Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De prisas för sin kamp för rättvis förlossningsvård

Födelsevrålets ordförande Naima Agnaou och Födelsevrålets grundare och talesperson Maria Ceder Engebretzen, fick ta emot priset av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Jonas Axelsson

De har kämpat mot nedläggning av förlossningskliniker, få förlossningsplatser och brist på barnmorskor.

Nu får organisationen Födelsevrålet det nyinstiftade priset Årets Selma.

Priset Årets Selma delades ut på internationella kvinnodagen den 8 mars av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke på Södra teatern i Stockholm.

– Förlossningsfrågan är så eftersatt just för att det är kvinnor som föder och patriarkala normer styr beslutsfattandet inom vården. Det finns fortfarande så många stigman kring kvinnors kroppar och sexualitet. Vi är också glada att en liten organisation som Födelsevrålet lyfts fram eftersom det visar att vi tillsammans kan skapa en stor förändring, säger en av Födelsevrålets grundare och talesperson, Maria Ceder Engebretzen, i ett pressmeddelande.

Gjort avtryck i jämställdhetsdebatten

Priset delas ut med motivering att personen eller organisationen ska ha gjort avtryck i jämställdhetsdebatten under året som gått samt bidragit till en förändring och förbättring i samhället.

Priset består av en prissumma på 10 000 kronor, ett diplom samt ett konsthantverk och delas ut av SelmaStories som är en del av Bonnierförlagen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!