Några av de julklappar som samlats in. Gåvorna är så många att de blir över efter julafton.
Några av de julklappar som samlats in. Gåvorna är så många att de blir över efter julafton.

De samlar in klappar till hemlösa i jul

Publicerad

Det började som ett privat initiativ men har vuxit till en smärre folkrörelse.

Över 4000 stockholmare har redan skänkt julklappar till bättre behövande via Skokartongsappellen – och nu är gåvorna så många att de blir över efter julafton.

– Det är magiskt, säger Ann Huber, en av initiativtagarna.

Fenomenet finns redan på flera håll i Europa.

Slå in en julklapp i en skokartong och lämna den till ideella krafter som förmedlar den vidare till hemlösa eller andra behövande.

På engelska kallas det "Shoe box appeal" och det var när Sofia Lauffs McConnochie såg ett sådant upprop i Sheffield i England som hon tänkte att kan de där så borde man kunna i Stockholm.

Ann Huber och ytterligare fem vänner engagerades och till en början var anspråken modesta.

– Vi tänkte oss att får vi ihop 300 paket så kan vi gå runt som tomtenissar i stan på julafton och delar ut till hemlösa, berättar Ann Huber som nu fått ansvar för gruppens presskontakter.

"Har blivit gigantiskt"

En sådan behövs nämligen – för Skokartongsappellen har fått ett genomslag som initiativtagarna aldrig kunnat drömma om.

– Det har blivit gigantiskt, säger Ann Huber.

Under två stora insamlingar vid Kulturhuset i centrala Stockholm har de fått ihop över 4000 klappar och nu jobbar alla sju dagligen helt ideellt för att få logistiken att fungera.

Det fungerar eftersom de är sjukpensionärer och ålderspensionärer.

– Jag somnar med ett leende på läpparna och vaknar med ett leende på läpparna för jag känner att jag gör något magiskt, säger Ann Huber.

Gåvorna ska delas ut under en fest på hotellet Scandic Alvik mellan klockan 14 och 18 på julafton, och runt 500 personer väntas dyka upp.

Hemlösa, papperslösa, fattiga och alla andra som vill delta är välkomna, men oavsett uppslutning är det inte troligt att alla klappar går åt – trots att appellen redan delat med sig till bland annat härbärgen och kvinnojourer.

Klappar över

Under onsdagen anordnas nämligen en tredje stor insamling vid Kulturhuset.

– Vi kommer nog inte klara av att bli av med allt. Men då har vi sagt att vi packar upp allting, sorterar det och kör ut det till härbärgen, säger Ann Huber som berättar att det är en fröjd att delta under insamlingarna.

– Folk är lyckliga, tacksamma, det kramas till höger och vänster utanför Kulturhuset.

Varför tror du att insamlingen blivit så populär?

– Många som kommer och lämnar paket säger, "all ära att skicka i väg ett sms för att hjälpa utsatta i Filippinerna. Men gud vad kul, här får göra något själv, vi får packa det och åka och lämna det”. Jag tror att det är just det att folk får göra något själva och inte bara trycka på den där knappen, säger Ann Huber.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag