och finns nu i polisens förvar, där det utgör en pusselbit i utredningen.

Men spekulationer och rykten har börjat spridas om att vapnet inte är ett riktigt, utan en replika. Flera detaljer på vapnet, som finns dokumenterat på bilder, pekas ut och hävdas tyda på att vapnet inte går att använda.

Men polisen vill inte kommentera uppgifterna.

- Vad gäller beslag och annat har åklagaren beslutat om förundersökningssekretess, säger Lars Byström, presstalesman vid polisen i Stockholm.

Bilderna och filmsekvenserna från rånet mot guldsmedsaffären i gallerian Telgehuset i Södertälje visar rånarnas konfrontation med de civilklädda specialpoliserna utanför ingången.

Expressen kan nu berätta vad som hände under den dramatiska tiden inne i affären.

"Jag försökte hindra dem"

Rånarna, som var klädda i byggkläder och hade väskor med sig, stormade in i den lilla butiken där ägaren fanns på plats.

- Vi insåg inte direkt att de var rånare, säger ägaren.

Men snart stod det klart.

- När de började skrika förstod vi att det var ett rån.

Men ägaren vägrade ge sig - han gav sig på de maskerade rånarna.

- Jag försökte hindra dem, jag brottades med dem, säger han.

I tumultet drog en av rånarna upp ett tungt automatvapen av typen kalasjnikov, berättar ägaren.

- De siktade en kalasjnikov mot mig och bröt min handled, säger han.

Därefter började de plundra butiken.

- Jag såg två killar som härjade i guldsmedsaffären. Jag var i rulltrappan tio, femton meter i från, och hörde hur folk skrek. De slog sönder disken och började fylla på med saker, säger ett vittne till TT.

Rånarna flydde sedan ur gallerian, där en av männen, en 26-åring, sköts i huvudet av polisen.

Guldbutiksägaren och hans familj är skakade av händelsen. De har drivit butiken i tolv år och aldrig tidigare utsatts för något, förklarar sonen.

- Vi har aldrig haft något rån tidigare. Det är första gången något sådant händer oss sedan vi startade vår verksamhet, säger sonen.

Familjen är samlad hemma för att ta hand om pappan och hans skada.

- Det var som en mardröm som man inte kan vakna ur. Vi är helt förkrossade. Vi mår fruktansvärt dåligt, ut och in, säger sonen.

"Starkt gjort av polisen"

De hyllar polisens snabba insatser som ledde till att de misstänkta gärningsmännen kunde gripas.

- Det var starkt gjort av polisen. Vi vet inte om det var riktat mot oss eller om rånarna bara var ute efter att slå till mot vilken butik som helst. Men vi har aldrig haft fiender, säger sonen.

Men familjen till den svårt skottskadade 26-åringen kräver ett svar från polisen om varför skottet tog i huvudet. Expressen talade med släktingar till mannen, som vårdas på Karolinska universitetssjukhuset.

Hans tillstånd var ännu sent i natt kritiskt.

- Han är i koma. Hans hjärna har svullnat, säger en kvinnlig släkting.

Familjen har vakat över sonen hela tiden och föräldrarna är chockade över att han varit inblandad i rånet. Strax före den spektakulära stöten var 26-åringen hemma hos föräldrarna och umgicks med sin far, berättar en anhörig.

Oklart om de öppnade eld

Huruvida rånarna öppnat eld mot polisen i konfrontationen utanför gallerian är ännu inte klarlagt.

Men ett ögonvittne som Expressen talat med är övertygad om att rånarna aldrig avfyrade några skott.

Polismästare Patrik Ungsäter vill inte kommentera uppgiften eftersom förundersökningen inte är klar. Men han menar att det var rätt av civilpoliserna att skjuta.

- Min bedömning är att de agerat korrekt utifrån förutsättningarna och tyvärr tvingats skjuta. Det är naturligtvis det sista man vill göra, säger han.

- Antingen har man agerat i nödvärn. Eller så har man agerat enligt så kallad laga befogenhet, vilket innebör att man skjuter i syfte att gripa någon. Det ska då finnas en övergripande risk för person eller egendom, säger han.

Fallet har nu anmälts till Riksenheten för polismål.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.