De rödgröna går framåt

Publicerad
Uppdaterad
Oppositionen närmar sig alliansen i striden om regeringsmakten, men fortfarande leder det borgerliga blocket.
Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centern ökar, övriga partier förlorar mark, visar två mätningar dagen före valet.
I Sifos mätning ligger Sverigedemokraterna åter under riksdagsspärren och får 3,8 procent. Socialdemokraterna är största parti på 30,3 procent. Tre förändringar är statistiskt säkra: MP ökar mest, 2,6 procentenheter, Centern går fram med 1,8 och FP gör den största förlusten, och tappar 2.
Alliansen har en ledning över oppositionen med 4,6 procentenheter och skulle efter lördagens Sifomätning få 183 mandat mot de rödgrönas 166.
Försprånget innebär att 266 000 fler väljare stöder regeringspartierna. Andelen osäkra är 10,2.
Mätningen som gjorts 15 till 16 september och omfattar 1 941 intervjuer publiceras i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten.
Även i Synovates mätning förlorar SD kraftigt hamnar med 5,9 procent i riksdagen, ett enda mandat från en vågmästarroll. Övriga förändringar är mindre än i Sifo-mätningen men följer samma trender. 15,2 procent är osäkra.
I Synovates riksdag får alliansen 175 mandat, de rödgröna 153 och SD 21.
1 820 intervjuer gjordes 7–16 september. Mätningen publiceras i Dagens Nyheter och Sydsvenskan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag