Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De rödgröna vill peta Söder från hans post

De rödgröna partierna vill peta Björn Söder från posten som andre vice talman efter extravalet, skriver DN.se.Foto: Sven Lindwall
– Hursomhelst vill vi inte under några omständigheter se Björn Söder som talman, säger Miljöpartiets gruppledare Maria Ferm till DN.Foto: Anna-Karin Nilsson
– Vi ser Björn Söder som olämplig som talman också efter extravalet, säger S gruppledare Tomas Eneroth till DN.Foto: Jens L'Estrade

Motståndet i riksdagen mot Björn Söder (SD) växer.

Nu vill de rödgröna partierna peta honom från posten som andre vice talman efter extravalet, skriver DN.se.

Alliansen meddelar samtidigt att man fortsatt kommer att följa praxis.

I en DN-intervju i söndags gjorde Björn Söder (SD) flera uttalanden som väckte häftiga reaktioner, både från allmänheten och från politiker.

Bland annat nämnde Söder att samer och judar kan få leva i Sverige, men att de inte är svenskar.

Nu uttrycker de rödgröna partierna att de inte kommer att släppa fram Björn Söder för en talmanspost i riksdagen efter extravalet i mars, skriver DN.se.

– Vi får avvakta valresultatet, det blir märkligt att på förhand sia om vilka som blir så stora att de enligt tidigare praxis skulle få talmän. Hursomhelst vill vi inte under några omständigheter se Björn Söder som talman, säger Miljöpartiets gruppledare Maria Ferm till DN.

"Olämplig som talman"

Socialdemokraterna ser Björn Söder som "olämplig" som talman.

– Björn Söder bör överväga att avgå redan nu efter de uttalanden han gjort. Vi ser Björn Söder som olämplig som talman också efter extravalet, säger S gruppledare Tomas Eneroth till DN.

Både S och MP vill invänta extravalets resultat innan man uttalar sig om huruvida man är redo att släppa fram en annan företrädare från SD till någon av talmansposterna.

När Björn Söder valdes till andre vice talman efter höstens riksdagsval så följde samtliga partier en praxis, att posten ska gå till en företrädare för det tredje största partiet.

Alliansens samtliga partier meddelar att man även fortsatt kommer att följa praxis.

– De vice talmännen utses i förhållande till storleken på partierna. Den praxisen vill vi stå upp för, säger Moderaternas vice gruppledare Ewa Thalén Finné till DN.