Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De räddade barn ur kraftverksdamm

Fredrik Lövgren, ambulanssjuksköterska vid Ragunda. Först på plats.
Foto: Privat
Olof Hernborg, narkossköterska, var med vid Ragunda.
Foto: Privat
En ambulanshelikopter fick kallas till platsen.
Foto: / POLISEN
Händelsen inträffade vid en kraftverksdamm i Ragunda.
Foto: / POLISEN

Pappan släppte sin elva månader gamla dotter 20 meter ned i en kraftverksdamm.

Nu berättar två av räddningsarbetarna för Östersunds-Posten om den otroliga insatsen som räddade hennes liv.

– Det blev som att dra ur proppen. Jag föll i gråt. Det är en hemsk upplevelse att vara med om, säger ambulanssjuksköterskan Fredrik Lövgren, som var först på plats hos flickan.

I augusti förra året försökte en pappa, en man i 30-årsåldern, mörda sin elva månader gamla dotter. Han släppte henne ut från en kraftverksdamm i Ragunda kommun, öster om Östersund, och misshandlade sedan sin fru när hon försökte stoppa honom.

Den elva månader gamla flickan överlevde mirakulöst. Trots att hon föll 20 meter och landade på betongen, på den torra delen på botten av kraftverket.

Ambulanssjuksköterskan Fredrik Lövgren var först på plats hos flickan, och berättar nu om den fruktansvärda dagen för Östersunds-Posten.

– På platsen möts vi av en kvinna (flickans mamma, reds anm) som är alldeles förtvivlad. Jag ser en polis som håller fast en person på marken, och jag får veta att någon har kastat ett barn över staketet. Mamman ropar ”mitt barn, mitt barn”. När jag ser barnet ligga nere i kraftverksdammen förstår jag allvaret. Nästa problem var hur vi skulle ta oss ner dit, det är ju en plats som inte är byggd för att vara på. Vi fick ta stegar för att runda hela kraftdammen. Så med hjälp av räddningstjänsten lyckades vi faktiskt ta oss dit, vi fick klättra med stegar upp på de där stora murarna, säger Fredrik Lövgren till Östersunds-Posten.

Kraftverksdammen i Ragunda.
Foto: / POLISEN

"Allt var så jäkla orättvist"

Fredrik Lövgren klättrade och kom fram först. En av hans kolleger klädde av sig och började simma. När Fredrik kommer fram ligger flickan på rygg, och andas knappt. När han lyfter upp hennes käke börjar hon skrika.

Flickan är svårt skadad och blöder i ansiktet. Fredrik Lövgren sveper in henne i hans jacka. Kollegan som simmade ansluter därefter, liksom polisen Christer Nilsson - som tidigare berättat om den tragiska händelsen.

– Jag lade mig bredvid henne, tog hennes hand samtidigt som synen var så otäck på grund av alla hennes skador i ansiktet. Flickans blick var helt stilla och tom. Jag bara skrek ”nej!” flera gånger, jag ville inte att hon skulle dö, allt var så jäkla orättvist, och fortsatte hålla hennes hand hela tiden, har Christer Nilsson berättat för tidningen Svensk Polis.

"Jag föll ihop i gråt"

Fjärde person på plats var narkossköterskan Olof Hernborg, som kom till den otillgängliga platsen i helikopter.

– Vi hade fått information om att dammluckorna var säkrade, men ändå kändes det fel att vara där. Allt var fel. Flickan skulle inte vara där, vi skulle inte vara där och helikoptern skulle inte vara där. Men, nu var vi det... säger han till Östersunds-Posten.

En ambulanshelikopter fick kallas till platsen.
Foto: / POLISEN

Olof Hernborg följde sedan flickan i helikoptern mot Östersund. Kvar vid kraftverksdammen stod många av de som deltagit i räddningsinsatsen, däribland ambulanssjuksköterskan Fredrik Lövgren.

– Det blev som att dra ur proppen. Jag föll i gråt. Det är en hemsk upplevelse att vara med om. Vi fick skrika och svära en stund, sedan fick vi packa ihop och bege oss till ambulansen igen.

Östersunds-Posten har tidigare rapporterat att barnet fick flera allvarliga skador av fallet, bland annat flera frakturer och blödningar i hjärnan. Men mamman berättade för tingsrätten i november att barnet återhämtade sig bättre än väntat.

Flickan gjorde då försök att krypa och gå.

Pappan dömdes till tio års fängelse för försök till mord, grov misshandel samt grovt olaga hot.

23 pristagare av 112-pris

Under torsdagen fick Fredrik Lövgren och Olof Hernborg det nationella 112-priset, tillsammans med 21 andra personer som deltog i räddningsinsatsen.

Följande fem aktörer tilldelades priset, som ska uppmärksamma vikten av samverkan: Ambulansen i Region Jämtland/Härjedalen, Polismyndigheten Region Nord, Babcock Scandinavian Air Ambulance, Jämtlands Räddningstjänstförbund och SOS Alarm.

Expressen har varit i kontakt med Fredrik Lövgren och Olof Hernborg som godkänt publicering av namn och bild i artikeln.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.