Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De räddade två från att drunkna: "Går otroligt fort"

Jeanette och Roger Nilsson från Hallstahammar räddade en pappa med son på badplatsen.Foto: Privat

Jeanette och Roger Nilsson från Hallstahammar reagerade blixtsnabbt när en pappa och hans son höll på att drunkna på lördagen.

– Just när det händer tänker man ju ingenting, utan då gör man bara, säger Jeanette Nilsson.

Det blir snabbt djupt på badplatsen i Strängnäs – vilket kan vara förrädiskt för den som inte kan simma. På den badplatsen blev Jeanette och Roger Nilsson från Hallstahammar huvudpersoner i en räddningsinsats, vilket VLT var först med att rapportera om. 

Paret var i Strängnäs på båtsemester under lördagen när de badade bredvid en pappa med en son på omkring 5 år, enligt Jeanettes bedömning.

– Roger sa plötsligt ”men vad det plaskar” och då såg jag att han (pappan, reds anm) höll på att drunkna – han for upp och ned och skrek i vild panik, säger Jeanette.

Bildade länk med en till tjej

Roger kastade sig dit och blev neddragen under vattnet av den panikslagne mannen. Men när Roger bottnade lyckades han kasta mannen mot grundare vatten, där Jeanette kunde få tag på honom.

– Då kom en annan tjej och tog tag i min arm så vi kunde bilda en länk och dra upp honom. Men i samma stund kom jag på att ”shit, det fanns ju ett barn med också”. Det låg helt under ytan, man såg inte barnet alls, säger Jeanette Nilsson. 

Hon ropade till en annan pappa på badplatsen som fick syn på barnet och kunde dra upp pojken. 

– Pojken har troligtvis hållit andan för han var ganska fort okej, men när vi fick upp pappan var ju det första han frågade om hans barn mådde bra. Sedan tackade han massor och satt länge på stranden, säger Jeanette.

"Efteråt blir man rädd"

De fortsatte prata med mannen för att kolla så han inte hade fått ned vatten i lungorna, men förutom chocken så mådde han bra. 

– Jag frågade senare om han mådde bra och kunde andas, då sa han ja och verkade förlägen över att det blivit så tokigt.

Roger och Jeanette har varit med om en liknande händelse när de var på semester i Thailand och två vuxna som badade i poolen hamnade på den djupa sida, men inte kunde simma. Som tur var kunde de båda räddas.

– Just när det händer tänker man ju ingenting utan då gör man bara, men sedan efteråt så blir man väldigt rädd. Det går så otroligt fort, berättar Jeanette.

Om du ser någon som håller på att drunkna

Överblicka

Finns det någon livboj eller annan räddningsutrustning i närheten som du kan använda?

Varna

Ropa på hjälp och påkalla uppmärksamhet. Finns det någon i närheten som kan hjälpa till eller möta upp räddningspersonalen för att visa vägen?

Larma

Larma SOS på telefonnummer 112. 

Rädda

Försök att nå den nödställde utan att du själv utsätter dig för risker. Ha alltid något mellan dig och den nödställde – använd den så kallade "förlängda armen".

Källa: Räddningstjänsten Syd