Födelsevrålets ordförande Naima Agnaou och Födelsevrålets grundare och talesperson Maria Ceder Engebretzen, fick ta emot priset av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Jonas Axelsson
Födelsevrålets ordförande Naima Agnaou och Födelsevrålets grundare och talesperson Maria Ceder Engebretzen, fick ta emot priset av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Jonas Axelsson

De prisas för sin kamp för rättvis förlossningsvård

Publicerad

De har kämpat mot nedläggning av förlossningskliniker, få förlossningsplatser och brist på barnmorskor.

Nu får organisationen Födelsevrålet det nyinstiftade priset Årets Selma.

Priset Årets Selma delades ut på internationella kvinnodagen den 8 mars av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke på Södra teatern i Stockholm.

– Förlossningsfrågan är så eftersatt just för att det är kvinnor som föder och patriarkala normer styr beslutsfattandet inom vården. Det finns fortfarande så många stigman kring kvinnors kroppar och sexualitet. Vi är också glada att en liten organisation som Födelsevrålet lyfts fram eftersom det visar att vi tillsammans kan skapa en stor förändring, säger en av Födelsevrålets grundare och talesperson, Maria Ceder Engebretzen, i ett pressmeddelande.

Gjort avtryck i jämställdhetsdebatten

Priset delas ut med motivering att personen eller organisationen ska ha gjort avtryck i jämställdhetsdebatten under året som gått samt bidragit till en förändring och förbättring i samhället.

Priset består av en prissumma på 10 000 kronor, ett diplom samt ett konsthantverk och delas ut av SelmaStories som är en del av Bonnierförlagen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag