De riskerar barnens liv

Publicerad
Uppdaterad
De flesta bilförare visar ingen hänsyn till barnen vid skolbussen.
Expressen har tagit fartsyndarna på bar gärning.
Här är bevisen.
Expressen har följt med i skolbussarna på Värmdö. På vägarna har vi mötts av bilförare som inte sänker hastigheten trots att barn står vid vägrenen. – Jag tänkte inte ens på att det var en skolbuss och körde bara på, säger en manlig förare. Han saktade inte ner när han körde om bussen som stannat för att plocka upp barn på länsväg 222 mot Stavsnäs på Värmdö. Expressen fångade det på bild.

Stannar mitt i vägen

För busschauffören Rune Jacobson är ouppmärksamma bilförare en mardröm. Hans skräck är att ett barn ska skadas. – Därför stannar jag mitt i vägen på små vägar för att ingen bil ska kunna köra om när barnen ska gå av bussen, säger han. Det är många barn som varje dag måste ut på trafikerade vägar för att komma till skolan. En av dem är tolvåriga Kelly Johnson från Ängsvik som måste korsa vägen varje dag. – Det kan vara kusligt ibland när bilarna inte stannar. En del kör jättefort så att det sprutar snö eller vatten när de passerar, säger hon.

Vill ha skärpta regler

De tragiska olyckorna som inträffat visar att barnens väg till skolan är förenad med livsfara. Nu höjs rösterna för skärpta regler. – Men lagar är bara värda något om vi kan sätta in resurser för att se till att de efterföljs, säger moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt. Han kan tänka sig att undersöka möjligheterna till omkörningsförbud då skolbussar stannar för att släppa av barn. – Systemet finns i andra länder där det verkar fungera väl, säger han men poängterar att det förutsätter att polisen får mer resurser till trafikövervakning.

Så svarar förarna när Expressen ringer upp

Manlig förare i en röd Chevrolet kör förbi skolbussen i hög hastighet: – Jag var kanske lite för trött och hade tankarna någon annanstans för jag kommer inte ens ihåg att jag kört förbi skolbussen. Jag brukar vanligtvis vara extra uppmärksam, jag har små barn själv. Förare i mörkröd Toyota åker förbi bussen utan att sakta ner: Den kvinnliga ägaren till bilen säger att det inte var hon som körde bilen men vill inte berätta vem det var som gjorde det. – Varför ska jag säga det, det finns ingen anledning till det. Manlig förare i en mörkröd Saab kör förbi skolbarnen vid bussen i hög hastighet:– Jag erkänner att jag inte saktade in och det borde jag ha gjort. Jag brukar vara observant vid skolbussarna, men jag följde trafikrytmen och alla kör väldigt fort just där. Kvinnlig förare i en blå Seat, saktar ner märkbart: – Jag är aktsam bakom bussar och saktar alltid ner, inte bara vid skolbussar. De kan ju svänga rakt ut i vägen ibland. Manlig förare i en ljusbrun Volvo kör om bussen trots att vägen är smal och många barn är på väg in i bussen: – Men jag kryper fram och är uppmärksam, det är jag varje gång jag passerar skolbussen där. Visst skulle jag kunna stanna men i morse var det en lång kö med barn och det kan ta hur lång tid som helst. Kvinnlig förare i en grå BMW kör om skolbussen på en smal väg: Expressen har utan framgång försökt nå henne för en kommentar. Hennes sambo som äger bilen svarar i stället. – Vi måste köra om bussen, den står där och väntar in barnen mellan fem och tio minuter varje morgon. Det är enda vägen ut ur kvarteret. Jag är säker på att min sambo var extremt observant när hon körde om bussen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag