Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De satt i Guantanamo – nu är de ministrar

Mulla Abdul Ghani Baradar kommer leda talibanernas regering, rapporterar Reuters.
Mullah Khairullah Khairkhah (höger) satt fången i Guantanamo i tolv år. Nu är han informationsminister i talibanernas nya regering.
Foto: EPA TT NYHETSBYRÅN
Guantanamo-lägret, den amerikanska basen på Kuba
Foto: EVERETT COLLECTION/IBL

Fyra av männen som ingår i talibanernas nya regering är välbekanta namn för USA.

De satt alla fångar i Guantanamo.

De släpptes 2014 för att få hem den amerikanska soldaten Bowe Bergdahl.

Det är inte bara misstänkta al-Qaida medlemmar som suttit i Guantanamo-lägret, den amerikanska basen på Kuba. Även högt uppsatta talibaner greps kort efter USA:s invasion av Afghanistan 2001 och fördes dit.

I veckan presenterade talibanerna den tillfälliga regering som nu ska styra Afghanistan. Så inkluderande var den inte. Bara män, bara talibaner.

Och där fanns också fyra namn som i över ett decennium satt fångar i Guantanamo. De släpptes när Barack Obama var president.

Allt för att den amerikanska soldaten Bowe Bergdahl skulle få komma hem.

– USA överger aldrig sina män eller kvinnor i uniform, sa Obama när uppgörelsen tillkännagavs.

Bowe Bergdahl satt fången hos talibanerna i fem år.
Foto: US ARMY/EPA TT NYHETSBYRÅN

Bowe Bergdahl hade lämnat sin postering och tagits tillfånga av talibanerna 2009. Han satt fången i nästan fem år och blev när han återvänt till USA ställd inför rätta för att ha deserterat.

Han erkände sig skyldig 2017, slapp fängelse men avskedades från försvaret. Han har sedan försökt överklaga beslutet.

I gengäld släppte USA en grupp som kallades för ”Taliban five”, högt uppsatta talibaner. Flera av dem misstänks ha haft nära samröre med al-Qaida.

De flögs till Qatar 2014. Och fyra av de fem har nu fått höga poster i den nya regeringen.

Mullah Khairullah Khairkhah  – Informationsminister

Foto: US Department of Defense

Khairkhah gick med i talibanerna redan 1994 och var bland annat inrikesminister när talibanerna hade makten 1996 till 2001. Han beskrivs i dokument som Wikileaks publicerade som en person som hade ”direkta kopplingar” till Usama bin Ladin. Khairkhah förnekade allt i förhör. Han greps 2002 i Pakistan.

Mullah Mohammed Fazl – Vice försvarsminister

Foto: US Department of Defense

Fazl förde befälet över talibanernas huvudstyrka som krigade mot den så kallade Norra alliansen 2001. Han misstänks också för krigsförbrytelser, bland annat en massaker på de shiamuslimska hazarerna i Mazar-i-Sharif 1998. Han utfrågades om det i Guantanamo men visade, enligt en förhörsrapport ”inga tecken på ånger” Han greps redan i november 2001 när han kapitulerade med sina styrkor i norra Afghanistan.

Abdul Haq Wasiq – Underrättelsechef

Foto: US Department of Defense

Wasig var biträdande underrättelsechef när talibanerna hade makten 1996-2001. Hans kusin var chef den gången. Han beskrivs i en amerikansk rapport från 2007 även som ”underrättelsemedlem i al-Qaida” och ska också ha lett talibanernas försök att bilda allianser med andra extremistgrupper. Han förnekade i förhör alla kopplingar till militanta grupper. 

Mullah Noorullah Noori – Minister med ansvar gränser och stammar

Foto: US Department of Defense

Noori greps tillsammans med Fazl när de kapitulerade i november 2001. Han hade varit guvernör i Balkh provinsen och spelat en viktig roll i kampen mot Norra alliansen. Han förnekade i förhör att han hade någon egen viktig roll eller att han hade kontakter i talibanledningen.

President Barack Obama fick en del kritik i USA när de fem talibanerna - den femte, Mohammed Nabi Omari har utsetts till guvernör i Khost - släpptes. En av dem var senator John McCain som kallade dem ”de tuffaste av den innersta kärnan”.

Här piskar talibaner demonstrerande kvinnor

Går till attack mot demonstranter och journalister i Kabul.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.