Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De rapporterade fel löner till Skatteverket

Peter Eriksson använde fel växelkurs för andra halvan av 2014.
Foto: Olle Sporrong
Även Isabella Lövin har använt fel växelkurs.
Foto: Olle Sporrong

Både nya bostadsministern Peter Eriksson, MP, och miljöministern Karolina Skog, MP, har testat narkotika, hasch respektive marijuana.

Några större lik i sina garderober säger de sig inte ha när de svarar på Expressens frågor.

Men både vice statsminister Isabella Lövin och Peter Eriksson har räknat fel på lönerna som utbetalas i euro, och fått inkomsterna uppräknade av Skatteverket.

Både Isabella Lövin, vice statsminister och klimatminister, och Peter Eriksson, bostads- och digitaliseringsminister, har ett förflutet som EU-parlamentariker.

Peter Eriksson valdes in 2014 och lämnade uppdraget när han nu utsågs till statsråd. Isabella Lövin satt i EU-parlamentet mellan åren 2009 och 2014 och var framför allt framgångsrik i arbetet med europeisk fiskepolitik.

Nu visar det sig att de båda MP-topparna haft vissa problem med att skatta för lönerna som betalas ut i euro – något som Skatteverket slagit ner på.


LÄS MER: Här är Sveriges nya ministrar


Peter Eriksson har i sin självdeklaration använt kursen 9,0 kronor per euro, när han redovisar sitt arbete i EU-parlamentet under andra halvan av 2014. Med den uträkningen har han kommit fram till att han tjänade motsvarande 432 747 svenska kronor.

Men Riksbankens genomsnittkurs – som Skattverket menar att EU-politikerna bör använda – är för detta halvår 9,23873. Det betyder att han får skatta för 444 597 kronor i stället, knappt 12 000 kronor mer.

– Det är inte så alldeles enkelt att veta vilken kurs man ska använda, säger Peter Eriksson.

Men det står på Skatteverkets hemsida?

– Ja, när man vet var man ska leta, så är det enkelt. Jag gjorde inget som jag skulle ha tjänat på, och det där löste vi, säger han.

Även Isabella Lövin har använt en för låg kurs. Under inkomståret 2013 omvandlade hon EU-lönen enligt kursen 8,616 kronor per euro. Och hon verkar inte ha kunnat förklara vad hon fått just den kursen ifrån.

"Skatteverket har i förfrågan bett dig visa hur du kommit fram till omräkningskursen 8,616 kr per EUR. Detta har inte visats", skriver en handläggare från Skattverket.

Myndighetens åtgärd blev då att använda riksbankens kurs 8,6494. Därmed höjdes den beskattningsbara inkomsten med omkring 4 000 kronor.

– Det var ett misstag, som Skatteverket direkt noterade. Det blir en automatisk rättelse som fördes in. Det var min deklarationshjälp, en revisor, som skötte min deklaration och jag utgick från att han gjorde rätt, kommenterar Isabella Lövin i mejl till Expressen.

När nya miljöministern Karolina Skog får frågor av Expressen om sin ekonomi och eventuella anmärkningar på sin deklaration säger hon:

– Under tiden som kommunalråd betalade jag en avgift till mitt parti som bland annat bekostat mitt kanslistöd. Avgiften uppgick till 50 000 kr och detta har jag yrkat öppet redovisat och yrkat på avdrag för hos Skatteverket. De har nu bedömt att 15 000 kr motsvarar en kostnad får mig jag får dra av. Jag är nöjd med detta och tycker det var bra att Skatteverket nu för mig och andra politiker som betalar avgifter för kanslistöd till sina partier på samma sätt, klargjort vad som gäller.

Både Karolina Skog och Peter Eriksson svarar ja på frågan om de någon gång använt narkotika. Peter Eriksson förklarar att det inträffat i tonåren.

– Då testade jag vid något tillfälle att röka hasch, säger han.

Karolina Skog svarar: "Ja, marijuana".

Ann Linde, ny EU- och handelsminister, svarar nej på samma fråga, men konstaterar att hon visst har haft med polisen att göra någon gång. Hon svarar skämtsamt:

– Ja, jag hade ansvar för polisen som statssekreterare.

På frågan om ministrarna har några anmärkningar vad gäller trafik och körkort svarar Karolina Skog att hon fått p-böter, och Peter Eriksson medger att han har "ett par trafikförseelser i bagaget".

EU-parlamentarikernas lön

•Sedan 2009 har alla EU-parlamentariker samma lön, 8 213,02 euro, som utbetalas av EU.

•Först dras EU-skatt och en avgift för olycksfallsförsäkring av. Därefter ska politikern skatta i Sverige också, men då räknas EU-skatten av.

•Ledamöterna får bidrag till resor, personalkostnader och liknande. Om ledamoten är bort från hälften av plenarsammanträdena, halveras också ersättningen.

•Om man får sin lön i en annan valuta ska den räknas om till kronor. Antingen enligt kursen på utbetalningen, eller enligt Riksbankens snittkurs. Snittkursen publiceras varje dag på Riksbankens hemsida.

Källa: Europaparlamentet och Skatteverket

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.