Dan Kihlström (kd), Anita Brodén (fp), Carl B Hamilton (fp).
Dan Kihlström (kd), Anita Brodén (fp), Carl B Hamilton (fp).

De röstade ja - men vet inte vad FRA gör

Publicerad
Uppdaterad
Regeringen försvarar FRA-lagen med att den handlar om "försvarsunderrättelsetjänst".
Men FRA väljer samtidigt att göra ett "undantag" från lagen som i dag reglerar verksamheten:
FRA utför nämligen även signalspaning åt säkerhetspolisen (Säpo).
Men att FRA:s teknik och resurser redan nu används för att hjälpa Säpos jakt på "extremister" är okänt för flera borgerliga riksdagsledamöter som röstade ja till FRA-lagen.
- Det är inte Säpo som är uppdragsgivare, det är en missuppfattning, hävdar Carl B Hamiltion (fp).
"Är du nyfiken på din grannes e-post? Då ska du jobba någon annanstans." Så skriver FRA i sin stora annonskampanj för att rekrytera medarbetare. Men FRA arbetar inte bara med "försvarsunderrättelse - verksamhet", som regeringen motiverat den nya lagen med. En granskning som Expressen.se gjort visar att FRA också samarbetar nära med både säkerhetspolisen (Säpo) och rikskriminalpolisen.
Detta har regeringen talat tyst om i debatten. Under en chatt med besökarna på Expressen.se slog exempelvis försvarsminister Sten Tolgfors (m) fast detta:
   "BARA om information gällande enskild är relevant för försvarsunderrättelse - verksamhet - inte brott i allmänhet alltså - så skall den överlämnas till polisen."
Flera politiker som står bakom den nya avlyssningslagen tror också att FRA inte lämnar vidare det som man får fram.
  - Inga uppgifter ska lämnas till Säpo vad jag vet, säger riksdagsledamoten Ulf Nilsson (fp).
Men i själva verket har FRA och exempelvis Säpo mycket nära förbindelser. I förordningen (2000:131) om försvarsunderättelseverksamhet beskrivs Säpo som en "uppdragsgivare" till FRA och det konstateras:
   "Till viss del ligger således FRA:s verksamhet utanför försvarsunderrättelseverksamheten."

"Terrorism"


   Den avlyssning som FRA gör används alltså inte bara för att kartlägga exempelvis militära hot – Säpo får enligt en SOU-rapport (2003:30) ta del av uppgifter om "terrrorism, extremism och kontraspionage samt profileration".
    Enligt rapporten anser Säpo att FRA är så viktig för deras verksamhet att man vill placera eget folk på myndigheten. Att FRA är tjänstvilligt med att dela med sin av sin information framgår också av den statliga utredningen:  
"Säpo upplever sig ha ett väl fungerande samarbete med FRA, grundat på goda kontakter och en god progressiv vilja att i möjligaste mån tillfredsställa framförda önskemål."

Inte känt


   Men att FRA lämnar över avlyssningsresultat både till den hemliga polisen, Säpo, och den öppna polisen, rikskriminalen, är inte känt bland alla dem som röstade för att ge FRA ännu större befogenheter. Expressen.se har talat med ett flertal slumpmässigt utvalda allianspolitiker:
   - Det är inte Säpo som är uppdragsgivare, det är en missuppfattning. Det ligger en gammal konflikt mellan Säpo och... Det är FRA som är uppdragsgivare, inte Säpo. Så tack, säger Carl B Hamilton (fp).  Sedan lägger han på luren.
  Dan Kihlström (kd):
- Säpo har ju haft synpunkter på FRA. Jag var av den tron att Säpo och FRA inte har så mycket samarbete.
  Anita Brodén (fp):
- Detta är försvarets verksamhet, det är viktigt att hålla isär det . Det har inte med den polisiära verksamheten att göra.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag