Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De räddade tvååringen från att drunkna

En barnvagn med en 2-årig pojke i kom på onsdagseftermiddagen i rullning - och hamnade i Fyrisån i Stadsparken i Uppsala.

Men tack vare Tobias Jakobsson och den lediga polisen Cathrin Levander blev pojken räddad ur vattnet.

– När man kommer dit på plats får man inte känna några känslor, utan bara agera, säger Cathrin Levander.

Det var vid 17-tiden på onsdagseftermiddagen som en barnvagn kom i rullning i centrala Uppsala. Barnvagnen, som 2-åringen satt fastspänd i, föll i vattnet mellan två båtar i Fyrisån.

Men tack vare flera hjälteinsatser kunde man få upp barnet ur vattnet. Tobias Jakobsson och Cathrin Levander berättade under en presskonferens på torsdagen om den dramatiska räddningen.

– När man kommer dit på plats får man inte känna några känslor, utan bara agera. Känslorna kommer efteråt, säger Cathrin Levander.

Barnets pappa hoppade snabbt i vattnet och när Tobias Jakobsson gick i parken hörde han rop på hjälp. När han närmade sig såg han pappan i vattnet.

– Han ropade väldigt högt och desperat: "Min son är i vattnet. Hjälp min son". Då förstod jag: jag måste hoppa i, så jag tog av mig kläderna och hoppade i och började leta. Det var jättesvårt, sikten var noll eftersom det var så grumligt i vattnet. Jag såg ingenting, säger Tobias Jakobsson.

Då kom Cathrin Levander, som till vardags jobbar som polis i Stockholm, springande. Även hon hörde skrik och när hon närmade sig såg hon Tobias Jakobsson och pojkens pappa i vattnet.

– Det var ganska kaosartat, med folk som skrek, säger Cathrin Levander.

Efter att pojkens syster, som också var med, hade pekat ut exakt den plats där vagnen rullat i hoppade även hon i vattnet.

– Jag tänkte att det är bättre att gå i med fötterna, för det är ganska grunt ändå, så jag kände med fötterna och då tyckte jag att jag kände något, säger Cathrin Levander.

Hon och Tobias Jakobsson dök då ner i vattnet tillsammans.

– Jag gick ner ända till botten. Min första tanke var att vi hade hittat en cykel. Men sedan måste jag ha känt ett hjul och då förstod jag att det var en barnvagn, säger Tobias Jakobsson.

Han fortsätter:

– Då kom den största utmaningen, och det var att lyfta upp vagnen. Jag är bara glad att det gick. Det var jättetungt.

Till slut fick de upp pojken över kajkanten. Då var ambulans på väg och Cathrin Levander och en läkare som hade kommit till platsen utförde hjärt- och lungräddning på pojken.

– Han rörde på sig några gånger men han var inte vid medvetande, så vi fortsatte tills ambulansen kom och läkaren sprang med honom till ambulansen, säger Cathrin Levander.

Enligt Akademiska sjukhuset har pojken flyttats från intensivvårdsavdelningen och hans skador bedöms nu som lindriga.

– Det är skönt att det gick så bra, säger Cathrin Levander.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.