Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De ser ut att lyckas stoppa regeringen

De rödgröna ser ut att lyckas stoppa delar av regeringens skattesänkningar. Foto: Cornelia Nordström

De rödgröna ser ut att lyckas stoppa delar av regeringens skattesänkningar.

I dag berättade Socialdemokraternas Magdalena Andersson att de kommit överens med de rödgröna om ett förslag att stoppa en höjning för brytpunkten för när man ska betala statsskatt.

Det betyder att de med hjälp av Sverigedemokraterna får majoritet i riksdagen med det förslaget.

– Vi kommer ta alla vägar som finns för att stoppa skattepaketet, säger Magdalena Andersson.

Expressen har tidigare berättat om Socialdemokraternas mål att stoppa regeringens skattepaket.

På en presskonferens på onsdagen, efter att regeringen presenterat sin nya budget, var Magdalena Andersson tydlig och berättade att de tillsammans med de rödgröna kommit fram till ett förslag som ska stoppa regeringens förslag om höjd brytpunkt för statsskatt.

– Om rambeslutet i november innehåller en höjd brytpunkt, är vi beredda att ta ett initiativ och bryta upp det beslutet, säger Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson, på presskonferensen.

Kommer få majoritet i riksdagen

Det betyder att de rödgröna kommer att få majoritet i riksdagen med hjälp av Sverigedemokraterna.

SD:s ekonomisk-politiske talesperson, Sven-Olof Sällström, sa under sin presskonferens på onsdagen:

– Om de lägger fram ett enskilt förslag att stoppa höjd brytpunkt så kommer vi att rösta med Socialdemokraterna, sa Sven-Olof Sällström.

Under dagen markerade samtliga oppositionspartier att de kommer att rösta mot det förslaget.

"Det har varit praxis"

Anders Borg varnade samtidigt oppositionen för att i riksdagen försöka stoppa förslaget om att färre ska betala statlig skatt. Att bryta upp delar av budgeten bryter enligt honom mot en viktig praxis.

– Det har varit en praxis som tjänat Sverige väl och som vi och Socialdemokraterna byggt upp under de senaste 20 åren. Jag kan bara beklaga om Socialdemokraterna i ett kortsiktigt taktiskt spel väljer en annan inriktning. Det skulle på ett allvarligt sätt förändra hur vi fattar beslut om budgetar i Sverige, säger Anders Borg och fortsätter:

– De riskerar att driva ett politiskt spel som leder till högre arbetslöshet.

"Fast i blockpolitiken"

Oppositionen har tidigare fått kritik för förslaget om att stoppa höjningen av brytpunkten med hjälp av Sverigedemokraterna. Magdalena Andersson menade att regeringen har baserat hela sin politik på Sverigedemokraterna.

– Regeringen väljer att vara fast i blockpolitiken i stället för att söka samförstånd. Om SD nu väljer att rösta med oss så kan inte vi hjälpa det, säger Magdalena Andersson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.