De rödgrönas förslag kan strida mot grundlagen

Publicerad
De rödgrönas förslag att tvinga på stockholmarna en folkomröstning är en absurditet i strid mot grundlagen.
Det anser professor Folke Johansson.
Jurister och statsvetare TT talat med om de rödgrönas förslag, att låta riksdagen med lag tvinga stockholmarna att folkomrösta, blir alla tagna på sängen när de hör förslaget.
"Mycket innovativt", "en ny sorts politisk beslutsprocess", "det väcker en hel del knepiga frågor", är några av reaktionerna.

Professor kritisk

Folke Johansson, som är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och expert på folkomröstningar, ifrågasätter om det är förenligt med grundlagen.
- Jag förstår inte hur man kan hävda att man ska stifta en lag som gäller en specifik del av landet och dessutom ange vilken del av landet. Det är för mig en absurditet med en sådan lag, säger han till TT.
Det förekommer att riksdagen stiftar speciallagar i vissa frågor, till exempel skattefrågor, eller generella folkomröstningar.
- Men speciallagar för en del av landet förstår jag inte alls. Det har aldrig förekommit vad jag vet, säger Folke Johansson.

"Har den möjligheten"

Mona Sahlin säger att de rödgröna har förvissat sig om att riksdagen kan stifta en lag om att de 26 kommunerna i Stockholms län ska ha en regional folkomröstning.
- Vi har pratat med grundlagskunniga för att försäkra oss om att riksdagen har den möjligheten, säger hon till TT under ett besök i Gävle.
Att riksdagen ska fatta beslut om den regionala folkomröstningen har också en annan grund.
- Det måste göras möjligt för alla i region Stockholm att delta i omröstningen, säger Sahlin
Men Folke Johansson menar att förslaget är en absolut konstighet.
- Om man ska stifta en lag som säger att kommunerna och/eller landstinget måste genomföra en folkomröstning utan att få dem själva att ställa upp på det, så är det att sätta det kommunala självstyret ur spel i ett enda specifikt fall i en enda del av landet.
- Att riksdagen sedan skulle fatta beslut om vilka alternativen skulle vara är ytterligare en konstighet. Det är svårt att se det som en generell lag i någon som helst mening, säger han.
Enligt Johansson är det därtill ytterst olämpligt med de två alternativ som de rödgröna fastnat för.
- Det är det typiskt svenska sättet att bluffa med folkomröstningar som man gjort tidigare med pensionerna och kärnkraften. Det är en teknik som jag tycker är odemokratisk och lurar väljarna, säger han.

"Måste tänka om"

Stockholms landsting kan besluta om en folkomröstning, som alla kommuner måste genomföra. Problemet för de rödgröna är att om det blir borgerlig majoritet i landstinget, så lär den inte utlysa någon folkomröstning. Det är därför man valt alternativet med lag.
Men det finns även andra sätt, enligt Folke Johansson.
- Man kan göra en stor opinionsundersökning och få en ganska hyfsad bild av uppfattningarna. Det är ett alternativ som också nämns i kommunallagen, säger han.
Hans slutsats är att de rödgröna måste tänka om.
- Det tycker jag definitivt, säger Folke Johansson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag