De rödgröna når en drömgräns

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

LEIPZIG. Socialdemokraterna ökar med 2,2 procentenheter till 34,2 i Skops senaste väljarbarometer.

Samtidigt når en rödgrön opposition rekordhöga 49,5 procent - men Stefan Löfven vill inte ta ut segern i förskott.

– Jag tror att trenden är uppåtgående. Men det är samtidigt nästan 16 månader kvar till valet, säger han.

De rödgröna partierna går som tåget i opinionsundersökningarna. I Skops senaste väljarbarometer ökar stödet för de tre rödgröna partierna med 2,9 procentenheter till sammanlagt 49,5 procent.

Samma siffra för allianspartierna är 42,2 procent, en minskning med 1,3 procentenheter.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven besöker just nu det tyska socialdemokratiska partiet SPD:s 150-årsjubileum i Leipzig. Han är nöjd med de positiva siffrorna - men är noggrann med att inte ta ut segern i förskott.

– Jag har sagt hela tiden att vi kan inte hänga upp oss på enskilda opinionsmätningar, men jag tror att trenden är uppåtgående. Det ser åtminstone ut så. Men det är nästan 16 månader kvar till valet, säger han.

Socialdemokraterna ökar med 2,2 procentenheter till 34,2 procent. Miljöpartiet ökar å sin sida men 1,6 procentenheter till 9,9 procent. Om det vore val i dag så skulle det med andra ord räcka med MP vid sin sida för att Löfven skulle kunna räkna hem segern.

Det är dock inget S-ledaren vill spekulera om i nuläget.

– Nu är du där igen med regeringsbildningen, det tar vi senare. Det är fortfarande mycket hårt arbete kvar, vi ska jobba varenda dag i 16 månader, säger Stefan Löfven.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.