Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De ringer nynazistiskt parti i stället för polis

Gyllene Grynings ledare Nikolaos Michaloliakos. Foto: Petros Giannakouris

Opinionsstödet ökar för det nynazistiska partiet Gyllene Gryning, i Grekland. I vissa bostadsområden i Aten har folk har börjat ringa dem i stället för polisen, rapporterar SR Ekot.

Samtidigt varnar människorättsorganisationer för att rasistiskt våld ökar i landet.

Vaggelis Pagos driver en flyttfirma i området Agios Panteleimon i Aten. Polisstationen ligger bara runt hörnet, men när han gått dit efter stölder av batterier eller diesel ur hans lastbil, så har han inte fått något gehör.

– Vi ringer polisen och inget händer, vi ringer kommunen och inget händer. Så då har vi ringt Gyllene Gryning och bett dem komma och kolla och sen dess har det varit lugnt, säger han till Ekot.

Varnar för rasistiskt våld

Invånarna säger att det ultranationalistiska partiet rensat upp området från knarkhandel, kriminalitet och problem med immigranter. Men organisationer som Amnesty och UNHCR varnar samtidigt för en ökning av rasistiskt våld i Grekland, där immigranter misshandlas och knivhuggs. Medlemmar i Gyllene Gryning har ofta anklagats för att stå bakom attackerna.

Oroliga domare

Partiet fick sju procent av rösterna i valet.

– Det finns en stor brist i samhället när det gäller lag och ordning och medborgarnas säkerhet. Som ett resultat av det söker människor hjälp hos andra än polisen och ett parti på yttersta högerkanten har i viss utsträckning ersatt polisen. Vi domare är mycket oroliga över det här fenomenet och läget i hela landet, säger Vassiliki Thanou Christofilou, en av Greklands högsta domare och ordförande i domarnas fackförening, till Ekot.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!