Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De rasar mot SD:s valfilm

"FEL BUDSKAP". Pensionärsparet Karin Karlsson, 69, och Sten Karlsson, 74, tror inte SD lyckas vinna många väljare med sin reklamfilm: "Budskapet är så felaktigt", säger Sten Karlsson. "Jag tycker inte om att de ställer två grupper, pensionärer och invandrare mot varandra, på det sätt de gör", säger Karin Karlsson. Och flera pensionärsförbund håller med: "Osmaklig", säger Jöran Rubensson, förbundsordförande i Sveriges pensionärers riksförbund (SPRF).Foto: Magnus Jönsson
Pensionärerna rasar mot Sverigedemokraternas reklamfilm.
De vill inte användas som slagträ i partiets valpropaganda - där pensionärer ställs mot invandrare.
- Vi köper inte det budskapet. Hur dumma tror de att pensionärer är? säger Karin Karlsson, 69.
Sverigedemokraterna spelar ut pensionärer mot invandrare i sin valfilm. I filmen ställs en skräckslagen äldre svensk kvinna med rullator mot en grupp burkaklädda kvinnor med barnvagnar.
Hets mot folkgrupp och lagbrott, anser TV4 som stoppar filmen.
Sveriges pensionärer riktar mycket stark kritik mot filmen och dess budskap. Flera pensionärsförbund fördömer den i skarpa ordalag.

"Det är osmakligt"

- Det är osmakligt att ställa grupperna mot varandra. I det svenska samhället är standarden så god att välfärden kan omfatta båda områdena. Att göra en sån prioritering är att göra det väldigt svart och vitt, säger Jöran Rubensson, förbundsordförande i Sveriges pensionärers riksförbund (SPRF).
- En sån motsättning är fullständigt horribel enligt vårt sätt att tänka, säger han.
Inte heller Pensionärernas riksorganisation (PRO) anser att det finns ett motsatsförhållande mellan pensionärer och invandrare.
- Tvärtom är det så att många invandrare gör ett jättebra jobb inom äldreomsorgen. Den skulle fungera väldigt dåligt om vi inte hade invandring, säger Maja Fröman, presschef på PRO.

"Tror den bryter mot lagen"

Filmen ska illustrera SD:s budskap att en skattesänkning för pensionärer ska finansieras genom att stoppa invandringen. Den skulle ha visats i tre TV4-kanaler den 6- 17 september.
- Vi tror att den bryter mot lagen. Dels mot demokratiparagrafen inom radio- och tv-lagen, dels mot yttrandefrihetsgrundlagen då den kan vara hets mot folkgrupp, säger Gunnar Gidefeldt, kommunikationsdirektör på TV4.
Pensionärsparet Karin Karlsson, 69, och Sten Karlsson, 74, i Ryd låter sig inte övertygas av SD:s budskap.
- Jag kan inte tänka mig att de lyckas vinna särskilt många pensionärsväljare med den här filmen, budskapet är så felaktigt, säger Sten Karlsson.
- Jag är ändå inte intresserad av deras politik och lyssnar inte på dem, för mig är det här budskapet fel. Jag tycker inte om att de ställer två grupper, pensionärer och invandrare, mot varandra, på det sätt de gör, säger Karin Karlsson.

"Man kör inte över oss"

RASAR MOT VALFILM. I Sverigedemokraternas valfilm ställs en skräckslagen äldre svensk kvinna med rullator mot en grupp burkaklädda kvinnor med barnvagnar. Hets mot folkgrupp, anser TV4 som stoppar filmen. Och Sveriges pensionärer rasar. Sverigedemokraterna kan nu komma att kräva ersättning av TV4.
- Man kör inte över oss. Vi har ett avtal med TV4 och har lagt ned tid och resurser. Vi kan kräva att de får kompensera oss för de skador som de åsamkat oss, säger partiets pressekreterare Erik Almqvist.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.