På företagets hemsida ställs frågan om var organen kommer ifrån, och svaret är att de kommer från fångar som avrättats i Kina.
På företagets hemsida ställs frågan om var organen kommer ifrån, och svaret är att de kommer från fångar som avrättats i Kina.

De säljer organ från avrättade kineser

Publicerad
Uppdaterad
Karolinska institutet, KI, samarbetar med kinesiska universitet som säljer och transplanterar organ från avrättade fångar, skriver Dagens Medicin.
Jan Carlstedt Duke på KI säger att det inte är säkert att KI bryter samarbetet med universiteten, även om uppgifterna stämmer.
- Det är inte alls säkert att det blir så. Vi måste veta hur det ligger till.
Karolinska Institutet har ett intensivt samarbete med flera universitet i Kina. Två av skolorna är Fudan University i Shanghai och Peking University. Enligt Dagens Medicin tjänar de kinesiska universiteten pengar på att sälja och transplantera organ från avrättade fångar i Kina. Genom företaget Beijing International Medical Support Network Centre säljs och marknadsförs organtransplantationer från fem sjukhus i Beijing - bland annat från Beijing University Hospital som ägs och drivs av Peking University.

Kommer från fångar

På företagets hemsida ställs frågan om var organen kommer ifrån, och svaret är att de kommer från fångar som avrättats i Kina. Företaget tjänar årligen motsvarande 375 miljoner svenska kronor på operationerna. Även Zhongshan Hospital i Shanghai markandsför på sin hemsida transplantationer riktade till utländska patienter.

Förnekar

Dekanus Jan Carlstedt Duke är ansvarig för KI:s internationella samarbete. Enligt honom berör samarbetet med de kinsesiska universiteten inte på något sätt transplantationer av organ. - Vi har haft kontakt med våra kontaktpersoner inom ledningen för respektive universitet. De har förnekat all inblandning i detta. Nu när vi har fått fler detaljer från artikeln i Dagens Medicin följer vi upp detta och tar reda på den exakta relationen mellan sjukhusen och berörda universitet, säger han till Expressen.se. Enligt uppgifterna i artikeln drivs sjukhusen av universiteten? - Jag är inte helt säker på att så är fallet. Om uppgifterna att univeristeten är inblandade i handlen stämmer, hur ser ni på det? - Vi tar avstånd från att man säljer organ överhuvudtaget och i synnerhet från avrättade. Vi är väldigt noga med att vårt samarbete med internationella samarbetspartner sker på villkor som är helt acceptabla enligt våra etiska riktlinjer och principer.

"Viktigt att påverka"

Men oavsett om universiteten är inblandade är det inte säkert att KI kommer att bryta samarbetet med de kinesiska universiteten, säger Carlstedt Duke. - Det är inte alls säkert att det blir så. Internationellt har man tagit ställning för att det är viktigt att föra samtal och påverka. Och detta ska ha lett till förändringar inom Kina Är det lämpligt att KI har ett samarbete med sådana här universitet? - Vi måste veta omständigheterna. Det här är ingen enkel fråga. Det finns så mycket positivt som är viktigt att ha med i internationella samarbeten. Det viktigaste är att vi ser till att all KI:s verksamhet sker inom ramen för de internationellt accepterade normerna, både det som vi själva bedriver och det vi gör i samarbete med andra. Hur era samarbetspartner agerar skilt från er då, kan ni ha synpunkter på det? - Självklart kommer vi inte att acceptera en öppen nonchalans eller ett agerande som går emot alla principer. Men jag vet att det finns etiska nämnder vid dessa universitet och jag kan inte bara accepetera rakt av att den akademiska verksamheten skulle skilja sig inom just transplantation från allt annat, säger Jan Carlstedt Duke.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag